Știi și câștigi sănătate: De Ziua Internațională a Animalelor, semnal de alarmă privind riscul de pandemii viitoare
În fiecare an, la data de 4 octombrie se sărbătorește Ziua Internaţională a Animalelor (World Animal Day). Majoritatea ţărilor din lume celebrează această zi, cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice. Ideea înființării acestei zile i-a aparținut scriitorului publicist german, Heinrich Zimmermann, apărător înfocat al drepturilor animalelor. Prima ediție a sărbătorii a avut loc la data de 24 martie 1925, iar peste 5.000 de oameni au participat la evenimentul găzduit în Germania, la Palatul Sportului din Berlin, potrivit www.worldanimalday.org.uk.
Evenimentul a fost programat inițial pentru data de 3 octombrie, dar locul nu a fost disponibil ziua respectivă, iar evenimentul a fost mutat pe 4 octombrie, data la care a fost canonizat Sfântul Francisc de Assisi, întemeietorul Ordinului Franciscan și protectorul animalelor, dar abia în anul 1929, s-a adoptat și sărbători în premieră, ziua internațională a animalelor, pe data de 4 octombrie.
Inițial, Ziua Internațională a Animalelor s-a sărbătorit doar în Germania, Austria, Elveția și Cehoslovacia. În fiecare an, Zimmermann a lucrat neobosit pentru promovarea Zilei Mondiale a Animalelor, iar în cele din urmă, în mai 1931, la Congresul Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia, propunerea lui de a face din 4 octombrie, Ziua Mondială a Animalelor, o sărbătoare universală, a fost unanim acceptată și adoptată ca rezoluție.
Primele lucrări privind drepturile și protecția animalelor au fost publicate abia în secolul al XVIII-lea. Prima lege pentru protecția animalelor s-a numit „Martin’s Act” și a fost votată de Parlamentul britanic la 22 iulie 1822. După 1945, ziua de 4 octombrie a fost proclamată oficial Ziua internațională pentru protecția animalelor, fiind sărbătorită an de an pe întreg mapamondul.
Sfântul Francisc, pe numele său de mirean Giovanni Bernardone, a văzut lumina zilei la Assisi (Umbria, Italia), în 1182. A fost fiul unui bogat negustor de stofe. Poveștile despre ordinul cavalerilor-călugări templieri l-au făcut să se simtă un oștean al lui Hristos, dorindu-și să plece în cruciade, pentru a cuceri Sfântul Mormânt.
Aceste vise de mărire pe calea armelor au luat sfârșit când a fost luat prizonier de perugieni, într-o luptă internă. S-a convertit la cele sfinte în perioada prizonieratului în Perugia, când, spunea el, a primit un mesaj de la Iisus Hristos, care-l chema să renunțe la stilul lumesc de viață. După eliberare, a adoptat Evangheliile ca regulă de viață și pe Iisus Hristos ca model. Se îmbrăca în haine sărăcăcioase, cerșea pentru a se întreține și predica despre puritate și pace. Vizita spitale, îi ajuta pe bolnavi și îi considera pe toți oamenii frați. Iubea animalele, considerându-le creația lui Dumnezeu și frați ai omului.
În zilele noastre, Ziua Mondială a Animalelor este un eveniment recunoscut la nivel global și se sărbătorește în diferite moduri în fiecare țară pentru a contribui la recunoașterea tuturor animalelor, domestice, sălbatice, cu stăpân sau fără, ca ființe simțitoare. Ziua internațională a animalelor este menită să celebreze viața animalelor, în toate formele ei, să contribuie la conștientizarea diverselor roluri pe care animalele le au în viața oamenilor, la manifestarea recunoștinței față de modul în care animalele ne înfrumusețează viața, iar în zilele noastre este cu atât mai importantă şi relevantă, cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale de alarmă legate de situaţia actuală a animalelor. Totodată, această zi este un bun prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredințat natura. Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, însă este cel care are puterea și menirea de a conduce, cu rațiune și responsabilitate, destinele planetei.
„Declarația universală a drepturilor animalelor” a fost adoptat de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor în cursul Conferinței Internaționale a Drepturilor Animalelor, care a avut loc la Londra între 21-23 Septembrie 1977 și a fost proclamată în mod solemn la Paris, în 15 octombrie 1978, la sediul UNESCO. Textul, revizuit în 1989 de Liga Internațională a Drepturilor Animalelor, a fost trimis în 1990 Directorului General al UNESCO şi a fost făcut public în acelaşi an.
