OMS a lansat o rețea globală de detectare rapidă a amenințărilor de boli infecțioase

22 mai 2023 | 0 comentarii |

Noua rețea de supraveghere a agenților patogeni va ajuta țările să detecteze rapid amenințările unor boli infecțioase grave, precum Covid-19, care va facilita și schimbul de informații între state, în vederea prevenirii răspândirii acestora.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat sâmbătă, 20 mai, Rețeaua internațională de supraveghere a agenților patogeni (International Pathogen Surveillance Network – IPSN), care va oferi țărilor și regiunilor din lume o platformă de conectare care va îmbunătăți sistemele de colectare și de analiză a probelor, a transmis agenția ONU. Inițiativa își propune să contribuie astfel la asigurarea identificării și urmăririi rapide a amenințărilor de boli infecțioase, iar schimbul de informații va facilita luarea de măsuri prin care să se poată preveni catastrofe în domeniul sănătăți publice, precum pandemia de Covid-19.

Rețeaua se va baza pe genomica agenților patogeni care analizează codul genetic al virușilor, bacteriilor și al altor organisme care provoacă boli, pentru a înțelege cât de infecțioase și mortale sunt acestea și cum se răspândesc. Datele colectate vor alimenta un sistem amplu de supraveghere a bolilor, utilizat de oamenii de știință și de oficialii de sănătate publică pentru a identifica și urmări bolile, în încercarea de a limita focarele de epidemie și de a dezvolta tratamente și vaccinuri.

 

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat obiectivele „ambițioase” ale noii rețele, afirmând că aceasta ar putea „juca un rol vital în securitatea sanitară”, putând să ofere „fiecărei țări acces la secvențierea și analiza genomică a agenților patogeni”, ca parte a sistemului său de sănătate publică. „Așa cum ni s-a demonstrat atât de clar în timpul pandemiei de Covid-19, lumea este mai puternică atunci când se unește pentru a lupta împotriva amenințărilor comune la adresa sănătății”, a declarat Tedros.

Anunțată cu o zi înainte de începerea reuniunii anuale a statelor membre ale OMS de la Geneva, IPSN va avea un secretariat în cadrul Centrului pentru informații privind pandemiile și epidemiile al OMS și are ca scop consolidarea capacității lumii de a preveni și de a răspunde mai eficient la amenințările pandemice.

Rețeaua va reuni experți în domeniul genomicii și al analizei de date din toată lumea, reprezentanți ai guvernelor diferitelor țări, din mediul academic, din sectorul privat și din alte domenii, care vor avea ca obiectiv comun „să detecteze și să răspundă la amenințările de boli înainte ca acestea să devină epidemii și pandemii și să optimizeze supravegherea de rutină a bolilor”, a transmis agenția.

 

OMS subliniază că pandemia de Covid-19 a evidențiat rolul esențial pe care îl joacă genomica agenților patogeni atunci când se răspunde la amenințările pandemice, menționând că, fără secvențierea rapidă a genomului SARS-CoV-2, vaccinurile nu ar fi devenit disponibile la fel de repede și nu ar fi fost la fel de eficiente și nici nu s-ar fi identificat într-un timp atât des scurt variantele noi și mai transmisibile ale virusului.

Genomica se află în centrul pregătirii și răspunsului eficient la epidemii și pandemii”, subliniază OMS, care consideră că aceasta este, de asemenea, vitală pentru supravegherea unei varietăți largi de boli, de la boli alimentare și gripă la tuberculoză și HIV. Utilizarea sa în monitorizarea răspândirii rezistenței la medicamentele HIV, de exemplu, a condus la regimuri antiretrovirale care au salvat nenumărate vieți.

Pandemia COVID a stimulat țările să își extindă capacitatea de analiză genomică, dar OMS atrage atenția că multe dintre ele nu dispun încă de sisteme eficiente de colectare și analiză a probelor, iar multe dintre țări, chiar și cele bogate, au încetinit investițiile în domeniu. IPSN are rolul de a ajuta la rezolvarea acestor provocări, oferind „fiecărei țări acces la secvențierea și analiza genomică a agenților patogeni ca parte a sistemului său de sănătate publică”, a mai spus Tedros.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*