„SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini!” – mesajul OMS pentru Ziua Mondială a Igienei Mâinilor 2024

Tema aleasă de OMS pentru marcarea acestei zile pune accent pe îmbunătăţirea cunoștințelor şi abilităților angajaţilor din domeniul sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv prin promovarea igienei mâinilor, ca măsură esenţială pentru stoparea diseminării germenilor. 

 

În fiecare an, pe data de 5 mai, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi din întreaga lume marchează Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (Save Lives: Clean Your Hands). Lansată în anul 2009, această zi este corelată cu First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care (Prima provocare globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru siguranța pacienților: îngrijirea în condiţii de igienă corespunzătoare este o îngrijire mai sigură), se precizează într-un comunicat remis presei de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Tema aleasă de OMS pentru marcarea Zilei Mondiale a Igienei Mâinilor 2024 pune accent pe îmbunătăţirea cunoștințelor şi abilităților angajaţilor din domeniul sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor (IPC), inclusiv prin promovarea igienei mâinilor, ca măsură esenţială pentru stoparea diseminării germenilor, prevenirea infecțiilor, a tratamentului inutil și a decesului.

 

Cinci momente-cheie ale igienei mâinilor

 

IniţiativaSALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini! este parte a unui efort global major de îmbunătățire a igienei mâinilor în domeniul asistenței medicale.

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare.

Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele cinci momente-cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

1. Înainte de a intra în contact cu pacientul;

2. Înainte de a realiza proceduri aseptice;

3. După expunerea la fluide corporale;

4. După contactul cu pacientul;

5. După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

 

Tema din 2024

 

În contextul în care în mai multe sondaje ale OMS, formarea și educația personalului medical au fost cea mai slabă componentă a programelor IPC în întreaga lume, campania OMS evidențiază necesitatea abordării inovatoare a procesului de educație și formare pentru: a creşte accesul la resurse inovative de învăţare, în domeniul igienei corespunzătoare a mâinilor şi a metodelor de prevenţie şi control a infecţiilor, ca parte a programelor de educaţie medicală pentru angajaţii din domeniul sănătății; a creşte gradul de conștientizare cu privire la importanța cunoașterii și a învățării despre igiena mâinilor, pentru a preveni apariţia bolilor infecțioase; a dezvolta mecanisme de măsurare și evaluare a impactului instruirii și educației în ceea ce priveşte standardele și practicile în domeniul igienei mâinilor, inclusiv în ceea ce priveşte prevenţia infecţiilor asociate actului medical şi rezistenţa la antibiotice.

Conform recomandărilor OMS, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 de secunde sau dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 de secunde. „Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți!” – este îndemnul campaniei.

 


Adaugati un comentariu


 

*