Pacienții români au reluat turismul medical după redeschiderea granițelor

Austria este una dintre destinațiile preferate, una dintre cele mai importante clinici private din Viena precizând că românii reprezintă aproape 20% din totalul pacienților internaționali.

 

Este cunoscut faptul că pandemia de Covid-19 a limitat considerabil accesul pacienților cu alte boli la servicii medicale și la tratament, iar această situație persistă și în prezent, în condițiile în care evoluția epidemiologică nu este foarte încurajatoare. Cele mai mari dificultăți le-au întâmpinat pacienții în perioada stării de urgență, când activitatea tuturor spitalelor a fost drastic restrânsă, internările și intervențiile chirurgicale rezumându-se doar la cazurile urgente. Situația a fost similară și cazul unităților medicale din străinătate la care pacienții români au încercat să apeleze, o altă piedică pe care au întâmpinat-o fiind legată de închiderea granițelor și imposibilitatea de a călători peste hotare.

Și înainte de pandemie, turismul medical era practicat la scară largă de pacienții români, asta și din cauza condițiilor pe care pe care le oferă sistemul public de sănătate din țară, în comparație cu cele din spitalele din străinătate. La scurt timp după primele măsuri de relaxare, care au inclus și redeschiderea granițelor precum și reluarea zborurilor internaționale, a început să se revigoreze și turismul medical din România către clinicile din străinătate. Acest fapt este confirmat și de un raport prezentat recent de grupul PremiQaMed, recunoscut ca  unul dintre cei mai mari operatori de spitale private din Austria și una dintre principalele destinații pentru turism medical din Europa.

 

Austria rămâne în continuare una din destinațiile preferate de pacienții români care aleg să se trateze în străinătate, circa un sfert dintre cei care ajung aici apelând la serviciile grupului PremiQaMed.

Anul trecut, aici au fost tratați 1.500 de pacienți români, valoarea tratamentelor și îngrijirilor de care aceștia au beneficiat ridicându-se la peste 3 milioane de euro.

În primul trimestru al acestui an, la clinicile din cadrul grupului austriac au ajuns 350 de pacienți români, cu 100 mai puțin decât perioada similară a anului trecut. Numărul acestora s-a redus în special după declanșarea pandemiei și impunerea măsurilor de restricție specifice.

Imediat ce granițele s-au redeschis, la jumătatea lunii trecute, s-a reactivat și turismul medical, 70 de români ajungând deja până acum la centrul medical privat din Austria. Reprezentanții unității medicale spun că se așteaptă ca numărul acestora să crească, estimând pentru luna iulie un număr de aproximativ 100 de pacienți din România.

De asemenea, până la finalul anului, grupul estimează că 1.250 de români vor veni la tratament în regim de internare sau ambulator, vara acestui an urmând să fie mai aglomerată decât oricare altă perioadă a anului, ținând cont și de restricțiile care i-au împiedicat pe aceștia să călătorească liber.

 

România se numără printre primele 5 țări care furnizează pacienți internaționali grupului medical privat austriac, alături de  Rusia, Germania, Ucraina și Serbia. Mai precis, din totalul de aproximativ 8.000 de pacienți internaționali care ajung aici anual, aproximativ 17-18% sunt români.

Cele mai căutate servicii medicale la care aceștia apelează sunt diagnosticarea anumitor afecțiuni și pachetele de investigații medicale preventive. În ceea ce privește specializările medicale cel mai frecvent accesate, acestea țin de domeniile oncologic (diagnosticare, biopsie, imunoterapie, chimioterapie, second opinion, chirurgie minim invazivă), chirurgical, ginecologic (intervenții chirurgicale minim invazive), ortopedic (chirurgie endoprotetică de șold sau genunchi și traumatologie sportivă), urologic (intervenții minim invazive pentru bolile prostatei), cardiologic (cateterism cardiac și ablații pentru aritmii), dar și mulți pacienți cu diverse stadii ale bolii Parkinson.

În Austria ajung, anual, circa 4.000 de pacienți din România, aceasta fiind prima opțiune a românilor când vine vorba de turism medical. Principalele motive ale acestei alegeri sunt încrederea mare în sistemul medical austriac și raportul calitate-preț.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*