O noua minciuna a ministrului Nicolaescu

16 decembrie 2013 | 1 comentariu |

Acesta le-a dat asigurari bolnavilor cronici iesiti in strada, ca noua lista a medicamentelor compensate va fi aprobata si publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii pe 15 decembrie, dar acest lucru nu s-a intamplat.

 

mars-pacienti-11-Se pare ca bolnavii cronici vor mai avea de asteptat pana sa poata avea acces la tratamente noi care le pot salva viata. Asigurarile ministrului Sanatatii ca pana pe 15 decembrie va fi aprobata si publicata noua lista a medicamentelor compensate, s-au dovedit,  pana la acest moment, doar vorbe goale. In ciuda campaniei derulate de Asociatia Pacientilor Cronici, cu sloganul Rabdarea este o vitrute. Nu si pentru pacienti!”, autoritatile din Sanatate nu par a fi sensibilizare, cu toate asigurarilor date de Nicolaescu la inceputul acestei luni, ca problema va fi rezolvata in cel mai scurt timp. Afirmatiile au fost facute cu ocazia unui mars al tacerii organizat de Asociatia Pacientilor Cronici, eveniment in cursul caruia portretele unor oameni suferinzi care asteapta de sase ani sa poata avea acces la tratamentele ce le-ar putea salva viata, au fost purtate de alti pacienti care inca se mai pot deplasa.

La acel moment, Cezar Irimia, presedintele asociatiei, spunea ca „Nu am avut acces la medicamente si tratamente noi de aproape sase ani. Ne dorim medicamentele acestea pentru ca ele ne salveaza viata. Stim ca ministerul a anuntat modificarea listei de medicamente compensate si gratuite si introducerea unor molecule noi, dar astazi, printr-un mars al tacerii, am vrut sa tragem un semnal de alarma mai ales pentru Guvern, si in special pentru premierul Romaniei, asupra necesitatii aprobarii in regim de urgenta a noilor tratamente”.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Raspunsul ministrului a fost prompt, Nicolaescu dandu-le dreptate pacientilor si promitandu-le ca pana pe 15 decembrie, noua lista a medicamentelor compensate va fi aprobata si publicata. „In momentul de fata majoritatea rapoartelor de sinteza au fost finalizate si sunt publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii, restul fiind in curs de finalizare. Un numar important de medicamente care se adreseaza pacientilor cu cancer sau boli cronice se afla printre cele ale caror rapoarte au fost publicate si care au fost declarate ca admise in lista. Pe 15 decembrie va fi pusa pe site-ul Ministerului Sanatatii. Mai aveti o posibilitate sa ma verificati, pentru ca vad ca va place si eu sunt foarte dornic sa dau explicatii. Puteti sa va uitati pe site-ul ministrerului si vedeti un calendar cu foarte multe termene pe care ni le-am asumat in relatia cu finantatorii intrenationali. Toate se respecta” promitea plin de optimism, ministrul, in ajun de Mos Nicolae.

Iata, insa, ca suntem in 16 decembrie, iar din partea ministerului nu mai vine niciun semn, in conditiile in care lista respectiva nu a fost publicata nicaieri. Anterior, ministrul mai daduse asigurari ca la 1 iulie lista va fi pusa in dezbatere publica, iar la 1 august va fi aprobata. Si atunci, ca si acum, acest lucru nu a fost dus la indeplinire.

 

Cezar-Irimia-300x262Conform presedintelui Asociatiei Pacientilor Cronici, ar fi nevoie de introducerea a inca 167 de molecule noi pe lista de medicamente compensate si gratuite, 20 la suta dintre acestea fiind prezente in medicamentele pentru cancer. Cezar Irimia s-a aratat reticent vis-a-vis de faptul ca toate aceste medicamente vor fi aprobate, insa si-a exprimat speranta ca macar majoritatea dintre ele vor fi incluse pe noua lista. „Ne dorim sa fie cat mai multe introduse, cu atat mai mult cu cat avem multi copii cu boli grave care au fost introdusi in studii clinice, acestea s-au incheiat, iar pentru continuarea tratamentului pacientii trebuie sa cumpere respectivele medicamente cu bani grei, pe care nu si-i pot permite”, a mai declarat Irimia.

Nu se stie care este numarul exact al bolnavilor care se chinuie zi de zi sa supravietuiasca, hranindu-se doar cu speranta ca intr-o buna zi, in viitorul apropiat vor avea in sfarsit acces la tratamentul de care au nevoie pentru a se vindeca, sau cel putin pentru a-si alina suferintele care ii macina de ani de zileComentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Oricum nu este nici prima si nici ultima minciuna.
    Acesta-i este caracterul de om si de politician.

Adaugati un comentariu


 

*