Istoria plină de speranță a Mihaelei Runceanu – documentar de lungmetraj

16 iulie 2023 | 0 comentarii |

Documentarul abordează povestea celebrei cântărețe dintr-o nouă perspectivă, prin îmbinarea mărturiilor persoanelor care au cunoscut-o, cu viziunea regizorului de teatru Gabriel Sandu, care pornește într-o investigație la capătul căreia își dorește să înțeleagă mai bine cine a fost Mihaela Runceanu.

 

Casa de producție Manifest Film anunță că, în perioada  9-11 iulie a început filmările pentru documentarul de lungmetraj „Istoria plină de speranță a Mihaelei Runceanu”, regizat de Gabriel Sandu, coautor al unui spectacol de teatru scris și regizat împreună cu Catinca Drăgănescu în 2020, la Apollo 111.

De această dată, el colaborează cu Monica Lăzurean-Gorgan, care asigură producția documentarului de lungmetraj, prin casa de producție Manifest Film.

Documentarul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu suport pentru dezvoltare oferit de HBO Max și „abordează povestea celebrei cântărețe dintr-o nouă perspectivă, prin îmbinarea a două planuri narative: al mărturiilor persoanelor care au cunoscut-o, dar și prin intermediul unui regizor de teatru, care pornește într-o investigație la capătul căreia își dorește să înțeleagă mai bine cine a fost Mihaela Runceanu”, transmit realizatorii.

 

De vorbă cu domnul Runceanu

Pentru realizarea documentarului, regizorul Gabriel Sandu va utiliza atât un mix de tehnici documentare precum interviuri, filmări observaționale și cercetări de arhive juridice, cât și procedee artistice precum reconstituiri teatrale, în încercarea de a recrea viața Mihaelei Runceanu despre care spune că a fost fascinat încă din adolescență și despre care s-a documntat în zeci de interviuri cu oameni care au cunoscut-o, prieteni, colaboratori, foşti elevi, a stat de vorbă și cu tatăl Mihaelei, domnul Runceanu, și a studiat și dosarul crimei, care l-a lăsat fără cuvinte.

Documentarul va fi un amestec de scene ce urmăresc două linii ale poveștii, care se întrepătrund în același arc narativ: viața și moartea Mihaelei Runceanu așa cum au povestit-o familia ei, prietenii, studenții, prin intermediul televiziunii și al arhivelor, precum și povestea spusă de spectacolul de teatru, care va crea o reprezentare metaforică acolo unde documentația obținută prin instrumente investigative nu este suficientă”, spune regizorul Gabriel Sandu.

 

Producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan, subliniază că „etica este un aspect esențial în realizarea acestui documentar”, atât pentru regizor cât și pentru echipa de producție.

„Reconstituirea vieții artistei Mihaela Runceanu reprezintă o mare responsabilitate, mai ales că în deceniile care au trecut de la moartea sa au existat numeroase reprezentări senzaționaliste, bazate pe teorii ale conspirației. Ne dorim ca acest proiect să fie profund și să umple un gol lăsat în moștenirea simbolică a acestei soliste extraordinare. Scopul nostru este să evidențiem nu doar evenimentele tragice, ci și personalitatea artistică a Mihaelei”, afirmă Monica Lăzurean-Gorgan.

 

Filmările pentru „Istoria plină de speranță a Mihaelei Runceanu” au începutla Buzău, orașul natal al celebrei soliste a cărei viață s-a sfârșit tragic la începutul anilor ′80. Primele imagini au fost surprinse de echipa de filmare la cea de-a X-a ediție a Festivalului de muzică ușoară pentru copii și tineret „Mihaela Runceanu – pentru voi, muguri noi, care a avut loc la Buzău, organizat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău și Teatrul „George Ciprian”, unde Marele Trofeu a fost câștigat de Ilona Andreea Necula – 16 ani, elevă la Liceul de Arte „Margareta Sterian” din Buzău, iar alți doi buzoieni, Mihai-Alexandru Zotolea și Roberta Porumboiu au obținut trofeele la secțiunile ,,Tineret”, respectiv, „Junior”.

Filmările pentru documentar vor fi reluate în toamnă, cu participarea actriței Oana Pușcatu, care a interpretat rolul Mihaelei Runceanu și în spectacolul de la Apollo 111, și se vor întinde pe tot parcursul anului 2024, premiera documentarului fiind planificată pentru anul 2025.

 

* Gabriel Sandu (34 de ani) este actor, regizor și scenarist de teatru și film și are o vastă experiență și în jurnalism. Piesale sale de teatru au fost traduse în engleză, franceză, maghiară, portugheză sau greacă, iar spectacolele regizate în București sau la teatre din țară au fost selectate în festivaluri naționale și internaționale.

Primul său scurtmetraj de ficțiune, „Dislocat”, a fost selectat în competiția TIFF 2022, secțiunea ZFR. În septembrie 2022, a prezentat la SAC@Malmaison documentarul work-in progress „Ego trip”, în cadrul Noapții Albe a Galeriilor.

În paralel cu documentarul despre viața Mihaelei Runceanu, Gabriel dezvoltă, împreună cu Manifest Film, proiectele de ficțiune, „Mândrie” (scurtmetraj) și „Uitasem” (lungmetraj).

 

* Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare și regizoare cu peste 10 ani de experiență în producții de film documentar și co-producții internaționale.

Printre filmele la care a lucrat în calitate de producător, co-producător, producător delegat sau regizor se numără: „Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), Chuck Norris Vs. Communism” (r. Ilinca Călugareanu), „Timebox” (r. Nora Agapi), „Doar o răsuflare” (r. Monica Lăzurean-Gorgan), „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (r. Adrian Sitaru), „Colivia” (regia Adrian Sitaru), „Dacii liberi” (r. Monica Lăzurean-Gorgan și Andrei Gorgan).

 


Adaugati un comentariu


 

*