Ministerul Sănătății preia, parțial, învățământul sanitar

9 septembrie 2019 | 1 comentariu |

Este anunțul făcut azi de Sorina Pintea, cu ocazia deschiderii noului an de învățământ, ministrul precizând că este vorba de un proiect pilot ce va fi implementat la Baia Mare.

 

Sorina Pintea

Nu doar elevii din învățământul preșcolar, gimnazial și preuniversitar au început azi un nou an de învățământ ci și cei care au decis să urmeze cursurile unei școli postliceale sanitare, pentru a deveni asistenți medicali sau pentru a accede, ulterior, spre un nivel mai înalt de pregătire, devenind studenți ai universităților de Medicină și Farmacie și apoi medici.

Aflată în zona de nord a țării, după ce anunțase zilele trecute ca azi va face un control la Secția de Psihiatrie a spitalului din Sighetu Marmației, Sorina Pintea nu a ratat ocazia de a participa la deschiderea anului de învățământ la secția postliceală sanitară din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare – orașul din care a plecat la București pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății.

Cu această ocazie, Pintea a vorbit despre un proiect pilot pe care intenționează să îl demareze Ministerul Sănătății, proiect ce presupune preluarea sub tutela ministerului a unor școli sanitare, pentru a se asigura o mai bună pregătire a viitoarelor cadre medicale.

În alocuțiunea rostită cu ocazia deschiderii noului an de învățământ, ministrul a precizat că proiectul va fi implementat la nivelul școlii postliceale sanitare din Baia Mare, pentru ca apoi, în funcție de rezultate, să fie extins și în cazul altor unități similare.

 

Fostul Liceu sanitar din Baia Mare a fost o instituție de prestigiu, în care s-au pregătit cadre medicale medii din întreaga zona de nord-vest a țării. Între timp, unitatea de învățământ s-a transformat în liceu de științe ale naturii, păstrând doar câteva clase postliceale în domeniul sanitar, locurile nefiind însă bugetate, la fel cum s-a întâmplat cu toate fostele licee sanitare de stat din țaro, între care și Școala Postliceală Sanitară de Stat din Buzău.

În urmă cu cinci ani, secțiunea dedicată învățământului sanitar din Baia Mare, care mai rămăsese din fostul liceu de profil, a fuzionat cu Seminarul Teologic din localitate, școala postliceală sanitară funcționând în prezent ca secție în cadrul acestei unități de învățământ.

Ne gândim să facem aici, în Maramureş, un proiect-pilot, în care Ministerul Sănătăţii să ia sub tutelă o parte din învăţământul sanitar şi să încercăm să formăm viitoare cadre medicale cu adevărat foarte bine pregătite”, a declarat, astăzi, ministrul Sorina Pintea, în fața cadrelor didactice și e elevilor școlii sanitare de aici.

 

Nivelul scăzut de pregătire a asistenților medicali abia ieșiți de pe băncile școlilor postliceale sanitare a ajuns să constituie o problemă serioasă a sistemului de Sănătate, iar acest lucru a fost demonstrat în nenumărate rânduri și la Buzău, cu ocazia concursurilor de angajare pentru posturile de asistent medical debutant, organizate de Spitalul Județean de Urgență sau la celelalte unități medicale din județ. Nu în puține cazuri rezultatele au fost lamentabile, tinerii asistenți dovedind că nu aveau nici cele mai elementare cunoștințe teoretice și practice pentru a putea profesa, deși aveau „la mâna” diploma care atesta absolvirea cu succes a unei școli postliceale sanitare.

Situația este aceeași la nivelul întregii țări, astfel căse pune problema calității pregătirii de care au parte elevii care urmează cursurile acestor școli, dar și a modului în care sunt susținute examenele de absolvire.

Proiectul pilot despre care a vorbit astăzi ministrul Sorina Pintea ar putea fi un semn că autoritățile au conștientizat, în sfârșit, faptul că problema pregătirii viitoarelor cadre medicale medii este una serioasă, și se încearcă găsirea unor soluții. În ce fel vor funcționa acestea, rămâne de văzut.

 



Comentarii (1)

  1. Gheorghe L Serban spune:

    Sunt un fost absolvent de Liceu Sanitar, promoția 1982, apoi Postliceală în completarea studiilor, promoția 1996 și în cele din urmă 2009 absolvent studii universitare – asistență medicală.
    Actualmente lucrez în UK, un mediu care a fost complet nou pentru noi, unde pacientul are drepturi depline și este pe primul loc.
    La obiect: Toate acele școli noi de asistenți medicali, particulare, se luptă pentru banii cursanților, se admite absența motivată, cursantul vine când poate sau are chef, iar diploma este “ de hârtie” nu atestă gradul de calificare.
    Ministerul trebuie să preia toate acele școli, iar practica în spital și orele de nursing, ca și cele vechi de instruire practică, să se facă în laborator de nursing dotat și în spital la patul bolnavului.
    O inițiativă lăudabilă a MS. Succes!

Adaugati un comentariu


 

*