Ministrul Sănătății a salvat viața unui pasager cu care călătorea în avion

25 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Florian Bodog i-a aplicat menevre de resuscitare paicentului care începuse să se sufoce și devenise cianotic, evitând astfel și întoarcerea avionului la sol.

 

Florian Bodog

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a fost aseară „omul potrivit la locul și momentul potrivit”. Folosindu-și experiența dobândită ca medic, el a salvat o persoană care era în pericol să se sufoce, acordându-i primul ajutor prin manevre de resuscitare. În urmă cu câțiva ani, colegul său Nicolae Banicioiu, pe vremea când încă nu fusese înscăunat ca ministru al Sănătății, a intervenit salvator în cazul unui accident petrecut pe raza județului Buzău. Bănicioiu a acordat îngrijiri unui copil care fusese acrosat de un camion și i-a solicitat, personal, secretarului de stat Raed Arafat, să trimită la Buzău un elicopter SMURD pentru a prelua victima. Social-democratul se afla întâmplator în zonă, deplasaându-se cu mașina spre București, după o întâlnire avută la Focșani cu Marian Oprișan și alți șefi din PSD.

Ieri a fost rândul lui Florian Bodog să își respect jurământul depus atunci când a îmbrățișat cariera medicală, intervenind prompt atunci când un pasager din avionul cu care călătorea către Capitală a dat semne că se sufocă, devenind cianotic. Ministrul petrecuse ziua Micii Uniri acasă, la Oradea, iar aseară se întorcea cu avionul la București.

 

Ministrul Sănătății povestește că, la un moment dat, pasagerul care se afa pe scaunul din spatele său, în avion, a început să se simtă rău, dând semne de sufocare. Acesta devenise deja cianotic, așa că Florian Bodog nu ezitat nicio clipă să îi sară în ajutor. Împreună cu un alt pasager a reușit să îl scoată pe pacient din scaun, aplicându-i imediat măsurile de resuscitare recomandate de protocoalele medicale pentru o astfel de situație.

Ministrul a mai precizat că a trebuit să îi elibereze căile respiratorii, întrucât pacientul era în pericol de a se îneca cu propriile secreții, iar după această manevră, pasagerul a început să își revină. Echipajul avionului, care decolase de puțin timp de la Oradea, a luat în calcul varianta revenirii la sol pentru ca pacientul să poată fi preluat și transportat la un spital, însă decizia de a continua zborul a fost girată tot de ministrul Sănătății.

 

Acesta a constatat că, după efectuarea manevrelor de resuscitare, pasagerul își revenise, stabilind că se află în afara oricărui pericol și spunându-le membrilor echipajului de zbor că nu se impune revenirea la sol a avionului, întrucât pasagerul, în vârstă de 42 de ani, va face față cu bine zborului.

Așa s-a și întâmplat, zborul a decurs fără niciun fel de incidente, iar avionul a aterizat cu bine pe aeroportul din București. După ce pasagerul și-a revenit în urma manevrelor de resuscitare, Florian Bodog i-a recomandat ca, la aterizare, să meragă la un consult neurologic pentru a se stabili care este cauza acestei probleme, însă bărbatul a dat asigurări că se simte bine, refuzând să fie dus la spital din aeroport.

Zilele care urmează sunt decisive pentru viitorul lui Florian Bodog ca ministru al Sănătății, fiind luată în discuție posibilitatea ca acesta să fie înlocuit în noul guvern al Vioricăi Dăncilă de Rodica Nassar, actualmente secretar de stat în Ministerul Sănătății, de formație economistă, dar care a mai avut tangențe cu domeniul medical din postura de președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

 


Adaugati un comentariu


 

*