Legea românească antifumat, model pentru autoritățile din Georgia

De la 1 mai va intra în vigoare și în această țară o lege similară, iar autoritățile georgiene și-au trimis experții în România pentru a învăța din experiența țării noastre.

 

Anul acesta s-au împlinit doi ani de când legea care interzice fumatul în spațiile publice închise a intrat în vigoare, la momentul respectiv, aceasta find catalogată ca fiind printre cele mai drastice legi similare din uniunea europeană. Se pare că legea a funcționat, în ciuda nenumăratelor proteste apaărute în spațiul public în perioada premergătoare intrării în vigoare și în primele luni după ce aceasta a început să fie aplicată. S-a încercat chiar modificare textului legislativ în parlament, pentru ca restricțiile impuse fumătorilor să mai fie „îmblânzite”, însă demersurile în acest sens au fost sortite eșecului.

Legea se aplică și în prezent în forma în care a fost promulgată, iar scopul propus de inițiatori pare că a fost atins, fumatul în spațiile publice închise devenind un fenomen, dacă nu eradicat definitiv, măcar pe cale de dispariție.

Eficiența acestei legi pentru care au militat și numeroși specialiști din Sănătate este dovedită și de faptul că este luată drept model pentru autoritățile din alte state europene care doresc să implementeze măsuri similare.

 

Cel mai recent exemplu este cel al Georgiei, o delgație de experți din această țară aflându-se zilele acestea în România pentru a  pregăti intrarea în vigoare a legii de interzicere a fumatului în locurile publice din țara lor și de a învăța din experiența țării noastre în reglementarea și limitarea fumatului. Delegația este condusă de Akaki Zoidze, președinte al Comitetului de Sănătate și Probleme Sociale din Parlamentul Georgiei, iar din echipa de specialiști mai fac parte experți în sănătate publică, reprezentanți ai Ministerului de Interne și ai societății civile, precum reprezentantul biroului pentru Georgia al Organizației Mondiale a Sănătății. Azi, aceștia au avut o întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Rodica Nassar, iar în cursul zile de mâine se vor întâlni cu experții români în control fumatului de la Institutul Național de Sănătate Publică. Temele discuțiilor sunt legate în principal de modul în care funcționează locurile publice fără fumat, procedurile implicate, ratele de conformitate, problemele sau barierele instituționale sau de alt tip întâlnite de România în cursul implementării legii antifumat.

 

Vizita are loc în contextul în care autoritățile georgiene se pregătesc să implementeze în țara loc o lege similară, care va intra în vigoare la data de 1 mai. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Specialiștii reamintesc faptul că fumatul este responsabil pentru 16% din totalul deceselor cauzate de bolile non-transmisibile. Anual, fumatul ucide peste 7 milioane de persoane și produce pagube de peste 1,4 miliarde de dolari pe fondul cheltuielilor de sănătate și a scăderii productivității.

„Fumatul exacerbează sărăcia, reduce productivitatea economică și poluează aerul din interior. Prin luarea unor măsuri de control asupra fenomenului, statele pot proteja sănătatea utilizatorilor de tutun și pe a celor care care nu folosesc aceste produse, dar și pot salva mediul de efectele poluante cauzate de tutun”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.


Adaugati un comentariu


 

*