Oportunități de voluntariat pentru bătrânii singuri

19 februarie 2020 | 0 comentarii |

În cadrul unui program inițiat de Fundația Regală Margareta a României, aceștia se pot implica în sprijinul și educarea copiilor vulnerabili care frecventează centrele sociale de tip „școală după școală”.

 

Îmbătrânirea accelerată a populaţiei şi abandonul şcolar generat de sărăcie sunt două dintre problemele acute cu care se confruntă România. Datele oficiale valabile la finele anului trecut arată că peste 3,6 milioane de persoane din România au vârsta de peste 65 de ani, iar ritmul îmbătrânirii populaţiei este alarmant, plasând ţara noastră pe locul 2 în topul ţărilor europene. Totodată, 47% dintre vârstnici suferă din cauza pierderii rolului social şi a sentimentului de inutilitate, iar jumătate dintre ei sunt afectați de singurătate.

Pe de altă parte, copiii din familii nevoiaşe au nevoie de sprijin educaţional, iar centrele de zi din comunităţile defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente.

Ținând cont de aceste aspecte, Fundația Regală Margareta a României a demarat un program adresat în egală măsură celor două categorii vulnerabile, care creează o simbioză între vârstnicii care se simt izolați și singuri și copiii vulnerabili care frecventează centrele sociale tip școală după școală. În cadrul programului denumit „Generații”, persoanele vârstnice care doresc să rămână active şi să îşi asume un nou rol social pot face voluntariat în beneficiul acestor copii. Astfel, aceștia au ocazia să îşi valorifice experienţa, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu, oferind copiilor cursuri educative, vocaţionale sau practice.

 

Fundația manifestă o preocupare permanentă pentru persoanele ajunse la vârsta a treia, încurajând îmbătrânirea activă și voluntariatul. „Prin voluntariat, vârstnicii îşi redobândesc sentimentul de utilitate şi redescoperă bucuria de a trăi şi de a dărui, implicându-se în sprijinul copiilor care se confruntă cu situaţii dificile de viaţă. În acelaşi timp, copiii primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, îşi fac temele la after-school, îşi descoperă noi pasiuni, câştigă abilităţi practice şi ajung să îşi îmbunătăţească rezultatele şcolare. Această abordare valorifică experienţa profesională şi de viaţă a seniorilor, stimulează solidaritatea şi interacţiunea între generaţii, schimbul de valori şi cunoştinţe între copii şi vârstnici” se arată într-un comunicat al organizației umanitare.

Astfel, în cadrul celor 26 de centre after-school pe care le sprijină fundația, vârstnicii care doresc să participe la program vârstnice au oportunitatea de a se implica, a propune sau organiza cursuri şi ateliere practice în domenii variate, care vizează progresul şcolar al copiilor sau sprijinirea lor în procesul de dezvoltare vocaţională sau personală.

 

Anul trecut, în cadrul programului au fost cooptați 418 voluntari din rândul vârstnicilor, iar implicarea lor s-a reflectat în rezultatele obținute de copii la școală. Pe lângă o îmbunătăţire a notelor şi a rezultatelor şcolare, s-a constatat şi o îmbunătăţire a aptitudinilor de relaţionare şi a comportamentului general, creşterea încrederii, a empatiei, a stimei de sine, a autonomiei şi a gradului de responsabilitate, dezvoltarea abilităţilor şi a interesului pentru tradiţii şi activităţi artistice, dar şi descoperirea unor talente care altfel ar fi rămas ascunse.

Pe lângă ajutor la teme şi pregătire individuală la diverse materii, voluntarii au desfăşurat o serie de ateliere originale, în funcţie de experienţa şi pasiunea fiecăruia. Copii au participat astfel la ateliere de educaţie civică prin teatru, ateliere de pirogravură, pictură, croitorie sau de cusături tradiţionale, cluburi de film documentar, ştiinţe, fotbal sau tenis, cursuri de muzică şi iniţiere în tainele bucătăriei.

Programul continuă și pe parcursul acestui an, iar vârstnicii care doresc să se implice în activităţi educaţionale, vocaţionale sau recreative în sprijinul copiilor vulnerabili pot afla detalii despre voluntariat apelând  Telefonul Vârstnicului la numărul 0800-460-001. Anul trecut, 618 din cele aproape 10.000 de apeluri înregistrate la această linie telefonică au fost solicitări de informaţii despre posibilităţi de voluntariat şi activism la vârsta a treia.

 


Adaugati un comentariu


 

*