Ministrul Sănătății vrea relocarea ICUTR Cluj

5 septembrie 2022 | 1 comentariu |

Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit mai multe nereguli, între care funcționarea Institutului într-un spațiu necorespunzător, iar potrivit Planului de conformare, până la finalul anului 2024, acesta ar trebui relocat.

 

La șase luni după numirea, cu scandal, în funcția de manager interimar, a lui Dan Sîmpălean, și la trei luni după adjudecarea postului de manager, prin concurs, de către fostul manager interimar, Cornelia Bălănean, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a dispus un control la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca, în perioada 20-24 iunie, iar luni au fost prezentate rezultatele verificărilor.

Potrivit unui comunicat remis presei de minister, o echipă mixtă de control a Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică Județeană Alba, a verificat ICUTR din Cluj-Napoca, iar în urma acestuia s-au identificat mai multe nereguli, între care funcționarea unor secții într-un pod, fără ieșire de urgență și aviz de securitate la incendiu, precum și funcționarea întregului institut într-o locație „necorespunzătoare din punct de vedere al spațiului în care funcționează, în raport cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 914/2006, cu completările și modificările ulterioare”.

 

În urma verificării investiţiilor pentru perioada 2000–2022, echipa de control a indicat faptul că procedurile de achiziţii au fost licitaţii deschise şi într-o măsură mai mică proceduri simplificate, iar aceste proceduri s-au desfăşurat online cu respectarea legislației în vigoare privind achizițiile publice.

A constat însă că ICUTR Cluj-Napoca funcționează și în prezent, aşa cum a făcut-o de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din „pod neamenajat” în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă (conform legislaţiei în vigoare) şi, fără să aibă autorizaţie/aviz de securitate la incendiu, se mai arată în comunicatul MS.

De asemenea, s-a constatat că actuala locație a ICUTR este necorespunzătoare din punct de vedere al spațiului în care funcționează, în raport cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 914/2006, cu completările și modificările ulterioare, iar conform „Programului cadru de conformare pentru perioada 2022-2024, este necesară relocarea ICUTR într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”.

 

În timpul în care echipa mixtă de control se găsea în perioada de elaborare a raportului de control, conducerea ICUTR a trimis o adresă Ministerului Sănătății prin care solicita avizarea „Declaraţiei privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”, dar „răspunsul Ministerului Sănătății a fost unul negativ”, în acord cu cele rezultate din documentele puse la dispoziţia comisiei mixte de control de către reprezentanţii ICUTR Cluj-Napoca, precizează MS.

În concluzie, Ministerul Sănătății a dispus ca în baza controlului echipei mixte, „managerul trebuie să constituie o comisie de cercetare administrativă care să cerceteze cauzele care au dus la situația actuală și să identifice persoanele responsabile. De asemenea, comisia de cercetare administrativă va evidenția și cuantumul amenzilor plătite de institut, sumă care trebuie recuperată de la persoanele responsabile”.

 

Context

 

La începutul lunii martie, la conducerea Institutului a fost numit, cu delegație, Dan Sîmpălean, pe care angajații unității medicale l-au primit cu proteste, iar Consiliul de Administrație a ICUTR Cluj-Napoca i-a solicitat ministrului Rafila, printr-un memoriu, să-l revoce, întrcât acesta „a făcut obiectul mai multor articole de presă, din care rezultă suspiciunea unor probleme de integritate și moralitate ale acestuia”, iar odată cu revocarea acestuia să fie numită în funcția de manager interimar fostul director financiar-contabil Cornelia Bălănean, care a condus institutul timp de 9 luni, cu rezultate financiare bune.

La rândul său, Sîmpălean s-a plâns ministrului că atunci când s-a prezentat la ICUTR pentru a-și lua postul în primire s-a confruntat cu o reacție negativă din partea Corneliei Bălănean și a directorului medical Silviu Moga, ambii foști manageri interimari, care i-ar fi spus că nu este binevenit în instituție și i-a cerut ministrului Alexandru Rafila să trimită Corpul de Control al Ministrului Sănătății la institut, întrucât după ce ar fi constatat mai multe nereguli, a fost amenințat cu bătaia.

La finalul lunii martie, postul de manager a fost scos la concurs, iar în luna mai, Cornelia Bălănean și l-a adjdecat cu nota 9.41, în timp ce dosarele contracadidaților Dan Ștefan Sîmpălean și Daniela Dumitrache au fost respinse de Comisia de concurs, pentru nerespectarea criteriilor de prezentare a proiectelor de management.

 

Pe de altă parte, la Cluj va fi construit un Centru Integrat de Transplant pentru care, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, anunța la finalul lunii august că s-a demarat licitația pentru execuția lucrărilor. „Intrăm într-o nouă etapă, extrem de importantă, cu această investiție prin intermediul căreia vom construi, la Cluj, unicul Centru Integrat de Transplant din țară și din Europa de Sud-Est. Vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca etapele procedurale să se deruleze într-un ritm alert, astfel încât construcția acestui obiectiv medical ultramodern, de o importanță aparte atât pentru județul Cluj cât și pentru întreaga Românie, să fie finalizată în maxim trei ani. Acest spital va trata pacienți din toată țara”, se menționează într-un comunicat al CJ Cluj.

Centrul va dispune de 12 săli de operaţie şi chirurgie, zone de Imagistică şi Unităţi de Primire a Urgenţelor, laboratoare, unitate de transfuzii şi recoltare sânge, zonă de Terapie Intensivă, cabinete medicale şi săli de cercetare, saloane, heliport şi nu numai.

Primul centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord şi cel hepatic.

Proiectul, a cărui valoare se ridică de 200 milioane de euro, va fi finanțat prin PNRR.

 



Comentarii (1)

  1. C. C. spune:

    Simpalean e neam cu Ciuca si a fost pus politic in post – corpul de control a fost trimis din cauza ca Simpalean nu a luat postul la concurs, si Rafila s-a luat in par cu directorul dsp Cluj, care era presenditele comisiei de consurs. Corpul de control nu a gasit nimic la noua conducere, astfel s-au legat de probeleme vechi – institutul a cerut din 2017 incoace relocarea, inclusiv la Guvern, Cons jud si Cons local.

Adaugati un comentariu


 

*