Ministrul Sănătății este de acord cu suspendarea medicilor care promovează teorii nevalidate științific despre vaccinare

20 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Cseke Attila spune că o astfel de măsură trebuia instituită de mult, precizând că se impune și o analiză „la sânge” a întregului sistem sanitar după trecerea valului patru al pandemiei.

 

Propunerea președintelui Colegiului Medicilor din România privind suspendarea dreptului exercitării profesiei pentru medicii care promovează teorii nevalidate științific despre vaccinare și chiar îndeamnă populația să nu se vaccineze este pe deplin agreată și de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, care spune că o astfel de măsura ar fi trebuit să fie luată cu mult timp în urmă.

Acesta a declarat aseară în cadrul unei emisiuni pe postul național de televiziune că „susţin categoric acest punct de vedere al preşedintelui Colegiului Medicilor. Susţin, de asemenea, că o asemenea măsură trebuia luată de mai mult timp. Au fost exemple şi anul trecut şi anul acesta în care cadre medicale au dat mesaje clare împotriva vaccinării şi măsurile trebuia să meargă până la ridicarea dreptului de liberă practică. Medicul este eminamente un om care crede în ştiinţa medicală, în tehnologie medicală, în tot ceea ce se descoperă. Acest lucru se învaţă în facultatea de Medicină şi în perioada de rezidenţiat. A spune că nu mai crezi în vaccin, mai mult decât atât, eşti împotriva vaccinării, înseamnă că îţi renegi profesia și chiar dacă diploma nu poate fi anulată,tu nu mai doreşti să profesezi în acest sistem care se bazează pe ştiinţă”.

Acesta este de părere că există pârghii legislative și la momentul actual pentru o astfel de măsură, iar dacă va fi necesară o modificare legislativă, va susține un astfel de demers. Totodată ministrul spune ca va fi necesară o analiză „la sânge” a sistemului sanitar după ce va trece valul patru al pandemiei pentru sancționarea tuturor cadrelor medicale care contestă știința.

 

În acest sens, ministrul a dat exemplul Italiei, care a trecut în anul precedent printr-o situație similară cu cea prin care trece în prezent România, și unde autoritățile nu au ezitat să ia măsuri, care chiar dacă au fost considerate nepopulare pentru unii, au ajutat la ieșirea din criză. „Au instituit reguli foarte clare legate de vaccinare, au peste 80% din populaţie vaccinată, în zilele acestea vor să instituie vaccinarea obligatorie pentru toţi cei care lucrează în administraţie, nu numai pentru personalul medical, iar luna trecută au desfăcut contractul de muncă la peste 3.000 de asistenţi medicali care nu au dorit să se vaccineze”, a mai precizat Cseke Attila.

Referindu-se la situația din țară, acesta spune că încă nu s-a atins vârful valului patru și nici nu s-a ajuns în acea zonă de platou, așa că e de așteptat ca numărul îmbolnăvirilor zilnice să continue să crească, chiar dacă ieri s-a consemnat cel mai mare număr de la debutul pandemiei. Situația actuală este consecința directă a faptului că la acest moment, doar 30% din populație este vaccinată împotriva Covid-19.

 

Cseke Attila a mai precizat că se fac numeroase estimări referitoare la evoluția situației epidemiologice în perioada următoare, însă acestea trebuie privite cu reticență, estimând că România va trebui să se lupte mult timp de acum încolo cu pandemia, din cauza ratei scăzute de vaccinare.

Una din estimările făcute până acum a fost aceea că vom ajunge la un anumit platou, cândva la mijlocul lunii octombrie, cealaltă ne spunea ca vom ajunge mai târziu, peste câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la acest platou la mijlocul lunii octombrie şi trebuie să înţelegem că fiecare dintre noi poate contribui în sens pozitiv sau mai puţin pozitiv la această chestiune. Vedem în statele occidentale ce se întâmplă şi se întâmplă în principal  pentru că rata de vaccinare este foarte ridicată. Este simplu, este logic: virusul acesta nu mai are unde să circule, numărul de persoane nevaccinate este semnificativ mai mic decât cel al persoanelor vaccinate, nu are unde – microbiologic sau ştiinţific – să circule acest virus. Problema României, care va rămâne o problemă şi după trecerea acestui val patru, este că, dacă rata de vaccinare nu creşte până la 60 – 70% cel puţin, atunci noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valori posibile”, a explicat ministrul interimar al Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*