Numarul pacientilor cu diabet, aproape s-a dublat in ultimii 10 ani

30 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii se declara ingrijorati de aceasta crestere si fac un nou apel catre autotitati, in privinta necesitatii unui Registru National Unic de Diabet.

 

diabetMai multi specialisti in domeniul bolilor metabolice, reprezentanti ai autoritatilor precum si ai organizatiilor pacientilor cu diabet au participat, zilele acestea, la o conferinta cu tema principala axata pe strategiile prioritare in managementul diabetului zaharat de tip II. Cu aceasta ocazie s-a tras inca odata un semnal de alarma cu privire la faptul ca in doar 10 ani, numarul total al pacientilor cu diabet din Romania aproape s-a dublat si se inregistreaza, in continuare, tot mai multe cazuri noi.

Astfel, conform datelor CNAS, daca in 2006, numarul pacientilor care beneficiau de tratament pentru diabet zaharat era de 363.131, in 2016 numarul a crescut la 712.414 de pacienti. In consecinta, si bugetul alocat de CNAS tratamentului acestor bolnavi a crescut de cinci ori fata de cel alocat in 2006, in prezent reprezentand  21,77% din suma totala destinata decontarii medicamentelor in cadrul programelor nationale.

 

Dr. Cristian Andriciuc

Dr. Cristian Andriciuc

Pe fondul unei vieti tot mai sedentare si al unei alimentatii nesanatoase, trendul morbiditatii este in continuare unul ascendent, in fiecare an fiind diagnosticate tot mai multe cazuri de pacienti cu diabet. Ingrijorator este si faptul ca numarul de specialisti este in continuare insuficient, iar din aceasta cauza, preventia si educarea publicului sunt aspecte carora nu li se acorda o foarte mare atentie, acesta fiind unul dintre factorii care duc la cresterea numarului de diabetici.

In cadrul conferintei, dr. Cristian Andriciuc, directorul executiv al Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, a prezentat rezultatele unui studiu realizat de organizatia pe care o conduce si conform caruia, 42% dintre pacientii romani cu diabet nu stiu ce este educatia terapeutica, iar jumatate nu au discutat niciodata cu un dietetician. Medicul a explicat ca tinand cont de frecventa cu care apar, diabetul poate fi de tip II (90% dintre cazuri), de tip I (10%) si diabet gestational – care se poate instala la femeile insarcinate si care poate sa fie temporar sau permanent. Important de stiut este ca factorii de risc pentru diabet de tip 2 sunt identici cu factorii de risc pentru bolile cardiovasculare si, in acest moment, nu se cunoaste care dintre aceste afectiuni o declanseaza pe cealalta, astfel ca trebuie avuta o evidenta clara a pacientilor si trebuie acordata atentie maxima celor doua afectiuni care, nedepistate la timp si netratate corespunzator duc la complicatii grave si fac cele mai multe victime in lume, la ora actuala.

 

Prof.dr. Amorin Popa

Prof.dr. Amorin Popa

La randul lor, specialistii prezenti la dezbatere au pus inca o data accentul pe necesitarea infiintarii unui Registru National Unic de diabet, acesta fiind un instrument esential in stabilirea strategiei si a planului de dezvoltare a programului national in domeniu. In absenta unui astfel de registru, numarul exact de pacienti nu poate fi cunoscut si nici fondurile necesare tratamentului nu pot fi anticipate.

Asupra acestui aspect a insistat prof. univ. dr. Amorin Popa, de la UMF Oradea, care a declarat ca „Ghidul National de Diabet trebuie efectuat de societatile profesionale in domeniu. Referatele impuse de CNAS trebuie eliminate, deoarece birocratizeaza la maximum asistenta medicala, iar rolul responsabilului judetean trebuie sa fie mai pregnant, deoarece in prezent acesta nu are niciun control asupra unitatilor private si al unitatilor medicale din provincie, ceea ce duce la o risipa de medicamente”. Medicul bihorean a mai precizat ca includerea pacientilor in Programul National de Diabet este o procedura greoaie, iar actualul sistem informatic colecteaza datele pacientilor la nivel central, dar nu permite accesul profesionistilor din judete la aceste date.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*