O femeie din Buzău și un bărbat din Brăila au primit o nouă șansă la viață prin transplant

2 mai 2024 | 0 comentarii |

Cei doi pacienți, aflați în stare critică, au fost salvați de medicii din Iași cu rinichii primiți de la un donator din Bulgaria, aceștia fiind primele organe primite de România pentru transplant, anul acesta, dintr-o altă țară.

 

Foto: IGA-MAI/Facebook

În timp ce majoritatea românilor au fost liberi de 1 Mai și s-au distrat la mare, la munte sau la iarbă verde, medicii au continuat să fie la datorie și să facă minuni. În Săptămâna Mare, o femeie de 37 de ani din Buzău, aflată în programul de dializă din 2023, şi un bărbat de 39 de ani din Brăila, care face dializă din 2017, au primit o nouă şansă la viaţă. Medicii Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi au prelevat rinichii de la un donator din Bulgaria, iar în aceeași noapte au realizat intervenția de transplant, oferindu-le astfel o nouă șansă la viață, într-o misiune contra-cronometru.

„În mai puțin de o oră, echipajul avionului SMURD a reușit să transporte echipa medicală și cei doi rinichi prelevați pentru transplant, din Sofia, la Iași”, a transmis Inspectoratul General de Aviație al MAI, care a subliniat că „împreună, toți cei implicați în executarea acestei misiuni au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitori să fie parcurs fără probleme și în timp util”, iar cei doi pacienți români a căror singură șansă la o viață normală era transplantul, au fost salvați.

 

Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), prelevarea a avut loc de la un donator-bărbat, în vârsta de 59 de ani, aflat în moarte cerebrală, din Bulgaria. „Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, rinichii acestuia au fost oferiți României, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări”, a transmis joi, ANT. Mai mulți medici români au plecat la Sofia cu un avion SMURD, iar transportul a fost făcut în timp record. Echipa de prelevare de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iași s-a deplasat de urgenţă, cu un avion SMURD, până la Sofia, unde a efectuat prelevarea celor doi rinichi şi ulterior s-a întors la Iaşi, unde doi pacienți aflați în stare critică au fost transplantați, în cursul nopții de miercuri, a precizat ANT.

Pacienții sunt într-o stare bună, imediat post-operator. Este prea devreme să spunem cum vor evolua grefele în acest moment, dar conform premiselor, ar trebui să fie o evoluţie foarte bună pentru că întregul proces de recoltare şi de implant a decurs fără nicio problemă”, a declarat medicul  Adelina Miron.

 

Colaborarea pentru schimbul de organe oferă posibilitatea ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienţi compatibili într-o ţară”, precizează ANT, care menționează că cei doi pacienți sunt primii români care au fost transplantați cu grefe importate, în acest an.

Anul acesta, până în prezent au fost 33 de donatori în moarte cerebrală şi s-au realizat peste 100 de transplanturi de organe.

Avem de două ori mai mulţi donatori faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Ceea ce este extraordinar”, a precizat dr. Genadyi Vatachki, directorul ANT, care a menționat că aceasta este prima prelevare de organe de la un donator din altă țară, iar „coordonarea s-a făcut în timp record, ca şi cum am avea un donator la nivelul ţării; am contactat toate centrele pentru a afla unde ar fi un primitor compatibil și a răspuns pozitiv centrul de la Iaşi”, a precizat dr. Guenadyi Vatachki, directorul ANT.

 

Nu este însă pentru prima dată când românii sunt salvaţi de străini. În 2020, inima şi plămânii unei femei care a intrat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier la Constanta au ajuns la bolnavi străini. În 2021, un pacient din Italia a fost salvat prin transplant de plămâni, de la un donator român, în baza unui acord încheiat de ţara noastră cu autorităţile din peninsulă. Anul trecut, pacienții români au beneficiat de organele prelevate de la doi pacienți din Bulgaria şi doi din Republica Moldova, iar România a trimis o inimă şi un ficat către cele două ţări.

Anul trecut, România a realizat 300 de transplanturi, Unul dintre motivele principale ale acestei situații este reticența aparținătorilor din România de a accepta donarea de organe ale pacienților aflați în moarte cerebrală, din diverse motive.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*