Medicii de familie condamnă creșele și grădinițele care solicită analize medicale pentru înscrierea copiilor

30 august 2018 | 0 comentarii |

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov susține că acest lucru reprezintă un abuz, iar copiii nu trebuie să fie înțepați în funcție de pretențiile directorilor acestor unități sau ale unora dintre părinți.

 

Dr. Sandra Alexiu

Pe măsură ce se apropie începerea unui nou an școlar, medicii de familie sunt din ce în ce mai asaltați de solicitări venite din partea părinților, care solicită efectuarea unor analize necesare înscrierii copiilor în creșe și grădinițe sau eliberării unor adeverințe, în același scop. Reprezentanții medicilor de familie nu sunt însă de acord cu această practică, pe care o consideră chiar abuzivă.

Ei consideră că aceste analize trebuie efectuate doar pentru un motiv întemeiat, nu doar pentru că așa au pretenția conducătorii unor astfel de unității, sau unii dintre părinți care se tem să își dea copii la creșă fără să aibă certitudinea că aceștia sunt perfect sănătoși.

Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, susține că solicitările unităţilor de învăţământ pentru efectuarea de analize medicale de către copii reprezintă un abuz. „La intrarea în colectivităţi de copii mici – grădiniţe sau creşe – se solicită în mod abuziv nişte analize. Noi nu înţepăm copiii pentru că vor directorii de grădiniţă sau pentru că nu ştiu ce mamă speriată spune că ea nu-l duce pe al ei până nu îi controlează pe toţi”, a declarat dr. Alexiu, precizând că în ultima perioadă, la cabinetele medicilor de familie se prezintă tot mai mulți părinți cu astfel de solicitări.

 

O altă problemă semnalată este legată de exudatul faringian, medicul precizând că un rezultat pozitiv al unei astfel de analize nu înseamnă automat că acel copil este bolnav, ci că este doar purtător.

„Copilul acela nu are febră, nu tuşeşte, nu are nimic, decât că i-a ieşit pozitiv exudatul. În aceste condiţii, din punct de vedere medical, este considerat purtător şi nu se tratează. Cu toate acestea, directorul unei grădiniţe refuză să îl primească până când exudatul nu este negativ și îi trimite pe părinți la medic să îi prescrie antibiotice. Lucrurile aceste se întâmplă foarte frecvent și duc la exces de antibioterapie. Copilul poate rămâne cu exudatul pozitiv indiferent câte antibiotice îi dai”, explică medicul, care consideră că acest lucru ar trebui știut și de medicii școlari și de asistentele medicale care supraveghează aceste unități de învățământ.

 

În afară de analize, mulți dintre părinți solicită medicilor de familie și adeverințe medicale pentru copiii care urmează să fie înscriși într-un alt ciclu de învățământ. Dr. Sandra Alexiu spune că eliberarea acestor documente intră în atribuțiile medicilor școlari, nu în cele ale medicilor de familie.

„Eu înţeleg că este prevăzut în legislaţie ca la începutul fiecărui an şcolar sau a unui ciclu de învăţământ să existe nişte documente, dar important este să nu se abuzeze, să nu transformăm medicul de familie într-un eliberator de adeverinţe care, înainte de începerea şcolii, două săptămâni nu mai face altceva. Noi trebuie să ne vedem în continuare pacienţii şi urgenţele şi să vaccinăm. În momentul în care un copil se înscrie în colectivitate, el trebuie să ia de la medic o adeverinţă care trebuie să cuprindă nişte date. Prima dată când se înscrie într-un ciclu de învăţământ acest lucru ar trebui detaliat. Când se duce într-un nou ciclu de învăţământ, el trebuie să vină ca un fel de bilanţ al stării lui de sănătate, inclusiv cu fişa de vaccinare”, a mai declarat dr. Alexiu, adăugând că adeverinţa medicală privind înscrierea în colectivitate se eliberează de către medicul de familie doar atunci când copilul intră prima dată într-un ciclu de învăţământ.

 

Din păcate însă, există în țară numeroase zone în care nu există medici școlari, astfel că rolul acestora este preluat, inevitabil, de medicii de familie. Acest lucru se întâmplă mai ales în zonele rurale, însă pentru ca medicii de familie să îndeplinească și atribuțiile medicului școlar, aceștia trebuie să încheie un contract cu primăriile din localitățile respective, și să fie plătiți pentru această activitate, pe care o desfășoară în afara programului de la cabinet.

„Eu nu pot să fac activitate de medic şcolar în timpul cabinetului. Trebuie să fac asta în afara programului meu contractat cu casa. Acolo unde există medici şcolari, aceste adeverinţe trebuie eliberate de către medicii şcolari. Acolo unde nu există medici şcolari, comunitatea trebuie să facă contract cu medicul de familie pentru activitate suplimentară şi trebuie să îl plătească pentru asta”, a mai precizat dr. Sandra Alexiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*