Noi medicamente inovative vor fi accesibile românilor cu boli grave

6 ianuarie 2022 | 0 comentarii |

O parte din cele 20 de noi molecule aprobate de Ministerul Sănătății, destinate pacienților cu afecțiuni greu controlabile, vor putea fi prescrise de medici începând cu luna februarie, iar altele, din martie. 

 

Raportul publicat în decembrie 2021 de Comisia Europeană, în care România este catalogată ca țara cu cea mai mare mortalitate din cauze tratabile din UE, având unnumăr dublu de decese față de media europeană, precum și pe locul trei în topul țărilor cu cele mai multe decese din cauze prevenibile, a confirmat, o dată în plus, ceea ce asociațiile de pacienți spun de ani de zile, solicitând acces la noile tratamente disponibile în lume și la servicii medicale de calitate.

Se pare că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, fie la presiunea asociațiilor de pacienți, fie a Uniunii Europene, ori din proprie conștiință sau poate și din rațiuni politice, a înțeles că nu poate sta nepăsător în fața unei astfel de evidențe, astfel că a propus Guvernului, care a aprobat în ședința din 5 ianuarie 2022, proiectul de Hotărâre prin care se modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

 

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 20 molecule inovative destinate pacienților cu afecțiuni neurologice, afecțiuni oncologice – leucemii și limfoame, muscoviscidoză, hipertensiune arterială, afecțiuni pulmonare cronice, hemofilie și talasemie, boli rare, hepatite cronice, Parkinson, psoriazis cronic sever, poliartrită reumatoidă, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Aceste medicamente sunt destinate pacienților cu o evoluție a bolii dificil de controlat, iar în unele cazuri reprezintă ultima sau singura soluție terapeutică”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila, citat în aclași document.

Potrivit Ministerului Sănătății, actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite aprobată miercuri, de Executiv, intră în vigoare de la 1 februarie 2022, respectiv, la 1 martie 2022, după caz.

Potrivit CNAS, începând cu data de 1 februarie 2022, pacienții vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care  6 molecule au fost introduse condiționat în listă și fac obiectul unor contracte cost–volum și cost-volum–rezultat. Pentru demararea acestor contracte, în perioada imediat următoare vor fi elaborate, în vederea aprobării, protocoalele terapeutice și formularele specifice. Astfel,  începând cu data de 1 februarie, CNAS va derula 4 contracte cost-volum pentru asigurarea accesului pacienților la moleculele aprobate condiționat ce vor fi utilizate în tratamentul afecțiunilor oncologice, neurologice, endocrine și a unor boli rare.

La aceeași dată vor demara contractele cost-volum–rezultat în cadrul cărora va fi asigurat tratamentul pentru pacienții cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule pangenotipice aprobate, cât și cu medicamentele genotip specifice introduse anterior în Lista de medicamente compensate și gratuite.

Cele 6 noi molecule introduse necondiționat în listă, la care pacienții vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicații în următoarele arii terapeutice: cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm), hemofilie.

 

Începând cu data de 1 martie 2022, alte 8 noi molecule vor putea fi prescrise pacienților cu afecțiuni din ariile terapeutice: oncologie – 3 molecule, boli rare – 2 molecule, boli pulmonare cronice – 1 moleculă, neurologie – 1 moleculă, boli digestive – 1 moleculă, mai precizează CNAS.

„Creșterea accesului pacienților la tratamente inovative prin introducerea de noi molecule în lista de medicamente compensate și gratuite este și mai importantă astăzi, în plină pandemie, când afecțiunile cronice cresc vulnerabilitatea  pacienților  în cazul infectării cu noul coronavirus, riscurile acestora de a dezvolta forme severe fiind foarte mari, a precizat Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*