Medicul de familie – primul care trebuie anunțat în cazul suspiciunii de infecție cu noul coronavirus

17 martie 2020 | 0 comentarii |

În situația în care condițiile de acces în unitățile medicale sunt mult mai stricte în această perioadă, dar și pentru evitarea răspândirii virusului, pacienții sunt rugați să nu se prezinte direct la camerele de gardă sau la unitățile de primire urgențe.

 

Încă dinainte de instituirea stării de urgență, regulile de acces în unitățile medicale au devenit mult mai stricte, în prima fază fiind interzis accesul vizitatorilor, apoi trecându-se la efectuarea triajului la intrare, pentru se evita pătrunderea noului coronavirus în spitale. Totodată, în această perioadă, aglomerația care se creează la camerele de gardă  și la secțiile de urgențe constituie un important factor de risc, atât pentru pacienții internați, cât și pentru cei care se prezintă la spital fără a fi neapărat necesar acest lucru.

În aceste condiții medicii și autoritățile fac un apel în special la persoanele care suspectează că ar fi infectate cu coronavirusul, să nu se prezinte din proprie inițiativă la spital, pentru că, în cazul în care suspiciunea se adeverește, riscă să contamineze persoanele cu care intră în contact în zonele de triere.

Într-o astfel de situație, primul specialist la care trebuie apelat este medicul de familie, recomandarea fiind ca acesta să fie contactat telefonic și nu mergând direct la cabinetul acestuia. Acesta cunoaște procedurile ce trebuie urmate într-o astfel de situație, iar pacientul trebuie să rămână acasă și să evite contactul direct cu alte persoane.

 

Eventuala prelevare de probe se face la domiciliul persoanei, sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică, iar în cazul în care rezultatul este pozitiv, pacientul este preluat și transportat la spital.

Ministerul Sănătății a anunțat că săptămâna aceasta sunt distribuite la centrele de testare din țară 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară, cărora li se adaugă alte 40.000 de teste rapide achiziționate de compania națională Unifarm, care sunt distribuire la spitale, pe bază de comandă. La începutul săptămânii, în cele 7 centre de boli infecțioase din țară care au capacitate de diagnostic și testare – București (două unități sanitare), Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova erau disponibile 1.524 de teste pentru diagnosticare moleculară.

 

Centrelor de testare din Capitală li se adaugă Laboratorul de de referință al Institutului „Cantacuzino” care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare, cu specialiștii și dotările de care dispune.

Laboratorul Infecţii Respiratorii Virale al institutului este acreditat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1969 şi este Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România.

În perioada 12-16 martie, aici au fost au efectuate teste de diagnostic molecular pentru aproximativ 1.000 de probe recoltate de la persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus, ca urmare a unei solicitări venite din partea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

La nivel naţional, 3.708 teste au fost prelucrate până acum, iar 3.540 au fost cu rezultat negativ, ceea ce înseamnă că persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate. Testele au fost prelucrate în cele 7 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Constanţa.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că în prezent mai sunt 1.524 de teste pentru diagnosticare moleculară în cele 7 centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare. Acestora li se adaugă 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achizitionate de compania Unifarm SA, care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*