OAMGMAMR a lansat un nou Ghid de bune practici în îngrijirile medicale

1 martie 2025 | 0 comentarii |

Conferința „Schimb de bune practici: elaborarea și completarea Planului de îngrijiri” a reunit, la București, lideri din domeniul sănătății, experți internaționali și practicieni, care au dezbătut impactul standardizării îngrijirilor pentru siguranța pacientului și eficiența actului medical.

 

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a întâmpinat prmăvara cu o Conferință care marchează finalizarea unui proiect de amploare și lansarea oficială a Ghidului pentru elaborarea și implementarea Planului de îngrijiri medicale, eveniment de referință dedicat inovației și excelenței în îngrijirile medicale. „Într-un context în care îngrijirile medicale se află într-un proces continuu de transformare, această conferință reprezintă un moment-cheie pentru promovarea celor mai bune practici și implementarea unor soluții inovatoare”, au transmis organizatorii. 

Conferința a reunit vineri, 28 februarie, la București, 160 de profesioniști din domeniul medical – lideri din domeniul sănătății din România, experți internaționali și practicieni -, care au dzbătut impactul standardizării îngrijirilor asupra siguranței pacientului și eficienței actului medical. 

 

Odată cu mesajul de bun venit adresat participanților la Conferință, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte, a subliniat că, odată cu finalizarea proiectului privind standardizarea îngrijirilor medicale „punem bazele unei schimbări sistemice în practica asistenței medicale. Inițiat cu viziunea de a transforma planurile de îngrijire într-un instrument strategic al excelenței profesionale, acest proiect a facilitat accesul la expertiză internațională, prin parteneriatul solid pe care OAMGMAMR îl are cu Consejo General de Enferneria din Spania. Cele opt schimburi de experiență organizate au deschis perspective noi pentru 180 de asistenți medicali și moașe din țara noastră, oferindu-le cunoștințele cunoștințele necesare pentru a implementa standarde moderne și eficiente de îngrijire. Acesta este doar începutul unui proces amplu de modernizare, în care ne asumăm responsabilitatea de a integra aceste bune practici în toate spitalele din România. Doresc să le mulțumesc tuturor celor implicați în acest demers – experților, asistenților medicali, partenerilor internaționali – pentru angajamentul și dedicarea lor. Fără efortul fiecăruia dintre dumneavoastră, această viziune nu ar fi putut deveni realitate”, a declarat, în deschiderea evenimentului, președintele OAMGMAMR, Mircea Timofte.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, s-a declarat convins că noul ghid de practică a îngrijirilor medicale va duce la creșterea calității și eficienței actului medical și va permite asistenților medicali să le ofere pacienților atât tratament cât și sprijin emoțional.  

Mă bucur să fin astăzi la finalul unui demers care a implicat dedicare, efort și colaborare susținută. Planul de îngrijiri medicale nu este doar o componentă esențială a actului terapeutic, ci și un instrument fundamentale pentru asigurarea unei îngrijiri centrate pe pacient. Empatia joacă un rol crucial în procesul de vindecare, iar un plan bine structurat permite asistenților medicali să ofere nu doar tratament, ci și sprijin enoțional – esențial pentru vindecare. Ne aflăm într-o perioadă de transformare, iar preocupările noastre majore în dezvoltarea acestu ghid, realizat de OAMGMAMR cu sprijinul Consejo General de Enferneria, vizează două aspecte esențiale: creșterea calității îngrijirilor medicale și îmbunătățirea modului în care asistenții medicali își desfășoară activitatea, oferindu-le un cadru clar și eficient în practică”, a punctat Alexandru Rafila

 

Dr. Jose Luis Cobos Serrano, Vicepreședinte III al Consejo General de Enfermería, organizație profesională cu statut similar OAMGMAMR, a subliniat importanța acestui proiect, pe care-l consideră un pas major pentru sistemul medical românesc și o recunoaștere a rolului esențial jucat de asistenții medicali în îngrijirea pacienților în țara noastră, ca de altfel, în întreaga lume.

Acest priect ne încurajează să investim în asistenții medicali, recunoscând puterea extraordinară pe care o au aceștia, de a transforma îngrijirile medicale. Prin expertiza, empatia și profesionalismul lor, asistenții medicali nu doar asistă la procesul de vindecare, ci contribuie activ la siguranța și bunăstarea pacienților. Viitorul îngrijirilor medicale depinde de sprijinul și dezvoltarea continuă a profesiei de asistent medical”, a afirma dr. Jose Luis Cobos Serrano, care a sugerat că atât în România cât și în lume este esențial „să pariem pe asistenții medicali în continuare!”.  

 

Mesaje de apreciere au fost transmise și de profesioniștii din domeniul sănătății, care consideră că implementarea ghidului și rolul asistenților medicali în îmbunătățirea calității îngrijirilor sunt esențiale. 

