Medicii rezidenți „au obligația” să se înscrie în CMR!

26 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Organizația profesională a venit cu lămuriri privind obligativitatea apartenenței rezidenților la acest for profesional, dar tinerii medici spun ei că tot nu înțeleg această obligativitate, câtă vreme nu au drept de liberă practică.

 

Sursă foto: CMR – Facebook

În ultimii ani, mulți medici au contestat obligativitatea înscrierii în Colegiul Medicilor, pe motiv că organizația profesională nu-i reprezintă așa cum s-ar aștepta, iar cotizația lunară pe care sunt obligați s-o achite n-ar fi pe deplin justificată de susținerea care li se oferă. În mai multe ocazii, conducerea CMR a explicat că apartenența medicilor români la organizația profesională este obligatorie prin lege, inclusiv pentru medicii rezidenți, chiar din anul I de pregătire sub supraveghere, într-o unitate medicală.

În conformitate cu Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la art. 390, alin.1, se precizează că „Medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 exercită profesia pe baza certificatului de membru al CMR, avizat anual pe baza asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv”, precizează CMR, pe pagina de Facebook a organizației profesionale.

 

În completare, Art. 393, alin. 1 stabilește că „Practicarea profesiei de medic de către o persoană care nu are această calitate constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal, cu modificările şi completările ulterioare”, mai arată CMR. Medicii rezidenți spun însă că ei au competențe limitate și, legal, desfășoara activități medicale doar sub îndrumare.

CMR subliniază însă că, prin art. 416 alin.1 se întărește obligativitatea antemenționată: „În vederea exercitării profesiei de medic, medicii cetăţeni români şi medicii cetăţeni ai unui stat membru al UE, ai unui stat aparţinând SEE sau ai Confederaţiei Elveţiene, stabiliţi în România, precum şi medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 376 alin. (1) lit. c) şi e) au obligaţia să se înscrie în CMR”, se subliniază în comunicatul postatpe pagina de socializare.

Conducerea CMR precizează că aceste clarificări au fost făcute ca urmare a numeroaselor întrebări primite cu privire la înscrierea medicilor rezidenți în CMR, iar cei care doresc mai multe informații sunt rugați să acceseze linkul: https://www.cmr.ro/inscrierea-in-cmr/.

 

Medicii rezidenți sunt însă în continuare nelămuriți și susțin că ar trebui discutate seriosaceste prevederi, întrucât fie este vorba de un bvid legislativ, fie de o neînțelegere, câtă vreme ei nu au drept de liberă practică.

Avand în vedere precizările Ordonanței de Guvern nr. 18/2009 art.22 alin.1 (care pe scurt spune că medicii rezidenți au drept de liberă practică doar după promovarea examenului de specialitate), cum explicați obligativitatea înscrierii în CM având în vedere faptul că au competențe limitate și legal desfășoară activități medicale doar sub îndrumare. Îmi cer scuze, dar din câte înțeleg eu îți desfășori profesia de medic numai în baza avizului de liberă practica, iar rezidenții nu au dreptul la aviz” – se arată într-unul din comentariile la postare.

„…păi nu avem! Te înscrii în colegiu, plătești taxa și asigurarea de malpraxis și îți dă un document pe care scrie mare că nu ai dreptul de liberă practică. Nu îmi dau seama exact la ce ajută. Dacă aduni credite, iar nu ajută, că rezidenții nu trebuie să facă dovada creditelor. Aș vrea să aibe un scop această înscriere la colegiu, nu am nimic împotrivă să fiu înscrisă, dar efectiv nu înțeleg… Nici nu știam că e obligatoriu” – scrie altcineva.

 

Și eu cred că este o ocazie bună să se dicute serios situația noastră, în care terminăm 6 ani de facultate și nu putem profesa… Nu cred că este cazul să avem aceleași posibilități ca un specialist, dar nici să nu putem face absolut nimic.

În contextul în care se tot spune că e nevoie de medici, dar realitatea este că abia intrăm în sistem, muncim până la epuizare, nu avem condiții…

Ca sa nu mai zic de faptul că termini rezi și tot ai nevoie de competențe pentru a face diverse proceduri…  competențe care costă o gramadă de bani. Iar în timpul rezi pregătirea este cum este, pentru că nu avem infrastructură și dacă vrei să faci ceva calumea trebuie să dai mii de euro pe cursuri în afară.

Se poate ca acum colegiul să se intereseze și de noi? Să susțină organizarea de cursuri pentru rezidenți? Să ne ajute să devenim specialiști buni? Să nu mai stăm cate 100 într-un centru de pregătire asteptând cu săptămânile până când punem și noi mâna pe pacient? Să susțina pregătirea noastră practică și în spitalele non universitare?”, întreabă, retoric, un alt medic rezident.

 


Adaugati un comentariu


 

*