Ministerul Sănătății a dat drumul plăților pentru personalul din centrele de vaccinare

Vina pentru întârzierile apărute ar aparține unui funcționar din Ministerul Sănătății, care nu a semnat la timp un document prin care să solicite Ministerului de Finanțe banii pentru aceste servicii.

 

Unul dintre principalele motive de nemulțumire ale personalului care deservește centrele de vaccinare comunitare este legat de întârzierea plăților pentru activitatea depusă, deși există reglementări legislative clare în acest sens. Plățile sunt făcute de Ministerul Sănătății, iar până acum nu au fost oferite nici un fel de explicați pentru întârzierea acestora.

Medicii vaccinatori și sindicatele din sănătate au tras un semnal de alarmă asupra acestui subiect încă din februarie, dar li s-a spus că banii le vor fi virați în momentul în care se aprobă bugetul. A fost aprobat bugetul încă de la începutul lunii martie, dar banii promiși nu au ajuns la centrele de vaccinare.

Subiectul a fost readus în discuție de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, care a declarat la începutul acestei săptămâni că problema întârzierii plăților celor care asigură vaccinarea este valabilă în toată țară, precizând că personalul medical și registratorii din centrele de vaccinare sunt din ce în ce mai nemulțumiți că nu au primit nici un ban pentru activitatea prestată, deși se lucrează zilnic timp de 12 ore, inclusiv sâmbăta și duminica.

 

Referindu-se la această problemă, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a recunoscut că a existat o întârziere, anunțând totodată că au început să se facă plățile, iar în zilele următoare, personalul care deservește centrele de vaccinare va primii banii ce i se cuvin. Ministrul spune că vina pentru această situație aparține unui funcționar care „nu a semnat și nu a trimis mai departe” un document.

Din acest motiv, banii pentru plata personalului din centrele de vaccinare au fost solicitați de Ministerul Sănătății de la Ministerul Finanțelor abia luni, iar primele plăți au fost făcute ieri, banii continuând să fie virați și în cursul zilei de azi către direcțiile de sănătate publică, de unde vor ajunge la beneficiari. Vlad Voiculescu pune toată situația în seama funcționarului spunând că „astea nu sunt lucruri pe care le face ministrul. Există o întârziere, în Ministerul Sănătăţii, am evaluat care au fost cauzele întârzierii şi întârzierile au fost de câteva zile”.

 

Vlad Voiculescu

Despre funcționarul care nu a semnat și nu a trimis la timp documentul către Ministerul de Finanțe, ministrul spune că este încă în funcție, pentru că legea funcționarilor publici nu permite să fie luate măsuri de pe o zi pe alta. „Lucrăm cu ce avem, iar instituţia funcţionează aşa cum funcţionează şi nu de ieri – de astăzi. Câteodată există întârzieri şi luăm măsuri să nu mai existe aceste întârzieri”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare comunitară, medicii primesc 100 de lei pe oră, asistenții medicalii sunt plătiți cu 50 de lei pe oră, iar registratorii primesc 25 de lei pentru fiecare oră lucrată. Sumele sunt brute, așa că în mână le rămân mai puțini bani.

Este exceptat de la plată personalul delegat sau detașat în centrele de vaccinare, în cazul căruia activitatea nu constituie muncă suplimentară.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*