Meniu bogat și apetisant oferit pacienților Spitalului Săpoca, de Sărbători

26 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Cu doar 39 de lei, bucătarii unității medicale, îndrumați de câștigătorii premiului „Cel mai inovativ meniu de spital”, au oferit pacienților internați, bucate alese .

 

Oferirea unui meniu special în zilele de Crăciun, de Anul Nou sau de Paști a devenit o tradiție în spitalele din județul Buzau, care încearcă astfel să-i ajute pe pacienții care-și petrec sărbătorile importante de peste an în spital să îndure mai ușor povara bolii, în absența familiei.

Și anul acesta, de Crăciun, pacienților li s-au oferit bucate tradiționale, respectându-se însă normele de siguranţă alimentară, aportul caloric şi nutriţional, valoarea nutritivă şi compoziţională a meniului, adăugându-se detalii privind estetica şi inovaţia meniului, astfel încât, respectând principiile alimentare de dietetică şi nutriţie, în funcţie de patologiile pacienţilor internaţi, aceștia să simtă că este sărbătoare, chiar dacă nu pot fi alături de cei dragi.

Conducerile unității medicale și personalul medical s-au îngrijit, totodată, să creeze în fiecare secție o atmosferă specifică Sărbătorilor Crăciunului, iar decorațiunile și mirosul de brad, de portocale și de scorțișoară au contribuit la îmbunătățirea confortului psihic al pacienților.

 

Meniul de Crăciun oferit pacienților internați în Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca au întrecut însă așteptărle bolnavilor. Cu bani puțini, echipa de bucătari a unității medicale a oferit pacienților meniuri de sărbătoare îndestulătoare și apetisante.

Astfel, în prima zi de Crăciun, pacienții au primit la micul dejun tobă, lebăr, cașcaval și măsline, dar și câte un mic dar lăsat de Moș Crăciun. La prânz s-au ospătat cu sarmăluțe cu mămăliguță și friptură de porc cu murături și cozonac cu nucă, iar seara au mâncat friptură de pui cu piure și iaurt.

Pentru a doua zi de Crăciun, bucătarii unității medicale au pregătit un meniu la fel de bogat, dar total diferit, în care „vedetele mesei de sărbătoare” au fost ciorba de perișoare și tochitura de porc cu murături.

Pentru pacienții cu comorbidități s-au pregătit mâncăruri la fel de gustoase, dar adaptate normelor dietetice specifice afecțiunilor respective.

 

Cu doar 39 de lei/ pacient/ zi de spitalizare alocați de conducerea spitalului Săpoca pentru meniul de sărbătoare (cu 17 lei în plus față de cât este norma zilnică de hrană), „spiridușii” blocului alimentar al unității medicale au pregătit toate preparatele pentru care, în această perioadă, majoritatea românilor ar cheltui înzecit.

Conducerea spitalului spune că în fiecare an, de Crăciun, de Revelion și de Paști, suma este suplimentată din bugetul propriu al unității medicale, astfel încât pacienții să beneficieze de meniuri speciale și să simtă că și pentru ei este sărbătoare. Spre exemplu, de Revelion nu va lipsi salata bouf, așa cum de Paște, ouăle roșii sunt nelipsite.

Meniurile de sărbătoare au fost realizate sub coordonarea bucătarilor Adrian Tudora și Cristina Voinoiu care, în finala concursului „Meniuri de spitale, medicament pentru suflet”, organizat în luna mai, anul acesta, la Sighișoara, au adus Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca premiul pentru „Cel mai inovativ meniu de spital”, într-o competiție în care 28 de spitale s-au întrecut să demonstreze că pot pregăti, cu 22 de lei, meniuri îndestulătoare și gustoase pentru pacienți.

 


Adaugati un comentariu


 

*