Complicatul transfer al secției Buzău a Spitalului CF Galați, de la MTI către autoritățile locale
Consiliul Județean Buzău va prelua spitalul și personalul medical de la MTI, iar acesta va funcționa ca secție exterioară SJU Buzău, urmând ca după ce Primăria Buzău va obține autorizațiile și avizele necesare pentru a putea administra această structură medicală, să fie transferată municipalității.
Tranferul spitalelor din strucura Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în cea a autorităților locale sau a altor entități interesate, decisă de Guvern la începutul lunii martie. Între timp, mai multe Consilii locale sau județene care și-au exprimat intenția de a prelua în administrare spitalele CFR, au aprobat, deja, proiectele de hotărâre prin care să se preia aceste spitale, dar la Buzău, procedura se dovedește a fi una complicată.
Primăria Buzău, care și-a exprimat încă de anul trecut intenția de a prelua Secția exterioară Buzău a Spitalului CF Galați (cunoscută de buzoieni ca Spitalul CFR), și să o transforme în Spital Municipal, nu are, deocamdată, această posibilitate. Legislația prevede ca solicitantul să dispună de o structură prin care să poată administra unitatea medicală preluată, iar „Primăria Buzău nu are nicio structură prin care să poată gestiona administrarea unității medicale, ca spital municipal. Este o lege care te obligă, pentru a fi spital municipal, să îndeplinești niște condiții minime”, a explicat primarul Constantin Toma, într-o conferință de presă organizată la sediul PSD, alături de președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, în cadrul căreia cei doi au anunțat că s-a găsit o soluție prin care unitatea medicală va fi preluată de Consiliul Județean.
Primii pași în vederea transferului de la MTI
Ministerul Transporturilor a solicitat deja, unităților administrative și instituțiilor care și-au exprimat public intenția de a prelua spitalele din structura MTI, un punct de vedere ferm cu privire la transferul unităților medicale din structura proprie, până la finalul lunii mai, iar până la sfârșitul anului se estimează că va fi aprobată și toată legislaţia necesară, așa că Primăria Buzău și Consiliul Județean au decis să colaboreze, pentru a păstra în sistemul public Secția Buzău a CF Galați.
Printr-un „proiect comun cu Primăria Buzău, Consiliul Județean Buzău va prelua secția Spitalului CF Galați, într-o primă fază, prin Spitalul Județean. După ce Primăria va obține acreditările și avizele necesare, ușor-ușor, împreună cu Spitalul Județean, vom degreva această poveste către municipiu”, a declarat Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, care a subliniat că, între timp, buzoienii vor beneficia de serviciile medicale oferite de actualul Spital CFR, prin SJU Buzău.
„Împreună cu domnul președinte și cu conducerea spitalului, va fi o contribuție integrantă a Primăriei Buzău. Vom numi o echipă de conducere și vom face un proiect de reabilitare și un proiect de dotare pentru că am înțeles, din discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți medici, că sunt rămași mult în urmă cu dotările. În final vom avea Spital Municipal în locația de pe Bulevardul Republicii, până în momentul în care se va finaliza celălalt spital”, a menționat primarul Constantin Toma, recunoscând că realizarea noului Spital Municipal este un proces complex, complicat și de durată.
Consiliul Județean a demarat deja discuțiile la Guvern
Astăzi, după ședința extraordinară a Consiliului Județean, în cadrul căreia s-au aprobat noii indicatori tehnico-economici pentru Proiectul privind modernizarea drumului judeţean de acces către Vulcanii Noroioși, finanțat finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, președintele CJ Petre Emanoil Neagu a anunțat că a avut deja „o primă întâlnire cu secretarul general Guvernului, Marian Neacșu, pentru preluarea Spitalului CFR. În perioada imediat următoare o să merg cu domnul primar Toma la Secretariatul General al Guvernului, pentru a începe procedurile, urmând ca printr-o Ordonanță de Urgență să se facă predarea-primirea secției exterioare din Buzău a Spitalului CF Galați către Consiliul Județean, și implicit către Spitalul Județean de Urgență. Ulterior, împreună cu Primăria, o să facem niște lucrări acolo, o să vedem cum preluăm și personalul, pe care automat îl preluăm către spitalul județean, iar după aceea, ușor-ușor, după ce Primăria va obține toate acreditările, va fi predat către municipalitate. Dar, până atunci, iată că va fi un ajutor și pentru SJU Buzău, unde începem să modernizăm Blocul Operator și putem să mutăm în condiții decente, atât pentru medici cât și pentru pacienți, o parte din pacienți, în clădirea actualului spital CFR. Bineînțeles, după o perioadă de timp va putea deveni Spital Municipal, dar într-o primă fază va fi preluat de Consiliul Județean și va funcționa ca secție exterioară a Spitalului Județean”, a explicat Petre Emanoil Neagu.
Spitalul municipal ar putea fi gata în câțiva ani
Așa cum a anunțat primarul Constantin Toma în conferința de presă menționată anterior, pentru construirea spitalului municipal, Primăria Buzău dispune de un teren în suprafață de peste 2,4 hectare, donat de Fundația Umanitară Agrinvest, dar inițiativa implică parcurgerea unor etape care necesită timp, tot felul de aprobări și un suport tehnic special pentru care a cerut sprijinul inclusiv Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, astfel încât rezultatul să fie cel dorit.
Așadar, chiar dacă Spitalul CFR va junge la Primăria Buzău, ca Spital Municipal, municipalitatea va continua demersurile și procedurilepentru realizarea noului Spital Municipal, anunțat ca un proiect de anvergură, care „se va face acolo unde a fost stabilit prin acea donație. Am fost și la rectorul Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București, care mi-a promis că ne va ajuta cu o supervizare pe partea teoretică a realizării unui spital, pentru că nu e un lucru simplu. Este foarte important să avem această competență extraordinară, care înseamnă profesori universitari, mediu universitar. Iar împreună cu investitorul, pentru că e un investitor, am căzut de acord să facem un concurs internațional pentru proiectul tehnic, prin Ordinul Arhitecților din România. Este o practică destul de curentă și încercăm să avem și din acest punct de vedere ceea ce trebuie”, a declarat primarul Toma.