Municipiul Buzău revine mâine la scenariul verde. Rămâne de văzut pentru cât timp

27 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Rata de infectare a scăzut sub 1,3 la mie, însă e de așteptat ca în perioadă următoare să fie schimbate criteriile pe baza cărora vor fi impuse restricții, dat fiind că numărul cazurilor confirmate oficial a devenit mai puțin relevant.

 

După aproximativ trei luni, municipiul Buzău revine mâine la scenariul verde din punct de vedere al incidenței cazurilor de Covid-19, cea ce înseamnă o ușoară relaxare a restricțiilor impuse până acum. În urma analizei la 14 zile a situației epidemiologice la nivelul județului, s-a stabilit că incidența cazurilor de Covid-19 confirmate în municipiul Buzău a ajuns la 0,75 la mie, scăzând astfel sub pragul de 1,3 la mie, care îl situa în scenariul galben.

Situația este mult mai bună față de perioada anterioară, când municipiul s-a aflat timp de aproape două luni în scenariul roșu, trecând apoi în scenariul galben la sfârșitul anului trecut, pe fondul unei scăderi a incidenței la nivelul întregului județ. Trendul descendent a continuat și în prim aparte a anului 2021, astfel că astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea revenirii municipiului la scenariul verde, hotărâre ce urmează să intre în vioare de la miezul nopții. Astfel, cinematografele și sălile de spectacole vor putea funcționa la 50% din capacitate. Și restaurantele își vor putea primi clienții în interior la 50% din capacitate la fel și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunile și sălile de jocuri de noroc.

 

Vor putea fi organizate și spectacole sau alte evenimente publice în aer liber, cu un număr maxim de 300 de spectatori și cu condiția respectării distanței de siguranță între participanți. Se menține obligativitatea purtări măști ide protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și restricțiile de circulație după ora 23.00.

Din păcate, este de așteptat ca această relaxare să nu dureze foarte mult timp, dat fiind faptul că incidența înregistrată oficial, după care se face încadrarea într-un scenariu, nu mai este la fel de relevantă cum era la momentul la care la care a fost adoptată hotărârea care stabilește modul de stabilire a scenariilor epidemiologice. Deși în cifrele oficiale incidența pare că a scăzut semnificativ, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, numărul de îmbolnăviri menținându-se încă la un nivel ridicat, după cum apreciază specialiștii.

Explicația constă în faptul că mulți pacienți se testează acasă, folosind teste rapide, iar mulți dintre cei pozitivi nu mai anunța autoritățile decât în cazul în care starea lor se agravează.

 

Dr. Calin Alexandru

Astfel se explică de ce numărul pacienților internați și al celor aflați la Terapiie Intensivă nu a scăzut la fel cum a scăzut incidența înregistrată oficial. În consecință, situația s-a îmbunătățit doar în aparență și există in continuare riscul izbucnirii unui nou val de îmbolnăviri, mai ales după confirmarea primelor cazuri de infectare cu noua tulpină din Marea Britanie, care este mult mai contagioasă.

În această situație, autoritățile centrale lucrează la o nouă formulă care să ia în calcul și alți parametri decât incidența raportată. Medicul  Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat ieri în cadrul unei conferințe organizate de comitetul de coordonare a vaccinării că „din punctul nostru de vedere, o raportare strict la incidenţă poate să ne conducă la concluzii greşite. Colegii de la Ministerul Sănătăţii ne-au informat că lucrează la un algoritm ceva mai complex. Argumentul pe care l-aş aduce aici este că, în pofida unei incidenţe care este în scădere evidentă, noi avem un platou sau o foarte uşoară scădere a numărului de cazuri care sunt internate în spitale şi a numărului de cazuri de terapie intensivă, care reprezintă totuşi un argument sau un indicator mult mai important din punct de vedere medical al efectului pandemiei la nivelul populaţiei din România. Deci, cu mare probabilitate, va exista o formulă care va lua în calcul şi alţi parametri decât strict simpla incidenţă a cazurilor la nivelul unui judeţ”.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*