Acest proiect este un adevărat proiect de suflet, dedicat celor care, zi de zi, pun pasiune și devotament în îngrijirea pacienților. Asistenții medicali nu sunt doar profesioniști ai sănătății, ci și agenți ai schimbării, cei care transformă fiecare provocare într-o oportunitate de a îmbunătăți sistemul medical”, a transmis prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, UMF „Carol Davila”. 

În lumea medicală, succesul nu este individual, ci colectiv. Echipa medicală este fndamentul îngrijirilor de calitate, iar colaborarea este cheia, Împreună, lucrăm pentru siguranța pacientului, iar ghidul pentru elaborare Planului de îngrijiri ne va ajuta să atingem acest obiectiv”, este mesajul președintelui Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. unv. dr. Cătălina Poiană.

 

Mesaje de apreciere și încurajare au fost transmise și de reprezentanți ai autorităților. Valentin Florin Ciocan, președintele Autoriății Naționala de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), a subliniat că „prin acest dialog deschis și constructiv, putem transforma provocările în soluții concrete. Planul de îngrijiri medicale este un instrument valoros, gata să fie implementat pentru a aduce un impact real în practica medicală”.

Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și-a declarat susținerea deplină a acestui „demers esențial pentru îmbunătățirea îngrijirilor medicale. Implementarea ghidului va aduce un cadru clarși eficient pentru asistenții medicali, contribuind la siguranța pacientului și la creșterea calității serviciilor medicale. Rămân un susținător activ în acest proces de dezvoltare și schimbare”, a afirmat Brădățan.

 

Pe agenda conferinței s-au aflat teme precum: Prezentarea rezultatelor proiectului și impactul schimbului de bune practici România-Spania”; „Panel de discuții despre rolul asistenților medicali în creșterea calității îngrijirilor”; „Lansarea oficială a ghidului pentru elaborarea și implementarea planului de îngrijiri medicale”; „Strategii pentru implementarea acestui ghid la nivel național”.

Prima sesiune a lucrărilor conferinței a fost dedicată prezentării rezultatelor proiectului „Schimb de bune practici: elaborarea și completarea Planului de îngrijiri”, a impactului schimbului de bune practici și a modului în care acest proces a contribuit la dezvoltarea unui ghid național esențial pentru asistenții medicali.

Discuțiile au explorat modul în care asistenții medicali contribuie la optimizarea îngrijirilor oferite pacienților, evidențiind atât provocările cu care se confruntă, cât și perspectivele care se deschid pentru îmbunătățirea continuă a standardelor de îngrijire.

 

Cel de-al doilea panel, „Viitorul îngrijirilor medicale din România”, a explorat direcțiile în care sistemul de sănătate din România se va dezvolta în următorii ani, identificând soluții inovatoare și strategii pentru a răspunde provocărilor actuale.

Participanții la dezbatere au analizat tendințele emergente, impactul tehnologiilor moderne și al digitalizării asupra proceselor de îngrijire, dar și rolul reformelor necesare pentru a asigura accesibilitatea și calitatea serviciilor medicale pentru toți cetățenii. 

Încheiem cu succes această zi plină de dialoguri constructive și schimburi valoroase de experiență, conștienți că munca noastră nu se oprește aici. Urmează etapa de concluzionare a dezbaterilor și pregătirea următorilor pași din planul de sustenabilitate, asigurând astfel continuitatea și impactul real al inițiativelor OAMGMAMR. În acest demers de pilotare și implementare, parteneriatul nostru cu Consejo General de Enfermería din Spania va continua să fie un pilon esențial, oferindu-ne expertiză și sprijin”, a concluzionat Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR.

 

Sâmbătă, 1 martie, după evenimentul dedicat lansării ghidului pentru elaborarea și implementarea planului de îngrijiri medicale, conducerea OAMGMAMR și cea a Consejo General de Enfermería din Spania au marcat ziua mărțișorului printr-o reuniune de lucru în cadrul căreia s-a avansat către următoarea etapă a implementării proiectului, consolidând astfel demersurile inițiate în acest sens, au transmis organizatorii.

„În cadrul întâlnirii, reprezentanții partenerului nostru, Consejo General de Enfermería din Spania, ne-au împărtășit experiența lor valoroasă privind pașii implementării planului de îngrijire în spitalele din Spania și ne-au oferit sprijin în analiza strategiilor aplicabile în contextul nostru. Ne exprimăm recunoștința pentru colaborarea constantă și sprijinul acordat în continuare acestui proiect în etapa de implementare în spitale”, au punctat reprezentanții OAMGMAMR.

 

Sursa foto: OAMGMAMR


Adaugati un comentariu


 

*