Echipa Spitalului Săpoca, premiată la concursul „Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet”

Echipa Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca a câștigat Premiul pentru „Cel mai inovativ meniu de spital”, la evenimentul organizat la Sighișoara, unde echipe din 28 de spitale s-au întrecut să demonstreze că pot pregăti, cu 22 de lei, meniuri îndestulătoare și gustoase pentru pacienți. 

 

Cu numai 22 de lei, cât decontează statul pentru meniul zilnic al unui pacient din spitalele publice, echipa Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca a reușit să impresioneze juriul primei ediții a concursului „Meniuri de spitale, medicament pentru suflet”, desfășurat la Sighișoara, în perioada 11-13 mai. Ca să poată oferi trei mese pe zi cu această sumă, bucătarii trebuie să încadreze meniul mesei principale în 10-15 lei de persoană și să asigure pacienților nutrienții de care au nevoie, așa că masa trebuie să includă și carne și legume.

La evenimentul organizat de Spitalul Municipal Sighișoara, în colaborare cu Federația SANITAS din România, cu scopul de a contribui la creșterea calității serviciilor oferite pacienților prin intermediul blocurilor alimentare din spitalele românești, au participat reprezentanți ai 28 de spitale din țară.

 

Adrian Tudora, Cristina Voinoiu

Adrian Tudora și Cristina Voinoiu, cei doi bucătari care au reprezentat spitalul buzoian în concurs, s-au prezentat în fața juriului cu un meniu în care a fost inclusă o savarină cu măr, gem, o cremă de vanilie și glazură de smântână, care le-a adus răsplata juriului, care i-a premit cu Premiul pentru cel mai inovativ meniu.

Misiunea echipelor participante a fost o adevărată provocare, în contextul în care din suma alocată unui pacient pentru hrană în spital, concurenții au avut de pregătit un meniu care să respecte standardele nutriţionale, medicale şi de igienă ale alimentaţiei destinate pacienţilor, dar să fie și inedit și apetisant, atât vizual cât și gustativ.

Pacienții noștri au nevoie să beneficieze nu doar de cele mai bune îngrijiri medicale, oferite de medicii, asistenții medicali și personalul auxiliar-sanitar, dar și de condiții hoteliere și de îngrijiri curente la standarde ridicate, astfel că prin blocul alimentar propriu al spitalului ne asigurăm în permanență că mâncarea servită bolnavilor internați în spital este de calitate, suficientă și pregătită cât mai corect din punct de vedere igienic, nutrițional și dietetic”, spune managerul Spitalului Săpoca, dr. Gabriela Pârîu.

 

Dr Sarolta Tanaszi

Managerul Spitalului Municipal Sighișoara, dr. Sarolta Tanaszi a declarat căTotul poate deveni realitate dacă pui suflet în ceea ce faci, dacă iubești oamenii și dacă ai curaj să fii diferit, într-un sistem destul de rigid”.

Ideea organizării evenimentului s-a născut anul trecut, dar nu ştiam sigur cum putem să îl realizăm. Mă bucur foarte mult că printr-o colaborare cu Federaţia Sanitas din România am reuşit să lansăm invitaţii şi să se răspundă atît de multe spitale invitaţiei noastre. Se vede că reprezentanții spitalelor doresc o schimbare în bine a sistemului sanitar şi a meniurilor oferite pacienţilor. Evenimentul este menit, în primul rând, să schimbe mentalităţi şi cumva să oferim încredere pacienţilor şi angajaţilor blocurilor alimentare că se poate, că putem să îmbunătăţim tot timpul şi constant serviciile oferite, atât cele medicale, cât şi cele nemedicale. A fost o preselecţie a spitalelor şi în finală au ajuns 28 de spitale din toate zonele ţării. Concurenţii au de prezentat un fel principal şi un desert care consideră ei că s-ar putea pregăti în blocurile alimentare, încadrîndu-se în valoarea de 22 lei / pacient/ zi de spitalizare. Meniurile sunt gândite pentru pacienţii care nu au nicio limită pentru alimentaţie”, a mai spus dr. Tanaszi.

