Numărul mamelor minore crește, concomitent cu scăderea sporului demografic

Ambele fenomene se manifestă progresiv, începând din anul 1992, iar statisticienii și medicii atrag atenția că s-a ajuns deja la cote alarmante.

 

Cel mai recent raport prezentat de Institutul Național de Statistică (INS) indică date îngrijorătoare referitoare la evoluția sporului demografic în România. Cifrele arată că populația României este de ani buni în scădere, ajungndu-se în situația în care numărul anual deceselor îl depășește cu mult pe cel al nașterilor. Se înregistrează astfel de un spor natural negativ, care, la acest moment, a ajuns la cel mai scăzut nivel, potrivit speciliștilor INS. Aceștia subliniază că fenomenul se manifestă constant, de mai bine de 26 de ani, iar același semnal de alarmă este tras și de medici.

Sporul natural negativ duce la scăderea populaţiei, iar fenomenul, din păcate, rămâne constant negativ şi este din ce în ce mai accentuat în România. Aceasta este tendinţa din 1992. Din păcate, numărul naşterilor este din ce în ce mai mic comparativ cu numărul deceselor. Deocamdată am ajuns la cel mai jos nivel, iar tendinţa fenomenului negativ este în creştere, a declarat Silvia Pisică, specialist în cadrul INS. Aceasta a mai adăugat că numărul copiilor născuți în România a scăzut de la 300.000, în 1990, la 250.000, în anul 2014.

 

BMX21B single mother with baby

În paralel cu scăderea numărului de nașteri, din ce în ce mai pregnant se manifestă un alt fenomen îngrijorător, cel al mamelor-copii, respectiv, al copiilor-mame. Tot mai multe tinere cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani devin mame. Astfel, dacă în 2002, numărul mamelor minore era de 35 la o mie de nașteri, procentul acestora a crescut la 40 la mia de nașteri, la finele anului 2014.

Se nasc foarte mulţi copii în afara căsătorilor, dar comparativ cu ţările Europei, ponderea la noi nu este atât de mare, până la 31% din naşteri, adică aproape o treime. A crescut şi numărul mamelor tinere. Din păcate, fetele tinere din mediul rural cad mai repede în această capcană, probabil motivul acestei creşteri fiind acela că nu au suficiente cunoştinţe și un minim de educație sexuală”, a mai precizat reprezentanta INS.

 

Pe lângă sporul demografic negativ, un alt factor care a dus la scăderea populației României în ultimii ani îl constituie și migrația. Fenomenul s-a accentuat în mod deosebit după 2007, după ce s-au deschis granițele, ca urmare a aderării țării noastre la UE. Statisticienii spun că peste 70.000 de români pleacă, anual, peste hotare.

Efectele migrației a fost resimțite din plin în sectorul sanitar, unde se manifestă, încă, fenomenul denumit „exodul medicilor”, care a lăsat fără specialiști cea mai mare parte din unitățile sanitare din țară. Medicii și  personalul medical mediu au preferat să plece să profeseze în străinătate, atât pentru salariile mai mari cât și pentru condițiile de muncă net superioare celor din România.

Se ştie foarte bine că populaţia României scade din cauza că sunt români care pleacă. Cea mai atractivă ţară de emigrare pentru români, în momentul de faţă, este Marea Britanie, iar pe locul doi au scăzut Italia şi Germania, urmate de Spania. Nu ştiu cum va continua situaţia odată cu Brexitul. Aceste date sunt în descreştere atâta timp cât românii care trăiesc peste hotare nu vin să-şi înregistreze copii aici, în România. Sunt şi persoane care fac asta,  fie pentru că vor să să-şi lase copii la bunici, fie că au nevoie de acte pentru a călători. Dar este foarte posibil ca numărul copiilor care se nasc în alte ţări să fie mai mare, iar noi să nu avem cunoştinţe despre ei, atâta timp cât nu sunt înregistraţi şi la evidenţa din ţara noastră. Nu avem cum să ştim cât de mare este acest fenomen” a mai declarat Silvia Pisică.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*