Marcel Ciolacu: Se va mări alocația de hrană pentru bolnavii din spitale

30 martie 2022 | 0 comentarii |

Liderul social-democrat spune că a vorbit deja cu ministrul Sănătății și alocația de hrană pentru bolnavi va crește de la 11 la 20 de lei, întrucât toate produsele alimentare s-au scumpit. Totodată, familiile vulnerabile vor primi vouchere pentru alimente și pentru copii. 

 

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, astăzi, într-o conferință de presă, că Ministerul Sănătății va propune mărirea alocației de hrană pentru pacienții din spitale, de la 11 la 20 de lei pe zi, iar problema „nu este un moft sau o pomană”, ci o necesitate impusă de piață.

Menționând că detalii despre această problemă va oferi Guvernul și ministrul Alexandru Rafila, după ședința de Guvern, Marcel Ciolacu a subliniat că măsura era necesară și „e normal să mărim norma e harnă pentru pacienți de la 11 lei la 20 de lei, pentru că s-au scumpit toate produsele alimentare. Am vorbit cu domnul Rafila, dânsul va prezenta problema ministrului de Finanţe şi premierului, e în derulare, s-ar putea ca săptămâna asta sau săptămâna viitoare să se rezolve, pentru că o impune piaţa, nu este un moft sau o pomană, dimpotrivă, e un lucru pe care trebuie să îl regleze Guvernul”, a declarat liderul PSD.

Ulterior, liderul PSD a scris pe pagina sa de Facebook că valoarea normei de hrană pentru pacienţii din spitale se va dubla, iar aceeaşi valoare va fi acordată şi pentru masa copiilor din centrele de plasament. Potrivit acestuia, alocaţia de hrană pentru bolnavii din spitale va crește de la 11 lei la 22 de lei, iar pentru copiii din centrele de plasament, de la 16 lei cât este în prezent, la 22 de lei.

 

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a mai spus că astăzi a discutat cu premierul și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor despre acordarea de vouchere și tichete de masă famiilor vulnerabile, urmând ca săptămâna viitoare, după ședința Coaliției aflată la guvernare, să fie prezentat și pachetul de măsuri sociale care va fi aprobat de Guvern. El a afirmat că premierul, împreună cu aparatul propriu, cu miniștrii, au găsit deja soluții, iar între acestea se numără și acordarea de vouchere sau bonuri de masă în valoare de 50 de euro, la fiecare două luni, pentru categoriile defavorizate, a fost făcut și studiu de impact. „Ne-am încadra cu aceste vouchere de 50 de euro, la două luni, pentru persoanele cu pensie sub 1.500 de lei și pentru voucherele la copii cu rechizite și îmbrăcăminte, în funcție de veniturile părinților sau dacă sunt din famili monoparentale. Le acoperim chiar cu fonduri europene, avem voie până la 700 de milioane de euro să venim cu acest pachet social, susținut și de Comisia Europeană. PSD a venit cu un pachet complet de măsuri, atât pe zona de persoane vulnerabile, cât și pe zonă economică. Cred că săptămâna viitoare începem, pe segmente, să vină miniștrii cu ordonanțele în ședința de Guvern. Vedem dacă trebuie modificări legislative în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu.

Legat de propunerea PNL de a aloca o sumă dublă pentru fiecare voucher, liderul PSD a precizat că partidul său a venit „cu ceva sustenabil și într-o coordonare cu Comisia Europeană”. „Vom ieși cu tot pachetul de măsuri propus de PSD, săptămâna viitoare, cu certitudine”, a mai spus Ciolacu.

 

Potrivit PSD, ar urma să fie acordate vouchere în valoare de 50 de euro (aproximativ 250 de lei) la fiecare două luni, până la finalul acestui an, pentru cumpărarea a șase alimente de bază, următoarelor categorii de beneficiari:

– gospodăriile cu ambii părinți și cel puțin 2 copii dependenți și gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei (151.000 gospodării);

– persoanele care primesc Venit Minim Garantat (168.000 persoane);

– persoane cu dizabilități (800.000 persoane);

– pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei (2.349.517 pensionari).

În total, ar fi vorba de aproape 3,5 milioane de beneficiari și un impact de aproximativ 700 de milioane de euro, adică 0,27% din PIB.

Social-democrații mai propun un voucher de 30 de euro lunar (aproximativ 150 de lei), acordat până la finalul anului, cu excepția lunilor iulie și august, pentru alimente, rechizite și haine celor 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impactul bugetar ar fi de aproape 33 de milioane de euro, adică 0,012% din PIB.

Pe de altă parte, PNL consideră că dacă Guvernul vrea să introducă vouchere, suma trebuie să fie mai mare, 100 euro, și să fie acordată până cel puțin anul viitor, în iunie, tocmai pentru ca cetățenii să treacă iarna mai ușor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*