Măști FFP2 pentru medicii din rețeaua publică, din rezerva Ministerului Sănătății

19 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

Medicii din spitale, medicii de familie și personalul medical din DSP-uri vor primi 78.000 de măști FFP2, din rezerva Ministerului Sănătății, a anunțat, astăzi, Biroul de presă al instituției condusă de Alexandru Rafila.

 

De teama variantei Omicron, oficialii de la Bucureşti au recomandat, odată cu aprobarea prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022, utilizarea măştilor de tip FFP2 şi a celor chirurgicale în detrimentul celor din material textil care nu ar asigura un grad ridicat de protecţie în fața coronaviruslui, la nivelul întregii populații.

Riscul infectării fiind mult mai mare pentru personalul medical, care intră în contact inclusiv cu persoanele infectate, „Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a aprobat astăzi, 19 ianuarie 2022, distribuția unui număr de 78 000 de măști tip FFP2 din rezerva Ministerului Sănătății pentru personalul din Sănătate. Măștile de protecție vor fi împărțite de către direcțiile de sănătate publică teritoriale personalului sanitar din spitalele COVD-19, medicilor de familie și personalului direcțiilor de sănătate publică care este implicat în activități epidemiologice”, se precizează în comunicatul MS, în care se menționează că măștile reprezintă principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare.

 

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Minnesota, dacă o persoană infectată este fără mască, iar cel expus poartă o mască de pânză, acesta din urmă se va bucura de protecţie în jur de 20 de minute, întrucât masca din bumbac sau alt material textil protejează în foarte mică măsură de particulele respiratorii.

Masca chirurgicală protejează persoana care o poartă timp de 30 de minute și asigură o eficiență de filtrare de 95%. Este confecționată din material nețesut și impermeabil cu 3 straturi, care are rolul de a împiedica pătrunderea fluidelor și a microorganismelor în gură și nas, dacă este purtată corect. Eficiența poate fi însă redusă dacă masca nu stă foarte bine fixată pe față (este prea largă, cade de pe nas etc.). Prețul unei cutii cu 50 de măști chirurgicale pornește de la 8 lei și poate ajunge la 40 de lei, în  funcție de producător. Masca medicală (chirurgicală) este de unică folosință și nu trebuie refolosită.

Masca FFP2 / KN95 / N95 asigură o protecție de două ore și jumătate, are 4 sau 5 straturi și o eficiență de filtrare de peste 95% în cazul particulelor sub 0,3 microni. Cu alte cuvinte, este mai eficientă decât cea chirurgicală, deoarece protejează și de particulele respiratorii de dimensiuni foarte mici. Prețul unei astfel de măști este însă mai mare decât al celei chirurgicale. O cutie cu 20 de măști FFP2 poate costa între 15 și 50 de lei, în funcție de producător.

Măștile de tip FFP2/FFP3 pot fi sterilizate cu dispozitive speciale cu lumină ultravioletă, care distrug virusurile și bacteriile.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*