Noua organigramă a Ministerului Sănătății, publicată în Monitorul Oficial

22 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Hotărârea Guvernului conferă noi responsabilități ministerului, în ceea ce privește reprezentarea României la nivel internațional, în domeniul sănătății.

 

Începând din această săptămână, Ministerul Sănătății are mai multe responsabilități în ceea ce privește reprezentarea României la nivel internațional, conferite recent printr-o hotărâre de guvern care a fost publicată vineri, în Monitorul Oficial. Noul document legislativ împuternicește ministerul să încheie tratate internaționale la nivel departamental, dar și să inițieze demersurile necesare încheierii tratatelor la nivel de stat sau de guvern, în domeniile de responsabilitate din sfera Sănătății. Totodată, instituția are atribuția de a încheia  documente de cooperare internațională care nu sunt guvernate de dreptul internațional, cu autorități având competențe echivalente din state membre ale Uniunii Europene sau state terțe, precum și cu  organizații internaționale, în domeniile de responsabilitate.

Documentul mai prevede că ministerul poate  asigura participarea României în procesul de negociere și adoptare a inițiativelor la nivel european, în domeniul său de activitate, având și dreptul de a elabora și fundamenta pozițiile oficiale ale țării noastre față de temele respective.

Nu în ultimul rând, Ministerul sănătățiiasigură și îndeplinirea, în domeniul de competență a obligațiilor, decurgând din calitatea României ca stat membru al Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește transpunerea sau crearea cadrului juridic de aplicare directă a actelor juridice obligatorii ale Uniunii Europene, implementarea și monitorizarea aplicării acestora”.

 

Același document consfințește componența echipei de conducere din fruntea ministerului, care include, pe lângă postul de ministru, cinci secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general și doi secretari generali adjuncți.

Principalele atribuții ale secretarilor de stat și subsecretarului constau în coordonarea  activității structurilor din cadrul ministerului, stabilite prin ordin al ministrului Sănătății, avizarea documentelor elaborate sau avizate de structurile din cadrul ministerului și coordonarea activităților instituțiilor aflate în subordinea ministerului.

Una dintre primele măsuri luate de premierul Ludovic Orban în actualul mandat a fost demiterea tuturor secretarilor de stat care făcuseră parte din echipa Sorinei Pintea.

 

Până la acest moment, același premier a numit patru din cei cinci secretari de stat din noua organigramă, respectiv, pe Horațiu Moldovan, Nelu Tătaru, Vasile Pintea și Andrei Baciu. De asemenea, în funcția de secretar general adjunct al ministerului fusese numit prin detașare cu caracter temporar Liviu Dominic Dumitru, care a ocupat astfel postul rămas vacant după demisia Adelei Neagoe. Deși fusese detașat pe o perioadă de șase luni, acesta a solicitat după o lună și câteva zile să fie eliberat din această funcție, iar decizia a fost aprobată de premierul Ludovic Orban și publicată, de asemenea, în Monitorul Oficial.

Noua organigramă a Ministerului Sănătății prevede un număr maxim de 384 de posturi, care nu includ demnitarii și posturile aferente cabinetului ministrului. Încadrarea în noua structură trebuie să se facă în termen de cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern în acest sens.

Proiectul de hotărâre referitor la noua organigramă a ministerului fusese lansat în dezbatere publică în cursul lunii noiembrie a anului trecut.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*