Noi soluții tehnologice propuse în lupta cu pandemia

A fost finalizată o aplicație pentru monitorizarea persoanelor aflate în carantină, iar cercetătorii în domeniul ingineriei electrice se mobilizează pentru dezvoltarea unui sistem de ventilație destinat pacienților cu Covid-19, care ajung în stare gravă.

 

În paralel cu eforturile depuse de personalul medical și de celelalte forțe angrenate în supravegherea modului în care sunt respectate  măsurile de siguranță impuse în perioada stării de urgență, societatea civilă dă dovadă de o mobilizare fără precedent, numeroase organizații, companii, instituții și voluntari implicându-se în eforturile depuse pentru a învinge pandemia.

Pe lângă acțiunile de strângere de fonduri pentru dotarea spitalelor cu toate cele necesare, derulate de ONG-uri și alte entități, specialiștii în domeniul tehnologiei își aduc la rândul lor contribuia, căutând soluții pentru a ajuta autoritățile și populația să facă față acestei perioade critice. Astfel, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA a anunțat, printr-un comunicat, că specialiștii săi își mobilizează resursele ştiinţifice şi tehnice în sprijinul eforturilor depuse la nivel naţional pentru identificarea de soluţii inovatoare pentru managementul epidemiei de coronavirus. În acest scop, institutul a început deja o colaborare cu INCD Turbomotoare COMOTI şi cu alte institute naţionale de cercetare şi universităţi, în vederea dezvoltării unui sistem de ventilaţie mecanică destinat tratării persoanelor infectate cu noul coronavirus. „De asemenea, beneficiind de infrastructură de ultimă generaţie pentru prototiparea rapidă de tip imprimantă 3D, ICPE-CA a identificat o serie de componente destinate echipamentelor de protecţie şi tratament. În acest sens, institutul nostru a iniţiat o serie de discuţii şi parteneriate cu agenţi economici pentru producţia de echipamente specifice” mai anunță reprezentanții institutului.

 

Alexandru Petrescu

Totodată, fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a anunțat că a finalizat, împreună cu un grup de specialiști în domeniul securității cibernetice, o aplicație pentru monitorizarea persoanelor aflate în izolare, impusă sau în carantină. Acesta a precizat că aplicația denumită Lockdown Tracker va fi pusă gratuit la dispoziția autorităților, imediat după ce se va încheia perioada de testare.

Astfel, România va putea intră în rândul țărilor care folosesc instrumente digitale de tip „smart quarantine”, care pot permite și o relaxare controlată a restricţiilor, precum şi o repornire graduală a activităţii economice. „Aplicaţia facilitează o înregistrare uşoară a elementelor biometrice, a elementelor de geo-locaţie şi, printr-un algoritm de inteligenţă artificială, permite structurilor statului să apeleze, să interogheze, să solicite validare de prezenţă la domiciliu a tuturor celor ce trebuie să se afle la domiciliu, sub izolare impusă. Toate informaţiile ce sunt captate sunt salvate pe servere ce aparţin statului român, în deplină conformitate cu toate regulamentele ce ţin de protecţia datelor”, a declarat Alexandru Petrescu.

 

În cursul zilei de azi, Prefectura Cluj a anunțat că zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca este monitorizată cu ajutorul dronelor, pentru o mai bună verificare a modului în care localnicii respectă restricțiile impuse, pentru a împiedica amplificarea pandemiei. „Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum şi necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorităţi pentru împiedicarea răspândirii Covid-19, Prefectura Cluj, în parteneriat cu IPJ Cluj, anunţă implementarea unui plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere şi videofilmare aeriană a zonei metropolitane Cluj, cu ajutorul dronelor. Se vor urmări verificarea respectării dispoziţiilor referitoare la condiţiile de părăsire a domiciliului, carantină şi izolare la domiciliu, sau obţinerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca – parcuri, zone de agrement, pieţe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor” se arată în comunicatul transmis în această dimineață de Instituția Prefectului.

Zonele de acţiune ale dronelor vor fi stabilite zilnic, în funcţie de mai mulţi indicatori, pentru a permite o acoperire cât mai bună a teritoriului monitorizat, iar prin intermediul acestui sistem de supraveghere se vor transmite şi mesajele audio de informare, care sunt difuzate în prezent din autospecialele Poliţiei.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*