Noi stocuri de Euthyrox vor fi distribuite în farmaciile din țară

22 iunie 2021 | 0 comentarii |

Medicamentele au fost aduse în țară prin import paralel și vor ajunge curând în farmacii, după ce prețurile lor au fost introduse în Canamed.

 

Vești bune pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene. Stocurile de Euthyrox necesare pacienților din România vor fi completate cu noi cantități, provenite din importul paralel, anunță Ministerul Sănătății, care a emis un ordin în acest sens, care a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Astfel, în perioada următoare, în farmaciile din România vor fi distribuite mai multe cutii din acest medicament, după ce au fost introduse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed). Este vorba de comprimate de Euthyrox cu substanța activă levotiroxină sodică de 25 µg, 50 µg și 100 µg care se aflau deja în țară, provenind din importul paralel, însă nu puteau fi introduse în farmacii pentru că nu aveau stabilite prețurile de distribuție.

Conform ordinului de ministru publicat după introducerea în Canamed a acestor medicamente, prețurile maxime stabilite sunt de 4,60 de lei cu TVA pentru o cutie cu 50 de comprimate de Euthyrox 25 µg, 4,75 de lei pentru o cutie de Euthyrox 50 µg și 6,68 de lei pentru o cutie de Euthyrox 100 µg.

 

Medicamentele au fost aduse în țară de compania de distribuție paralelă PI Pharma M&D SRL și vor fi distribuite în farmacii în perioada următoare. Importul paralel reprezintă modalitatea prin care un medicament pentru care a fost eliberată o autorizație de punere pe piață de către Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor medicale din România (ANMDMR) este introdus în România prin alte canale de distribuție decât cele agreate de deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului respectiv.

Ordinul publicat recent prevede că în astfel de situații „se acceptă diferențe minore de preț între medicamentul importat paralel și cel care a fost autorizat pentru punere pe piață în România, cu condiția să nu existe nicio diferență în efectul terapeutic, în comparație cu medicamentul originar care este distribuit direct”.

 

În România, aproximativ 75.000 de pacienți cu afecțiuni tiroidiene au nevoie de acest medicament, folosit ca tratament de substituţie în hipotiroidism, tratament de supresie în cancerul tiroidian și tratament de substituţie pe parcursul terapiei antitiroidiene a hipertiroidismului. La începutul anului trecut, pe piața din România a început să se resimtă din ce în ce mai acut lipsa acestui medicament, ajungându-se la o adevărată criză.

La începutul crizei s-a suspectat că principala cauză ar fi exportul paralel, însă o analiză de piață a Consiliului Concurenței a scos la iveală faptul că situația a fost generată de o creștere nejustificată a consumului, datorată faptului că mulți pacienți au achiziționat cantități mari de Euthyrox pentru a-și face stocuri, îngrijorați că nu vor mai putea ieși din casă din cauza restricțiilor impuse de pandemie sau nu vor mai găsi medicamentul în farmacii. Pentru a contracara efectele acestei crize, România a apelat în mai multe rânduri la importul paralel.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*