Pacient înjunghiat în inimă, salvat printr-o intervenție riscantă, de un medic curajos

2 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În lipsa dotării cu un platou tehnic pentru chirurgia cardiacă, medicul sibian Gabriela Cozmanciuc a cusut cordul fără ca acesta să fie oprit în timpul operației.

 

Viața unui pacient de 38 de ani care fusese înjunghiat în inimă în urma unei altercații a fost salvată printr-o intervenție rară, efectuată în premieră, cel puțin la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență de la Sibiu. Deși nu avea la dispoziție un platou tehnic performant pentru chirurgia cardiacă, medicul chirurg cardiovascular Gabriela Cozmanciuc și-a asumat riscul de a opera un pacient a cărui viață era în pericol, după ce fusese înjunghiat cu un cuțit care îi străpunsese inima, provocându-i o plagă de 3-4 centimetri la nivelul ventriculului stâng.

Victima a fost transportată de urgență la spitalul din Sibiu, în cursul zilei de vineri, iar singura șansă de a putea fi salvată era o intervenție chirurgicală de urgență, pentru suturarea cordului. În astfel de cazuri este vital ca pacientul să ajungă la spital în cel mai scurt timopmp și să fie operat imediat, o astfel de intervenție având, oricum, un grad ridicat de risc, chiar și în marile centre de chirurgie cardiacă mortalitatea trecând de 80% în astfel de cazuri.

În cazul de la Sibiu, pacientul a ajuns la spital în timp util, însă marele impediment era legat de lipsa unui platou tehnic performant pentru chirurgia cardiacă, spitalul sibian nefăcând parte dintre centrele importante în domeniul cardiovascular.

 

Dr. Gabriela Cozmanciuc

Dr. Gabriela Cozmanciuc a decis să apeleze însă la o metodă mai puțin utilizată, care presupune un grad mare de risc, dar care era singura viabilă în acest caz. Metoda constă în suturarea cordului fără ca acesta să fie oprit pe timpul intervenției, în condițiile în care sala de operație nu dispunea de aparatura necesară pentru a suplini funcția inimii, cât timp aceasta ar fi fost oprită.

Sunt puţine cazurile în care pacientul trăieşte, fără să ai un platou de chirurgie cardiacă. Din ce cunosc, chirurgie fără platou de chirurgie cardiacă, în cazul unui bolnav înjunghiat în inimă, a mai făcut un brazilian şi pacientul a scăpat cu viaţă. Norocul a fost că pacientul a ajuns în timp util la spital, dar să faci operaţia pe cord bătând, cu gaură aşa de mare, este destul de dificil. A fost foarte important să cos fără să opresc cordul, să nu pierd sânge, să opresc sângerarea şi, în acelaşi timp, să las acel ventricul să debiteze sângele normal, ca pacientul să aibă tensiune”, a declarat dr. Gabriela Cozmanciuc, la finalul intervenției.

 

Aceasta a explicat  că a fost nevoită să țină cordul cu mâna stângă, pentru a opri sângerarea și a permite totodată inimii să bată, iar în același timp să coasă peste plagă un petec din proteze tubulare vasculare.

O astfel de intervenție nu poate fi efectuată de un singur medic, așa că dr. Gabriela Cozmanciuc a evidențiat eforturile întregii echipe, din care au mai făcut parte chirurgul generalist Alin Miheţiu, medicul anestezist Ioana Codru, alături de o asistentă de chirurgie generală, fără experienţă în astfel de operaţii.

La asemenea intervenţii chirurgicale este nevoie de doi medici chirurgi cardiaci, doi anestezişti și două asistente specializate, dar noi am reușit să ne descurcăm în această formulă mai restrânsă, iar evoluția pacientului este una bună”, răsuflă acum, ușurată, dr. Gabriela Cozmanciuc.

Medicul sibian profesează și în în Franța, unde a mai operat o pacientă înjunghiată în inimă și o altă persoană cu o plagă împușcată la nivelul cordului, însă în ambele cazuri a beneficiat de dotări tehnice adecvate, care au permis oprirea inimii în timp ce a fost suturată.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*