În 2003, Fundația Naturewatch a lansat primul site web al Zilei Mondiale a Animalelor, pe care organizația de caritate îl menține în continuare. Site-ul enumeră evenimentele mondiale de Ziua Mondială a Animalelor care au loc în și în jurul Zilei Mondiale a Animalelor și încurajează susținătorii să își adauge propriile evenimente în director. Site-ul web al Zilei Mondiale a Animalelor oferă, de asemenea, sute de idei despre cum să vă implicați în evenimentul special și oferă o secțiune „resurse” pentru a ghida suporterii către acțiunile pe care grupul lor le poate întreprinde. În 2007, a înființat, de asemenea, un programator voluntar de ambasador la nivel mondial. Ziua Mondială a Animalelor are acum o rețea de 97 de ambasadori din organizații pentru animale din peste 70 de țări din întreaga lume. În fiecare an, Fundația Naturewatch selectează și sponsorizează ambasadorii aleși și organizația lor pentru bunăstarea animalelor, acordându-le o subvenție de Ziua Mondială a Animalelor, care îi ajută să finalizeze un proiect care va îmbunătăți viața animalelor din țara lor. Două proiecte au câștigat grantul 2020: Animed Arad, România, care a sterilizat 100 de animale și animale de companie fără stăpân din casele cu venituri mici și Himalayan Animal Rescue Trust (HART), Nepal, care a castrat și vaccinat câinii împotriva rabiei.
În Monitorul Oficial al României nr. 320 din 20 aprilie 2014 a fost publicată forma republicată a Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor. Prin conștientizare sporită și educație putem crea o lume în care animalele sunt întotdeauna recunoscute ca ființe simțitoare și întotdeauna se acordă o atenție deplină bunăstarea lor. În 2021 au existat doi câștigători principali și doi mini-câștigători ai granturilor oferite pentru bunăstarea animalelor. Câștigătorii principalelor subvenții au fost Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor (OIPA), Camerun și Rețeaua Africa pentru Bunăstarea Animalelor (ANAW), Kenya. Proiectul OIPA, finanțat prin grant, a presupus furnizarea de îngrijiri veterinare pentru 1.000 de măgari și un program de educație umană pentru proprietarii și copiii școlari, precum și oferirea de cursuri de instruire în ateliere și furnizarea de alimente pentru măgarii fără stăpân local. Proiectul organizat de ANAW a vaccinat 4.000 de câini împotriva rabiei și a transmis comunității informații despre prevenirea și controlul rabiei.
Mini-granturile au finanțat proiecte atât pentru Swaziland Animal Welfare Society (SAWS), cât și pentru Asociația pentru apărarea drepturilor animalelor (ADDA) din Bolivia. Pentru SAWS, mini-finanțarea a finanțat tipărirea a 10.000 de broșuri educaționale pentru a îmbunătăți cunoștințele de bază privind îngrijirea animalelor în comunitate. Pentru ADDA, mini-finanțarea a finanțat proiectarea și achiziționarea a două bannere mari și pliante educaționale care au fost distribuite între școli, universități, autorități și publicul larg. Mini-grantul a fost, de asemenea, utilizat pentru a hrăni și steriliza maidanezii și pentru a oferi servicii veterinare de urgență.
Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii din cadul USAMV Cluj Napoca a anunțat că astăzi marchează, odată cu deschiderea anului universitar, Ziua internațională a animalelor – World Animal Day 2021, organizează activități outdoor cu echipe formate din oameni și animale din diverse servicii și profesii – cai și câini din poliție, câini în programe de antrenament (agilitate, activități asistate de animale), standuri informaționale, dar și o serie de prelegeri interactive (onsite și online) despre aspecte legate de bunăstarea animalelor în diverse contexte ale interacțiunilor om-animal, despre viitorul producțiilor animaliere în UE, istorie și valori educaționale pentru studenți, profesori și comunitate, sălbăticia Africii prin ochii unui veterinar sau importanța dresajului pozitiv în interacțiunile om-câine.
