Pandemia „arde” și politicienii se „piaptănă”

6 septembrie 2021 | 0 comentarii |

În plin val patru al pandemiei de coronavirus, când spitalele au devenit din nou neîncăpătoare, când viața oamenilor este puternic afectată de creșterile de prețuri la energie și combustibili și de inflație, USR-PLUS s-a aliat cu un partid extremist ca să-și dea jos propriul Guvern, dar vrea să rămână la guvernare.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, l-a atacat dur pe șeful guvernului, reproșându-i că din cauza lui, personalul medical din centrele de vaccinare este neplătit din primăvară, nu sunt bani pentru programele de sănătate și pentru ambulanțe și nici medicamente pentru bolnavii cu afecțiuni grave.

Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în lupta politică şi fac un apel la responsabilitate pentru că eu, ca ministru al Sănătăţii, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor şi a interesului public în general. Sunt aici să explic ceea ce domnul prim ministru Cîţu a spus şi astăzi, la fel cum a spus şi ieri că nu înţelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim ministru ne spune acum că nu înţelege cum s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi”, a declarat, sâmbătă, Ioana Mihăilă, precizând că l-a informat pe premier încă din luna iunie despre epuizarea fondurilor, dar acesta a prioritizat alocările de bani către PNDL 3 în locul alocărilor către Sănătate.

 

În replică, premierul Florin Cîţu, aflat în campanie electorală la Oradea, pentru șefia PNL, a afirmat că Ministerului Sănătăţii i-au rămas nedistribuiţi 480 de milioane de lei, care puteau fi folosiţi, conform Legii bugetului de stat, pentru acoperirea cheltuielilor legate de vaccinare.

Eu nu ştiu de ce lumea încearcă să-şi arate incompetenţa pe ultima sută de metri. La rectificarea bugetară (…) se vede că sunt 483 de milioane, cred, 480 de milioane necheltuiţi care sunt nedistribuiţi. Aceşti bani erau acolo, la Ministerul Sănătăţii, iar dacă cineva avea curiozitatea să citească Legea bugetului aprobată la începutul anului, vedea că putea să redistribuie banii pentru orice cheltuială care ţine de vaccinare în timpul acestui an. Deci erau 480 de milioane”, a răspuns Cîțu acuzaţiilor ministrului Mihăilă, subliniind că ministrul fiecărui portofoliu trebuie să fie responsabil pentru execuția bugetară și că i se pare „interesant cum, de fiecare dată când se pregătesc (miniștrii -n.r.) să plece de la minister, apar şi problemele, nu înainte”.

 

Ministrul Sănătății susține că premierul a fost înștiințat despre faptul că „nu sunt suficienţi bani pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare, cele care finanţează terapiile intensive din spitale, printre altele, pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, menționând că, în iunie, a transmis şi un memorandum Guvernului, prin care a explicat situaţia plăţilor şi faptul că s-a ajuns la „epuizarea bugetului” pentru o parte din programele naţionale de sănătate, dar că de fiecare dată, premierul i-ar fi răspuns că va rezolva la rectificare”.

Mai mult, spune că a făcut mai multe transferuri între diferite programe, pentru „a putea asigura sume necesare nevoilor acute” ale pacienţilor, între care modificări pentru trimestrializare, transferuri de la „Acţiunile prioritare – acele programe pentru pacienţii critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, cel antituberculos pentru vaccinarea nou-născuţilor, la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei. Tot de la acţiuni prioritare au fost transferaţi pentru a plăti vaccinul prin programul naţional de vaccinare pneumococic şi ROR, aproximativ 7 milioane de lei în 12 iulie. Am transferat bani de la alte programe şi de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienţi. În total 3 milioane de lei”, credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractelor pentru achiziţia de vaccinuri destinate copiilor, tratamentului pacienţilor HIV-SIDA şi a celor cu boli hematologice.

 

Premierul Florin Cîţu a comentat însă, tot sâmbătă, la Timişoara, că deși USR PLUS a depus moţiunea de cenzură împotriva sa, guvernarea va continua, pentru că „avem în continuare de făcut lucruri. Marţi, rectificarea bugetară pe care o aşteaptă foarte mulţi români. Aţi văzut că sunt deja întârzieri şi nu ştiu cum s-a întâmplat ca Ministerul Sănătăţii să nu plătească centrele de vaccinare, oamenii sunt neplătiţi de vreo două luni de zile”, a afirmat Cîţu, respingând totodată afirmaţiile lui Vlad Voiculescu potrivit căruia Guvenul nu a mai dat bani Ministerului Sănătăţii pentru plata personalului din centrele de vaccinare din luna mai.

Ministerul Sănătăţii a avut un buget, pe care îl foloseşte, şi anume, nu are cum să dea Guvernul. La rectificare se va aloca ceva suplimentar, dacă e nevoie de bani suplimentari. Eu vreau să aduc aminte românilor că atunci când a fost nevoie de a cumpăra Remdesivir de 230 de milioane de lei, imediat am aprobat din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, deci, dacă era o cerere pentru aşa ceva, ar fi fost imediat suplimentate resursele. Nu a existat. La rectificarea bugetară sunt alocate resurse. Îi aşteptăm pe colegi să vină să facem rectificarea bugetară, să mergem mai departe. (…) Eu vă spun că atunci când au cerut, au primit”, a mai spus Cîţu.

 

În timp ce politicienii se ceartă pe ciolan și-și dau „la glezne”, românii, care i-au mandatat prin vot să le reprezinte interesele, stau și suferă, iar valul patru al pandemiei urcă rapid numărul de infectări zilnice, al celor internați în spitale și al celor de la Terapie Intensivă iar numărul medicilor este tital insuficient, programul informatic al CNAS merge cu hopuri, dar politicienii au uitat total de promisiunile cu care au câștigat voturi, iar și în timp ce de zâzania de la București profită speculatorii.

Copiii încep curând școala și nu știu exact în ce condiții, economia abia mai gâfâie, inflația a ajuns la cote exorbitante, prețurile la alimente și utilități au zburat la niveluri imposibil de suportat, dar politicienilor noștri se vede că puțin le pasă. La fel ca-n proverbul „țara arde și baba se piaptănă”, care sugerează că, în timp ce se întamplă un dezastru în preajma lor, în loc să se salveze pe ele și poate niscaiva nepoței, niște bătrâne cochete și probabil senile se preocupă de imaginea lor, politicienii noștri aflați la guvernare, în loc să facă ceea ce li s-a atribuit prin fișa postului, se bat pentru interese proprii sau de grup, chiar dacă aruncă țara în haos…

 

 


Adaugati un comentariu


 

*