 

Dr Gabriela Piriu

La întoarcerea „acasă”, premianții au fost felicitați de conducerea unității medicale, care apreciază că meritul celor doi bucătari demonstrează atât priceperea lor cât și politica integrativă a unității medicale, centrată pe pacient, preocupată nu numai de asigurarea serviciilor medicale, ci și de confortul și alimentația bolnavilor.

Pentru întregul personal din Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, respectul și grija față de pacient este prioritară. Avem pacienți din 11 județe, cu statut social diferit, cu educație diferită, cu obiceiuri influențate de mediul familial, de locul de proveniență și de alți factori subiectivi sau obiectivi. Odată cu evoluția terapiilor și protocoalelor medicale s-a schimbat și statutul pacientului, iar relația acestuia cu medicul a devenit una de parteneriat, în care se identifică cele mai bune soluții, pacientul este informat și el acceptă soluția propusă de medic. Pacientul trebuie privit ca un «client» care trebuie să fie mulțumit, așa că încercăm să asigurăm un echilibru, să asigurăm un grad ridicat de satisfacție terapeutică, dar și din punct de vedere al confortului fizic, psihic și hotelier”, a dsubliniat managerul Spitalului Săpoca, dr. Gabriela Pîrîu, care felicitându-i pe cei doi premianți a subliniat că premiul obținut de aceștia dovedește grija și empatia manifestată față de pacienți.

 

Alexandru Rafila

Implicarea organizatorilor și a concurenților a fost apreciată și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care le-a transmis felicitări organizatorilor și concurenților, printr-o intervenție live, iar cu această ocazie a anunțat că Ministerul Sănătății lucrează la un ghid de bune practici privind hrana bolnavilor din spitale, care ar putea intra în vigoare în curând.

Vă felicit. E o idee foarte bună cea pe care ați luat-o. Și pe noi ne preocupă. Suntem destul de avansați cu o echipă cu care lucrăm pentru hrana pacienților în spitale. Vreau să vă spun că e mai mult decât o chestiune de educație, iar rolul unor evenimente precum cel pe care l-ați organizat este foarte important. Sunt și unele aspecte legate de diversificarea meniurilor, de faptul că ele trebuie să fie variate, să existe diferențieri zilnice în timpul unei săptămâni, și mai e și chestiunea legată de prezentare, de aspect, pentru că lucrul acesta ține de empatie față de pacient, e foarte important și mă bucur că aveți un astfel de eveniment la Sighișoara. Sunteți un spital mic, dar rezolvați un lucru mare, care ne preocupă. Am fost în Franța să văd cum funcționează o bucătărie de spital în general,  iar acolo, se evită să se facă catering pentru că apar lucruri suplimentare ce pot avea impact suplimentar asupra meniului și asupra hranei. Succes și mă bucur pentru astfel de inițiativă. Dacă aveți idei, noi o să distribuim Ghidul acesta de bune practici, iar contribuția dumneavoastră este importantă”, a transmis ministrul Rafila.

 

Leonard Bărăscu, președintele SANITAS, a felicitat concurenții și juriul și a adresat mulțumiri speciale gazdei concursului, Spitalul Municipal din Sighișoara, și managerului acestuia, Tanaszi Sarolta, pe care l-a apreciat ca fiind „adevăratul «suflet» al evenimentului. Merită toate aprecierile, atât pentru inițiativă, cât și pentru întreaga organizare care a fost impecabilă. Suntem mândri că avem posibilitatea de a fi parteneri la un eveniment în care actorii principali sunt oameni despre care se vorbește prea puțin în sistemul sanitar: bucătarii din spitale și echipele lor. Trebuie să recunoaștem rolul esențial al colegilor care lucrează în blocurile alimentare, în condițiile în care știm că mai bine de jumătate din nemulțumirile pacienților sunt legate, de obicei, de condițiile de cazare și de masă din spitale. Este adevărat că nu poți să faci «minuni» cu suma alocată unui spital public pentru hrana zilnică a pacienților (chiar dacă ea a crescut în ultimul an)”, a declarat Leonard Bărăscu, cu ocazia festivității de premiere.

