Ministrul sanatatii apreciaza ca medicina scolara e „la pamant”

20 septembrie 2013 | 0 comentarii |

Eugen Nicolaescu, a declarat ca in acest context, trebuie regandita intreaga activitate a medicilor scolari si a asistentilor comunitari.

 

cabinet_medical_scolarMedicina scolara si medicina comunitara „sunt la pamant” si e nevoie de regandirea intregii activitati, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, astazi, la Oradea, unde a avut loc cea de-a sasea dezbatere regionala organizata de minister cu privire la reforma in sanatate si legile aflate in dezbatere publica.

Pana la sfarsitul anului, la nivelul ministerului se va organiza un grup de lucru, impreuna cu Asociatia Municipiilor si Oraselor si cu Colegiul Medicilor, pentru a stabili obiectivele pe care trebuie sa le atinga medicina scolara si cea comunitara, iar dupa ce vor fi stabilite toate aceste obiective se vor stabili si instrumentele de realizare a lor, plecand de la realitatea ca in prezent un elev sau student nu poate sa primeasca servicii medicale de doua ori, cu o singura asigurare medicala, a precizat ministrul.

El (elevul – n.r.) este pe o lista de medic de familie, dar in acelasi timp primeste multe servicii medicale si de la un medic scolar, ceea ce nu este corect. Si atunci trebuie sa departajam: ce servicii medicale obtine ca asigurat in medicina de familie si ce obtine ca elev, astfel incat ele sa nu se suprapuna si sa nu consumam bani de doua ori pentru acelasi serviciu. Trebuie sa facem ordine”, a punctat Eugen Nicolaescu.

 

copil probleme scoalaMinistrul Nicolaescu afirma, saptamana trecuta, ca reteaua de medicina scolara trebuie sa desfasoare in special activitatea de preventie, pentru care este nevoie de asistenti medicali bine pregatiti. Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri a ripostat, printr-un comunicat de presa, atragandu-i atentia ministrului ca medicii din reteaua scolara sunt pregatiti in specialitati ca medicina de familie, pediatrie sau medicina scolara si ca, printre atributiile lor nu se regaseste doar preventia.

In Romania exista o retea de medicina scolara functionala la nivel national, in mediul urban, in care sunt incadrati medici foarte bine pregatiti profesional, acestia fiind in proportie de 80% medici specialisti si primari de medicina generala/ medicina de familie, medici pediatrii sau de medicina scolara”, se arata in comunicatul Societatii.

Astazi, ministrul Sanatatii si-a exprimat increderea ca, pana in vara anului viitor, demersurile privind reorganizarea medicinei scolare si a celei comunitare  se vor finaliza, astfel incat din anul scolar 2014-2015, „lucrurile sa fie clarificate”.

 

cabinet stomatologicActivitatea personalului medico-sanitar din cabinetele scolare nu se suprapune peste activitatea medicilor de familie, mai spun reprezentantii medicilor scolari, deoarece are actiuni specifice atat in preventie – vaccinari, depistarea precoce a bolilor, supravegherea focarelor si masuri de urgenta in cazul aparitiei de boli transmisibile in unitatile de invatamant, educatie pentru sanatate, supervizarea meniurilor din gradinite si cantine scolare si universitare, asigurarea asistentei medicale la competitiile sportive si la examenele nationale de admitere in liceu si bacalaureat cat si in vindecare – asigurarea primului-ajutor in urgente, consultatii la cerere pentru elevii si studentii cu afectiuni acute, supravegherea celor cu boli cronice – ceea ce realizeaza o decongestionare a sistemului medical de urgente.

Medicii scolari subliniaza, de asemenea, faptul ca singurele cabinete care, in acest moment, asigura asistenta stomatologica gratuita copiilor si tinerilor sunt cele de medicina dentara din scoli si universitati, subliniind astfel importanta medicului scolar in colectivitatile de copii si tineri, mai ales in conditiile in care acestea se confrunta cu o patologie in crestere, cu comportamente cu risc pentru starea de sanatate, iar agresivitatea si violenta in scoli nu mai sunt aspecte de neglijat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*