Rețeaua de genetică medicală se extinde cu un nou centru, la Târgu Mureș

Acesta este cel de-al șaptelea centru regional din cadrul rețelei naționale de genetică medicală și va deservi județele Mureș, Covasna și Harghita, care până acum au fost arondate centrului din Cluj.

 

Începând din această săptămână, la Târgu Mureș, în cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgenţă, funcționează un nou centru regional de genetică medicală. Măsura este prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 2.364/2024), publicat marți, în Monitorul Oficial, care a modificat și completat ordinul ministrului Sănătății nr. 1358/2014 (privind înfiinţarea reţelei de genetică medicală).

Astfel, noul centru regional de genetică medicală are arondate trei județe – Mureș, Covasna și Harghita, care până acum erau arondate centrului regional de genetică medicală din Cluj, care activează în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

În urma înființării centrului de la Târgu Mureș, centrul regional din Cluj rămâne cu doar patru județe arondate – Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sibiu și Braşov.

Potrivit reglementărilor în vigoare, centrele regionale de genetică medicală sunt structuri funcţionale fără personalitate juridică, cu rol în coordonarea întregii activități de profil din zona arondată. Aceste centre trebuie să dispună de laboratoare de testare genetică și de medici specialiști în boli genetice.

 


Adaugati un comentariu


 

*