Noi precizări despre administrarea dozei a treia de vaccin anti-Covid
Acestea vin din partea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea după ce Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat administrarea undei doze suplimentare.
După ce Agenția Europeană a Medicamentului și-a dat acordul oficial pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea a emis instrucțiunea pentru administrarea acestei doze, pe baza recomandărilor venite din partea agenției.
Astfel, schema completă de vaccinare cu serurile pe bază de ARN Mesager produse de Pfizer și Moderna este de două doze administrate la interval de 21 respectiv 28 de zile, în cazul persoanelor peste 12 ani. Pentru cei care suferă de imunodepresii severe, se recomandă ca această schemă primară să fie completată cu o a treia doză administrată la cel puțin 28 de zile după doza a doua și cel mult patru luni după aceasta. În astfel de situații, cea de-a treia doză se administrează doar pe baza recomandării medicului curant, specialist sau medicului de familie care are în monitorizare pacientul.
Astfel, pacienții cu imunitatea slăbită care aleg vaccinul de la Pfizer, vor primi a doua doză la 21 de zile după prima, iar doza a treia la 28 de zile după cea d-a doua, în timp ce pentru serul de la Moderna administrarea celei de-a doua doze se face la 28 de zile după prima, iar cea de-a treia la același interval.
Pacienții care s-au vaccinat cu primele două doze înainte de sfârșitul lunii septembrie, când a început administrarea dozei a treia, se pot adresa, de asemenea, centrelor de vaccinare, pentru a primi doza suplimentară, chiar dacă au trecut 28 de zile de când au primit schema inițială. „Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se adresează pentru prima oară la vaccinare, se pot prezenta la centrul de vaccinare, fie direct, fie cu programare prealabilă în platforma naţională de programare a vaccinării. Persoanele sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze, care se află în curs de efectuare a schemei de vaccinare la data aprobării prezentei instrucţiuni, îşi vor completa schema cu cele trei doze, în baza recomandării de la medicul curant sau medicul de familie. Recomandarea medicală de administrare a unei scheme de vaccinare primară cu 3 doze va fi reţinută de medicul vaccinator, în copie, la fişa de triaj medical a persoanei care se prezintă la vaccinare” se mai arată în instrucțiunile transmise de comitetul de coordonare.
Documentul cuprinde și o listă a categoriilor de pacienți considerați imunocompromiși, care se încadrează în aceste recomandări privind doza a treia.
O primă categorie o reprezintă pacienţii oncologici cu tumori maligne solide şi hematologice, aflați în tratament activ – chimioterapie, radioterapie, terapie moleculară/biologică şi alţi agenţi biologici care sunt clasificaţi ca imunosupresori sau imunomodulatori. De asemenea, și pacienții oncologici în stadii avansate de boală sau fără tratament activ anterior se încadrează pentru a primi doza a treia în schema de vaccinare primară. O altă categorie este reprezentată de pacienții care au beneficiat de un transplant de organe, indiferent dacă se află sau nu sub tratament imunosupresor, precum și pacienți care au primit un transplant ce celule stem hematoietice.
Totodată, pacienților cu HIV în orice stadiu le este recomandată doza a treia, precum și celor cu imunodeficienţa secundară cauzată de administrarea unui tratament imunosupresor. Mai sunt incluși pacienții care urmează terapii biologice moleculare și celulare, precum și alte terapii cu efecte imunosupresoare.
Lista mai include și persoanele care urmează tratament cu tratament cu cortizon şi cu produse derivate administrate sistemic. Nu în ultimul rând, sunt menționați pacienţii cu imunodeficienţe severe cauzate de imunodeficienţe primare, congenitale și dobândite.
Persoanele peste 18 ani care nu se regăsesc în aceste categorii și și-au efectuat schema completă cu două doze, pot primi a treia doză booster la șase luni pentru a stimula răspunsul imun al organismului.