Magazinele Carrefour colectează măști și mănuși folosite pentru protecția împotriva COVID
Carrefour Romania este prima mare companie care se alătură unei campanii civice lansate în urmă cu mai puțin de o lună, care își propune colectarea responsabilă a acestor materiale.
Odată cu intrarea în vigoare o obligativității purtării de măști de protecție în spațiile publice închise, ca mijloc de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2, responsabil de îmbolnăvirea de COVID-19, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, a apărut o nouă problemă generată de gestionarea deșeurilor reprezentate de aceste materiale folosite sau uzate. În acest caz, este vorba de deșeuri cu risc de contaminare, care ar trebui să necesite un regim special de colectare și distrugere sau reciclare, însă la nivel național, încă nu există încă un program în acest sens.
Majoritatea utilizatorilor aruncă măștile și mănușile folosite la coșul de gunoi, și, din păcate, există suficient de multe persoane care dau dovadă de inconștiență combinată cu un dram de nesimțire, aruncând aceste materiale pur și simplu pe stradă, la voia întâmplării. Pe lângă riscul de contaminare evident, măștile aruncate la voia întâmplării constituie și un factor de poluare care trebuie luat în serios, în condițiile în care nu se întrevede un termen la care se va putea renunța la obligativitatea purtării lor.
În aceste condiții, a fost lansată o inițiativă civică, sub sloganul „Nu arunca măști și mănuși pe jos”, ai cărei promotori doresc să crească gradul de conștientizare a populației în privința faptului că că mănușile și măștile sunt produse de protecție cu regim special de reciclare, la fel ca deșeurile medicale, și nu trebuie aruncate la întâmplare. Totodată, prin acest demers se încearcă și găsirea unor soluții pentru procesul de colectare, de distrugere și reciclare a acestor materiale.
Săptămâna aceasta, o primă mare companie importantă din România s-a alăturat acestui demers, implicându-se în colectarea responsabilă a acestor materiale. Carrefour România a anunțat că a amplasat, în toate magazinele proprii, recipiente speciale destinate colectării măștilor și mănușilor de protecție folosite. Recipientele sunt amplasate la intrările în magazine și sunt marcate corespunzător, permițând colectarea în siguranță a acestor deșeuri, care apoi sunt înlăturate respectându-se toate regulile ce se impun în cazul unor astfel de materiale.
Se estimează că, până la finele acestui an, peste 2,5 milioane de persoane vor primi lunar 30 de măști, ceea ce înseamnă peste 450 de milioane de măști oferite gratuit. Acestora li se adaugă măștile oferite angajaților la locurile de muncă și măștile folosite de restul populației.
De altfel, la jumătatea acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a anunțat că a finalizat achiziția unui lot de 115 milioane de măști, în valoare de 73,6 milioane de lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68 de lei fără TVA pe bucată. Măștile sunt destinate familiilor și persoanelor defavorizate, care vor beneficia de ele gratuit.
Zilele acestea, măștile sunt transportate la Direcțiile de Sănătate Publică din țară și vor fi distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale, cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitar. Fiecare persoană eligibilă va primi 50 de măști, iar numărul beneficiarilor este de aproximativ 2,3 milioane de persoane.
Este vorba de cei care beneficiază de ajutor social, persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, pensionarii cu pensii mai mici de 700 de lei și persoanele încadrate în grad de handicap, care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.