 

Echipele participante la competiție au demonstrat că meniurile pot fi considerabil îmbunătățite, chiar și în limita celor 22 de lei/zi. „Dar este nevoie nu numai de ingrediente alimentare, îți trebuie și dorința de a face lucrurile cât mai bine și de puțină imaginație. Și nu în ultimul rând, să pui suflet”, a subliniat un concurent.

Juriul concursului a fost format din prof. dr. Monica Tarcea, Departamentul de Nutriţie a Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, ing. dr. Irina Matran, UMFST Târgu Mureş, chef bucătar Alex Barani şi Sorin Gabriel Ungureanu, dir. gen. adj. Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate.

Meniul a vizat cantitatea, calitatea, varietatea și, suplimentar, partea de estetică şi partea inovativă, pentru că nu este uşor să ne încadrăm la acest preț, atunci când dorim să şi inovăm ceva sau să punem alimente foarte proaspete în farfurie. Sunt trei mese principale, împărţite procentual – micul dejun, prânzul şi cina. Încercăm pe cât posibil să ne centrăm pe starea de sănătate dar şi pe satisfacţia şi confortul pe care îl are pacientul în timpul mesei. Este importantă varietatea din farfurie, dar şi calitatea alimentului, prospeţimea, modul de gătit, astfel încât digestia şi starea nutriţională să fie cele adecvate”, a explicat dr. Monica Tarcea.

 

După festivitatea de premiere, concurenții și invitații la eveniment au avut parte de o cină festivă care a fost unanimim apreciată.

Invitații – manageri de spitale, parlamentari, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai ANPC, ai Ministerului Sănătății, ai ANMCS, directori de instituții publice și șefi ai autorităților de ordine publică precum și reprezentanți ai blocurilor alimentare din spitalele selectate în urma participării la preselecția concursului și mass-media – au apreciat inițiativa și au spus că evenimentul merită să fie repetat anual, căci beneficiarii sunt, în ultimă instanță, pacienții care vor putea avea parte de condiții din ce în ce mai bune în spitalele din România, au transmis organizatorii. 

Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct ANMCS și membru al juriului, consideră că acest concurs „ar trebui să fie începutul rezolvării unei probleme pe care știm cu toții că o are sistemul sanitar. Această manifestare este extrem de benefică pentru că ar putea reprezenta începutul unei standardizări a modului în care se asigură alimentaţia pacientului şi suntem extrem de încântaţi că acest lucru s-a întâmplat şi sperăm să continuăm. În acest barem de masă unele spitale au reuşit să se încadreze și sperăm să se poată face în continuare”, a declarat reprezentantul ANMCS.

 

Câștigătorii primei ediții a concursului național „Meniuri de spitale, medicament pentru suflet”:

Locul 1: Spitalul de recuperare cardiovasculara „Dr Benedek Geza”, Covasna

Locul 2: Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț

Locul 3: Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” Galați

Premii speciale: 

Premiul pentru „Cel mai inovativ meniu propus: Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca

Premiul pentru „Cel mai bun gust: Spitalul Municipal Sighișoara

Premiul pentru „Cel mai bun plating: Spitalul Universitar de Urgență Elias

Premiul pentru „Cea mai bună prezentare a preparatului: Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Premiul special acordat de Federația SANITAS:  Spitalul Municipal Sighișoara. La rândul său managerul Spitalului Sighișoara, dr. Tanaszi Sarolta a fost premiată pentru întreaga dedicare în organizarea evenimentului.

Premiul de popularitate: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca

 

GALERIE FOTO: Sursă Spitalul Săpoca, Spitalul Sighisoara, Sanitas

 


Adaugati un comentariu


 

*