„Menirea facultății noastre este legată de animale, de interacțiunea dintre oameni și animale, astfel că am dorit să avem un eveniment deosebit. Pe de altă parte, avem un nou program de master din acest an, în limba engleză, și vrem să-l facem cât mai cunoscut, mă refer la Ethology & Human-Animal Interactions”, a explicat decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii, Prof. dr. Daniel Dezmirean.
În contextul pandemiei de COVID-19, experţii World Wide Fund for Nature (WWF) au atras atenţia încă de anul trecut, că peste două treimi din populaţiile de animale sălbatice au dispărut în mai puţin de 50 de ani, în principal din cauza activităţilor umane. Mai mult, potrivit raportului ştiinţific intitulat „Living Planet Index” realizat de WWF, dispariţia continuă a habitatelor naturale ale vieţuitoarelor sălbatice creşte riscul de pandemii viitoare, deoarece favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni şi animale.
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că omenirea trebuie să oprească „războiul împotriva naturii”, pentru că acesta deschide calea pentru apariţia unor boli precum COVID-19. Deschizând primul summit al ONU din istorie despre criza biodiversităţii, Guterres a arătat că liderii „trebuie să schimbe cursul şi să transforme relaţia noastră cu lumea naturală”.
La rândul său, naturalistul britanic David Attenborough a lansat un apel din partea unor grupuri de protejare a mediului pentru ca lumea să investească 500 de miliarde de dolari anual pentru a opri distrugerea naturii, avertizând că viitorul planetei este în „mare pericol”. Tocmai de aceea, Ziua Mondială a Animalelor nu trebuie trecută cu vederea, indiferent dacă vorbim despre un animal de companie, animalele din fermă sau animalele sălbatice sau dacă suntem copii, adulți ori am ajuns la vârsta senectuții. Indiferent de naționalitate, religie, credință sau ideologie politică, prin creșterea gradului de conștientizare și educație putem crea o lume în care animalele sunt întotdeauna recunoscute ca ființe simțitoare, iar respectarea deplină a acestora este întotdeauna răsplătită.
Anul acesta, la TIFF, documentarul ROMÂNIA SĂLBATICĂ, o producție NTD Film, co-produsă de Libra Films și Avanpost Media și distribuit de Transilvania Film. s-a bucurat de un succes extraordinar, iar din septembrie, acesta poate fi vizionat și în cinematografe.
Început în 2018 de către Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, filmul documentar va prezenta natura țării noastre așa cum nu s-a mai făcut până acum și va încununa munca depusă de întrega echipă și de toți colaboratorii implicați timp de mai bine de 10 ani în acest proiect.
Naratorul filmului documentar este Adrian Titieni, unul dintre cei mai cunoscuți actori români, cu peste 100 de roluri de film, teatru și televiziune. Pe piesa centrală a filmului ROMÂNIA SĂLBATICĂ se va auzi vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvârșită care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne, în muzica mainstream.
ROMÂNIA SĂLBATICĂ este, potrivit realizatorilor, cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care ROMÂNIA SĂLBATICĂ îl va aduce pe marile ecrane este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gândită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară.
Trailer ROMÂNIA SĂLBATICĂ, TIFFF 2021
Curiozități despre animale:
* O caracatiță are trei inimi.
* Șerpii sunt surzi.
* Furnicile nu dorm niciodată.
* Crocodilii nu pot scoate limba.
* Bufnița își poate răsuci capul la 360 de grade.
* Elefanții plâng.
* Ochiul unui struț este mai mare decât creierul său.
* Ursul Koala are amprente asemînătoare omului.
* Rechinii nu au oase în corp, deoarece scheletul lor este format din cartilaj.
* Cangurul este singurul mamifer care nu poate să meargă cu spatele.
* O vacă poate să urce scările, dar nu poate să le coboare.
* Fluturii au papilele gustative în picioare.
* Veverițele se sărută pentru a se recunoaște și adoptă puii pe care îi găsesc abandonați.
* Leneșul este cel mai lent animal. El are nevoie de 72 de ore să se împerecheze.
* Struțul este considerat cea mai rapidă pasăre. Poate alerga cu 70 km/h.
* Vidrele de mare se țin de mână în somn pentru a nu fi separate de curenți.
* O tarantulă poate trăi 2 ani fără să mănânce nimic.
* O cârtiță poate săpa un tunel de 90 de metri într-o singură noapte.
* Caii de mare sunt monogami, iar atunci când înoată se țin de codițe.
* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist.