O bună igienă orală reduce riscul de diabet

6 martie 2020 | 0 comentarii |

Specialiștii din Coreea de Sud au constatat că persoanele care se spală pe dinți de cel puțin trei ori pe zi au mai puține șanse de a dezvolta această boală metabolică.

 

Pe lângă beneficiile deja cunoscute, o bună igienă orală se pare că este și un mijloc eficient de a preveni apariția diabetului, în timp ce persoanele care nu se spală pe dinți cu regularitate sunt expuse unui risc mai ridicat de a dezvolta boala. Concluziile au fost publicate recent într-o revistă de specialitate și aparțin unor cercetători din Coreea de Sud, care au colectat date de la aproape 190.000 de persoane din această țară, în perioada 2003-2006.

Dintre acestea, un procent de 17,5% sufereau de probleme parodontale care sunt asociate cu lipsa periajului frecvent al dinţilor, iar după o perioadă de monitorizare de până la 10 ani, 31.545 dintre persoanele urmărite au dezvoltat diabet.

Cercetătorii sud-coeeni au notat că subiecții cu afecţiuni parodontale au prezentat un risc cu 9% mai mare de a dezvolta diabet, concluzie la care au ajuns după ce au luat în considerare mai mulţi factori. Totodată, în cazul subiecților care aveau cel puţin 15 dinţi lipsă, probabilitatea de a dezvolta diabet era de 21% mai mare.

 

De cealaltă parte, altă concluzie a studiului este că persoanele care se spală pe dinţi de cel puțin trei ori pe zi au o probabilitate cu 8% mai mică de a dezvolta diabet. Când cercetătorii sud-coreeni au examinat diferenţele pe grupe de vârstă, au descoperit că persoanele cu vârsta mai mică de 51 de ani au mai puţine şanse să dezvolte diabet pe măsură ce se spală mai des pe dinţi – periajul dinţilor de două ori pe zi a fost asociat cu un risc cu 10% mai mic de a dezvolta diabet – iar cei care se spală de trei ori pe zi au un risc cu 14% mai mic.

Totodată, în concluziile publicate mai arată că la persoanele cu vârsta de peste 52 de ani nu a fost consemnată nicio diferenţă referitoare la riscul de diabet printre cei care se spală pe dinţi o dată sau de două ori pe zi.

Prezenţa problemelor parodontale şi un număr mai mare de dinţi lipsă ar putea fi factori care amplifică debutul diabetului, în timp ce îmbunătăţirea igienei orale ar putea fi asociată cu un risc scăzut de declanşare a diabetului” se mai arată în articolul de specialitate.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*