Medicii experți ai Casei de Pensii Buzău s-au întors în cabinete
Chiar din a doua zi după percheziții, activitatea cabinetelor de expertiză medicală a fost reluată și funcționează conform programului normal de lucru afișat la cabinet și pe site-ul Casei Județene de Pensii Buzău.
A fost furtună mare, marți dimineață, la parterul Policlinicii „N. Titulescu” din Municipiul Buzău, unde funcționează cele trei cabinete de expertiză medicală subordonate Casei Județene de Pensii (CJP) Buzău. Cabinetele medicilor experți au fost perchezițioante, simultan, timp de câteva ore, în paralel cu autoturismele și domiciliile acestora și ale asistentelor medicale care își desfășoară activitatea în aceleași cabinete. Acțiunea ar fi fost demarată în urma unor reclamații potrivit cărora medicii ar fi facilitat încadrarea unor persoane în anumite grade de invaliditate sau incapacitate de muncă, în vederea ieșirii la pensie anticipat, pe caz de boală, ori încadrarea într-un anumit grad de handicap, contra unor sume de bani sau a unor bunuri.
După prânz, medicii Valentin Coleașă, Valentina Ilie și Iolanda Mîndru, împreună cu asistentele lor, au dat cu „subsemnatul” în fața procurilor, dar se pare că probele deținute oamenii legii împotriva lor nu au fost suficient de consistente, așa că a doua zi s-au întors cu toții la lucru, chiar dacă ancheta continuă.
Conduderea Casei Județene de Pensii (CJP) Buzău a transmis astăzi, că pentru a răspunde numeroaselor solicitări primite din partea persoanelor interesate, cu privire la modul de desfășurare a activității cabinetelor de expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Buzău, cu sediul în incinta Policlinicii Nicolae Titulescu, „comunicăm faptul că, începând cu data de 31.01.2024, activitatea celor patru cabinete de expertiză medicală se desfășoară în condiții normale, cu respectarea programului de lucru afișat la sediul acestora și pe site-ul instituției (www.cjpbuzau.ro)”.
CJP vine și cu unele clarificări privind subordonarea cabinetelor de expertiză medicală a capacității de muncă și precizează că, în conformitate cu prevederile Art. 12, Alin. (1) din HG 1229/2005), din punct de vedere medical și metodologic, acestea sunt coordonate de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București (INEMRCM), iar din punct de vedere administrativ, sunt subordonate Casei Județene de Pensii Buzău.
Din punct de vedere profesional și deontologic, medicii sunt acreditați, avizați și evaluați periodic, de Colegiul Medicilor din care fac parte, în conformitate cu Statutul Colegiului Medicilor din România.
Președintele Colegiului Județean al Medicilor Buzău, dr. Dragoș Porumb, a precizat că organizația profesională din care fac parte cei trei medici experți ai capacității de muncă nu are înregistrată „nicio reclamație referitoare la încălcarea deontologiei profesionale sau la vreo culpă medicală a vreunuia dintre medicii experți ai Casei de Pensii, așa că din punctul nostru de vedere, aceștia nu au probleme din punct de vedere profesional. Dacă au alte probleme, care intră în sfera de competență a altor autorități, atunci, acestea sunt analizate exclusiv de către acestea”, a afirmat președintele CJM Buzău.
La rândul său, directorul Casei de Pensii Buzău, Carmen Androne, precizează că „potrivit competențelor ce le revin, medicii experți emit decizii de încadrare în grad de invaliditate conform Art. 71 Alin. (3) din Legea nr. 263/2010”.
Conducerea CJP Buzău subliniază că „realitatea și corectitudinea datelor aparțin în exclusivitate medicilor de expertiză medicală, a căror activitate este coordonată din punct de vedere științific și medical doar de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, acesta fiind un act medical care poate fi contestat, conform legii, la Comisia pentru Soluționarea Contestațiilor de la Galați sau la INEMRCM București, după caz”.
În acest context, „emiterea deciziei medicale intră exclusiv în sfera de competență a medicilor de expertiză medicală și, implicit a Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, drept for tutelar superior”, se menționează în comunicatul remis presei de CJP Buzău.
Pe de altă parte, reprezentanții CJP Buzău menționează că instituția, potrivit competențelor ce îi revin, „procedează la emiterea deciziilor administrative de deschidere a drepturilor de pensie de invaliditate și plată a acestora, având la bază deciziile medicale de încadrare în grad de invaliditate emise de către medicii experți, potrivit procedurilor legale”.
Totodată, directorul Casei Județene de Pensii Buzău, Carmen Androne, îi asigură pe buzoieni că instituția își desfășoară activitatea „în condiții optime”, conform programului normal de lucru care poate fi consultat și pe site-ul oficial al instituției, iar „în continuare vom asigura servicii publice de calitate”.