De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Artritelor, medici, pacienți și autorități și-au dat mâna pentru a învinge boala

12 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Evenimentul este marcat prin continuarea unei campanii demarate acum doi ani și printr-un forum internațional organizat la Bruxelles, dar și printr-o conferință organizată la nivel național.

 

Data de 12 octombrie a fost aleasă pentru a marca Ziua Mondială a Artritelor, iar Alianţa Europeană a Asociaţiilor pentru Reumatologie (EULAR) are grijă în fiecare an ca acest eveniment să nu treacă neobservat. Astfel, în urmă cu doi ani, a fost lansată campania internațională de informare „Time2Work”, care prin tema de anul acesta „Don’t Delay, Connect Today: Time2Work”, prin care urmăreşte ca pacientul să înțeleagă implicarea pe care trebuie să o aibă în propria boală și să nu întârzie să se adreseze medicului specialist, căruia să-i ceară sfat și îndrumare. De asemenea, campania vizează şi promovarea adoptării unor iniţiative care să ajute nu numai persoanele cu artrită, ci şi pe ceilalți angajați care lucrează împreună cu acestea.

Pentru a veni în sprijinul organizațiilor naționale care doresc să se alăture acestei campanii, EULAR a lansat, în mediul online, cinci podcasturi cu conținut relevant pentru aducerea în atenție a problemelor cu care se confruntă pacienții cu artrită și care, deși sunt în limba engleză, dar pot fi preluate și traduse de reprezentanții organizațiilor naționale, pentru a duce mesajul campaniei în toată lumea.

 

Dr Cătălin Codreanu

Cu ocazia Zilei Mondiale a Artritelor, Liga Română Contra Reumatismelor (LCR) și Societatea Română de Reumatologie (SRR), au organizat evenimentul online „Sănătatea este în mâinile tale! Acționează acum!”, la care au participat reprezentanți ai unor instituții cu responsabilități în domeniul sănătății, medici specialiști și reprezentanți ai pacienților.

Prof. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Contra Reumatismului și amfitrionul evenimentului, a precizat că, în această zi, specialiștii își reamintesc împreună cazurile mai deosebite, succesele terapeutice și, în egală măsură, cazurile în care nu s-a reușit să se aline suferința și încearcă să găsească, împreună, metode și mijloace prin care „să aducem alinare și speranță pacienților noștri”. Acesta a amintit că, în România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, care afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii. În țara noastră există aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă, iar bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă sau la școală, acesta fiind principalul grup de boli profesionale invalidante.

Ideea generală conturată pe parcursul discuțiilor a fost aceea că pacientul, împreună cu medicul, trebuie să fie implicat în diagnosticarea precoce și gestionarea bolii, iar în același timp să aibă acces la proceduri și terapii antireumatice novatoare care, deși mai costisitoare, ar putea duce beneficii mai mari pe termen mediu și lung, atât sistemului medical cât și pacienților și societății, în general. Nu în ultimul rând s-a insistat pe beneficiile vaccinării anti-COVID și pe atitudinea responsabilă a fiecăruia dintre noi, pentru a preveni formele grave de boală și complicațiile acestora.

 

Prof. dr. Simona Rednic, președinta Societății Române de Reumatologie, a subliniat că sloganul din acest an se adrezează deopotrivă pacienților și specialiștilor, prin temele abordate, prin care s-a punctat: Cum au evoluat bolile reumatice în perioada COVID-19, Managementul bolilor reumatice, Relația medic-pacient și măsuri necesare pe mai departe, Este vaccinarea anti COVID-19 o prioritate?, Temerile și provocările pacienților cu boli reumatice, Soluții pentru continuarea îngrijirii pacienților cu boli reumatice.

Președinta SRR a vorbit despre artrită, termen care l-a înlocuit pe cel de reumatism, menționând că sub acest termen se regăsesc foarte multe boli. Tot de multe feluri sunt și pacienții cu artrită, în funcție de vârstă și de patologii, iar medicii reumatologi sunt, în viziunea sa, constituie o specialitate „destul de pregătită să facă față acestei perioade critice, marcate de COVID, care seamănă foarte mult cu unele dintre bolile noastre, inclusiv prin formele de manifestare și chiar prin unele terapii.  Sigur că am fost, în acest an și jumătate, profind afectați de pandemie, pentru că contactul cu pacienții noștri a fost uneori îngreunat. Vorbind despre COVID, care ne-a stricat viețile și nouă și pacienților noștri, ne-a preocupat felul în cvare ei reacționează în fața virusului, sigur i-am sfătuit și să se vaccineze, pentru că vaccinul este recomandat”.

Despre bolile reumatice, medicamente, gestionarea bolii, digitalizare, politici de sănătate, impactul COVID-19 și vaccinare au mai vorbit Adela Cojan – președintele CNAS, prof. dr. farm. Robert Ancuceanu – președinte ANMDMR, prof. dr. Victoria Aramă -UMF Carol Davila, Institutul „Matei Balș”, dr. Marius Geantă – Centrul pentru inovație în medicină.

