Ministerul Sănătății sare în ajutorul Turciei cu resurse umane și materiale

6 februarie 2023 | 0 comentarii |

Au fost pregătite medicamente și materiale sanitare, medici și asistenți voluntari vor ajuta echipele medicale din țrile afectate, iar în țară se va asigura evaluarea medicală și consilierea psihologică a românilor repatriați din regiunea afectată de cutremure și se vor organiza campanii de donare de sânge. 

 

Un seism cu magnitudinea 7,8 grade Richter a lovit, luni, Turcia şi Siria, iar cel puțin 42 de replici care au urmat au făcut prăpăd în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Sute de morţi şi răniţi au fost prinși sub dărâmături, au anunţat autorităţile din ambele ţări, care au solicitat sprijin internațional de urgență.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe, luni, din partea României, familiilor victimelor cutremurului care a lovit Turcia şi Siria, precum şi însănătoşire grabnică persoanelor rănite, iar Guvernul României a decis trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, cu personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată. „Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

 

Ministerul Sănătăţii și-a exprimat solidaritatea cu victimele și a pregătit medicamente și materiale sanitare care vor fi oferite autorităților turce, pentru a face față situației critice prin care trec unitățile medicale și cei afectați de dezastru, iar în țară, românii repatriaâi vor fi evaluați medical și consiliați psihologic.

Imediat după producerea cutremurului care a afectat grav comunitățile din Turcia și din nordul Siriei, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a luat legătura cu ambasadorul Republicii Turcia în România, dl. Ozgur K. Altan pentru a-și exprima solidaritatea și pentru a oferi un sprijin imediat. De asemenea, Ministerul Sănătății este în legătură cu ambasada României la Ankara pentru eventualele solicitări și pentru asigurarea evaluării medicale și a consilierii psihologice pentru 10 studenți români care sunt repatriați din regiunea afectată”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

 

De asemenea, împreună cu Universitățile de Medicină și Farmacie din țară, Ministerul Sănătății mobilizează profesioniștii din sănătate care doresc să ajute ca voluntari în constituirea unor echipe medicale care să fie disponibile pentru deplasare în zonele afectate.

Totodată, a fost organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele cutremurului care au nevoie de transfuzii. Sunt pregătite medicamente și materiale sanitare care pot fi puse la dispoziția autorităților turce”, mentioneaza Ministerul Sănătății.

Mai multe informații despre înscrierea medicilor și asistenților medicali ca voluntari pentru echipele necesare acordării de asistență medicală și despre locațiile pentru donarea de sânge, destinat victimelor cutremurului se găsesc la ms.ro/sprijin/turcia și pe ms.ro/ajuta-turcia-doneaza-sange.

 


Adaugati un comentariu


 

*