Ministrul Bodog sustine ca a rezolvat criza transplantului pulmonar

Spitalul AKH a anuntat ca este de acord sa primeasca in continuare pacienti romani pentru acest gen de interventie, urmand a fi puse la punct toate detaliile pentru inceperea activitaii de transplant pulmonar la centrul de la Sfanta Maria.

 

transplant-pulmonarDesi, conform ultimei reevaluari facute saptamana trecuta de Agentia Nationala de Transplant, centrul acreditat de la spitalul Sfanta Maria ar indeplini toate conditiile necesare pentru efectuarea de transplant pulmonar, eforturile autoritatilor din Sanatate au fost canalizate, in ultima perioada, pe discutiile purtate cu conducerea clinicii AKH din Viena, singura unitate medicala unde pacientii romani puteau beneficia de un astfel de transplant. Reprezentantii clinicii l-au anuntat, saptamana trecuta, pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, ca nu mai pot primi pacienti romani pentru transplant pulmonar, invocand restrangerea activitatii in acest sector. S-a ajuns astfel in situatia ca cei 5 pacienti care ar fi urmat sa plece in scurt timp la Viena pentru transplant, dar si ceilalti aproape 70 aflati pe listele de asteptare, sa nu mai aiba vreo alta alternativa, in conditiile in care in Romania exista un singur centru autorizat, dar care nu efectueaza astfel de interventii, din lipsa de personal specializat dar si din cauza ca nu dispune de o sectie pentru ingrijirea post-operatorie a pacientilor transplantati.

Reevaluarea dispusa de ministrul Bodog si efectuata in decurs de mai putin de 24 de ore a stabilit insa ca totul este in regula la centrul de la Sfanta Maria si ca aici se poate efectua oricand un transplant pulmonar.  Cu toate acestea insa, pacientii romani vor fi operati in continuare in strainatate.

 

Spitalul AKH

Spitalul AKH

La o saptamana dupa ce a anuntat oficial ca AHK nu mai primeste pacienti romani, ministrul Florian Bodog a revenit cu o noua informatie, potrivit careia reprezentantii clinicii austriece au revenit asupra deciziei, deblocand programul de transplant pulmonar si pentru pacientii din Romania. „Am primit, oficial, raspunsul de la Spitalul AKH si va anunt cu satisfactie ca a fost deblocata situatia si ca Spitalul AKH va face din nou transplant pentru Romania. Am convenit un anumit numar de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH. In acelasi timp, spitalul AKH ne ofera posibilitatea de a participa la un program de urmarire si de monitorizare a activitatii pe care noi o facem in vederea demararii procedurii de transplant in Romania. In acelasi timp, vreau sa va spun ca dansii vor face si un program de training. Universitatea din Viena si-a manifestat dorinta de a face un program de training pentru specialistii romani care vor activa in acest domeniu”, a declarat ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa.

 

transplant pulmonarPotrivit ministrului roman al Sanatatii, austriecii au fost de acord ca in prima faza sa efectueze 10 transplanturi pulmonare pacientilor romani, conditionand insa continuarea colaborarii, cu punerea la punct de catre Romania, in decurs de un an, a unui program propriu de transplant pulmonar, care sa si functioneze. In acelasi context, Bodog a anuntat ca centrul de la Sfanta Maria a fost inclus, incepand de ieri, in Programul National de Transplant Pulmonar, iar efectuarea primelor interventii depinde, in acest moment, doar de echipa medicala si cea manageriala.

Astfel, responsabilitatea revine managerului Narcis Copca, cel care s-a aflat, intr-un fel, le originea scandalului caree a dus la refuzul celor de la AKH de a mai primi pacienti romani. Intre timp, o clinica privata a depus un dosar in vederea acreditarii pentru transplant pulmonar, dar se pare ca acest dosar era incomplet. Agentia Nationala de Transplant le-a cerut reprezentantilor clinicii sa completeze dosarul, solicitandu-le totodata sa faca dovada faptului ca detine o echipa care are experienta in transplant, echipa care lipseste si centrului de la Sfanta Maria.

 


Adaugati un comentariu


 

*