 

Conf univ. dr. Diana Păun, consilier prezidențial pe probleme de sănătate, a salutat asumarea de către LCR și SRR a „misiunii extrem de importante de a sprijini și promova informații despre bolile reumatice și îngrijirea pacienților cu aceste afecțiuni” și a subliniat că „așa cum știm cu toții, dizabilitatea fizică, costul semnificativ asociat îngrijirii și tratamentului, pierderea productivității și eficienței la locul de muncă, impactul emoțional care afectează deopotrivă pacientul și familia acestuia, toate acestea reprezintă câteva dimensiuni ale complexității poverii bolilor reumatice”, menționând că diagnosticare întârziată crește riscul afectării calității vieții celui suferind și consecințele pe termen lung și a subliniat alăturarea Administrației Prezidențiale la eforturile medicilor, de conștientizare a importanței diagnosticului precoce, pentru îmbunătățirea calității vieții. Referitor la pandemia COVID-19, în al cărei val 4 ne aflăm, medicul a spus că reprezintă „o provocare majoră pentru pacienții cu boli reumatice, a perturbat accesul la medici, a generat sincope în lanțul de aprovizionare cu medicamente esențiale și, foarte important, a crescut riscul de infectare pentru pacienții vulnerabili. De aceea, în mod particular, la pacienții cu boli reumatice de tip inflamator sau autoimun, vaccinarea anti-COVID cred că este importată din perspectivă medicală, aspect confirmat și în recomandările repetate ale Agenției Europene a Medicamentului, dar și ale OMS. Cred că este important ca dumneavoastră, cei care sunteți permanent în contact cu pacienții, să-i sprijiniți luarea celor mai bune decizii, pentru a-și securiza starea de sămnătate în această perioadă atât de dramatică. Vaccinarea anti-COVID reprezintă un instrument eficient și cred că este important ca noi, medicii, să transmitem acest mesaj, pentru evitarea complicațiilor”, a concluzionat dr. Diana Păun.

 

Pacienții cu poliatrită reumatoidă au subliniat la rândul lor că pandemia nu le-a făcut viața ușoară, dar a apreciat digitaizarea, care i-a ajutat foarte mult să mențină relația cu medicii și să beneficieze de rețete, de sfaturi și de ajutor în gestionarea bolii. „Într-un fel sau altul, pandemia nu ne-a adus numai necaz, ci ne-a făcut și un mare bine, obligându-ne să folosim dikgitalizarea, pe care o aveam la îndemână, dar nu o foloseam”, a spus Ovidiu Constatinescu, reprezentantul unei asociații de pacienți, solicitând CNAS să accelereze procesul de digitalizare, până la nivelul la care fiecare medic și fiecare pacient să-l poată folosi cât mai eficient și să fie menținut în continuare și dezvoltat, cel puțin pe anumite domenii și paliere.

Și Codruța Zăbălan, care face parte din Grupul de lucru al EULAR privind vaccinarea anti-COVID a pacienților cu afecțiuni reumatice, a subliniat importanța consultațiilor telefonice și a serviciilor online pentru pacienții afectați, și a punctat că este foarte imprtantă administrarea dozei 3 a vaccinului, subliniind încă o dată locul codaș pe care se află România la vaccinare și a făcut un apel la pacienții cu boli reumatice  să se vaccineze, pentru a se proteja, recomandându-șe să participe la work-shopurile EULAR și ghidul de pe site-ul SRR, „foarte util în această perioadă”.

 

Ziua Mondială a Artritelor este marcată și prin organizarea unui forum la Bruxelles, prin care se continuă tradiția demarată în 2010. Până în 2019, evenimentul s-a desfășurat sub forma unei conferințe anuale, însă de anul trecut, acesta a fost redenumit Forumul EULAR de la Bruxelles, mutându-se în mediul online, din cauza pandemiei.

În același timp, statisticile EULAR indică faptul că afecţiunile musculo-scheletale cronice, de origine profesională, afectează spatele, gâtul, umerii şi membrele superioare, dar şi membrele inferioare şi reprezintă principala boală profesională din Europa. Aceste afecțiuni reprezintă aproximativ 60% dintre problemele de sănătate la locul de muncă şi sunt cea mai frecventă cauză a concediilor medicale şi a pensionării premature din cauza dizabilităţii fizice.

Excluderea persoanelor cu artrită de la locurile de muncă afectează bolnavii din punct de vedere financiar, creând totodată şi alte probleme de sănătate acestora – atât fizic cât și pe plan psihic şi emoţional – şi creşte costurile economice ale societăţii. Pandemia Covid-19 şi efectele ei reprezintă o nouă ameninţare semnificativă pentru integrarea socială a persoanelor care trăiesc cu aceste afecţiuni”, se arată într-un comunicat al EULAR transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei.

 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă peste 200 de afecţiuni care afectează sistemul locomotor al persoanelor, afecțiuni care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere, iar printre care se numără poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul sau guta. Aproximativ 1,71 de miliarde de persoane suferă de afecţiuni musculo-scheletice la nivel mondial, iar aceste afecțiuni constituie principalul factor de dizabilitate la nivel mondial și peste 120 de milioane de oameni (unul din patru) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli, din care peste 600.000 sunt români.

Durerile lombare sunt principala cauză de dizabilitate în 160 de ţări, prin limitarea în mod semnificativ a mobilităţii şi a dexterităţii, după cum reiese din datele OMS. De asemenea experții organizației mai spun că dizabilitatea asociată cu afecţiunile musculo-scheletice a crescut în ultimii ani şi se preconizează că va continua să crească în următoarele decenii. Tocmai de aceea, OMS are în vedere organizarea unei reuniuni a părţilor interesate privind afecţiunile musculo-scheletice la începutul anului 2022, cu scopul consolidării serviciilor de reabilitare pentru afecţiunile musculo-scheletice şi pentru a identifica factorii favorizanţi şi barierele, astfel încât să poată fi dusă la îndeplinire agenda globală de reabilitare.

 


Adaugati un comentariu


 

*