Paradoxul vaccinurilor anti-COVID: de la milioane de doze cerute în plus, România vrea să renunțe la achiziții în 2022 și 2023

21 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Românii nu se mai vaccinează anti-COVID, iar milioane de doze au fost deja distruse sau urmează să fie distruse, recunosc autoritățile, care iau în calcul anularea contractelor de achiziție care ar urma să mai fie făcute anul acesta și anul viitor.

 

Începutul anului 2021 găsea România în fruntea clasamentului european privind vaccinarea și chiar au fost numeroase scandaluri privind imunizarea „esențialilor”, cu care s-a demarat campania de vaccinare. Au fost create, la început, liste lungi de așteptare pentru cei care voiau să se vaccineze, dar după câteva luni, din cauza proastei comunicări și a controverselor privind siguranța vaccinurilor speculate mult mai eficient de anti-vaxeri, „succesul” campaniei de vaccinare s-a transformat în dezinteres.

Chiar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a recunoscut, zilele acestea, că s-au achiziționat prea multe vaccinuri și că „în decursul anului trecut, au fost momente în care România putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri”. Achiziţia de vaccin a fost însă acceptată pentru anul 2022 şi anul 2023, în luna mai a anului 2021, iar ce se va întâmpla cu milioane de doze care ar urma să fie achiziționate anul acesta, ministrul a spus că nu știe să răspundă, pentru că „sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România. Noi, la Ministerul Sănătăţii, am făcut demersuri deja, în mod repetat. Am informat atât Guvernul României, Preşedinţia României, Ministerul de Externe să vedem care este situaţia în alte ţări. În cei doi ani, în 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

 

Alexandru Rafila

Pentru vaccinurile programate pentru livrare în luna ianuarie şi februarie, respectiv 6,5 milioane de doze, ministrul Sănătății spune că s-a reuşit să se găsească țări interesate să le preia, așa că au fost vândute Germaniei şi Ungariei. „Este vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval, dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de doze de vaccin de livrat de la ceilalţi producători, pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană”, a explicat Rafila.

Oficialul a recunoscut că în discuție intră că este vorba despre sume „serioase de bani”, pe care statul român trebuie să le plătească sau pe care le-a plătit deja și se încearcă găsirea unei soluții, pentru că „dacă nu ai capacitatea de stocare, nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate. Interesul pentru vaccinare în mod evident a scăzut, scade şi probabilitatea de a le putea vinde şi chiar probabilitatea de a le dona”, a mai spus ministrul.

 

Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu s-a declaratchiar revoltat că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru imunizarea a15 milioane de români, cât era ținta de vaccinare, și a cerut ca cei responsabili să dea explicații, inclusiv în fața procurorilor.

Din decembrie 2020 și până la sfârșitul lunii martie 2022, în România au ajuns 32.824.659 de doze de vaccin, petru care nota de plată se ridică la 143 de milioane de euro, la care se vor adaugă alte 790 de milioane de euro pentru dozele de vaccin comandate în perioada 2022 – 2023.

Au cumpărat prima oară 65 de milioane de doze. Vreo două milioane au expirat acum câteva zile. Le-am aruncat. Noi avem o ţintă de 15 milioane de români pentru vaccinare, dar în mai, anul trecut, ministrul USR, mi se pare, de la Sănătate, a semnat un memorandum către Guvern, contrasemnat de domnul Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi mai sunt doi semnatari, ministrul de Finanţe şi prim-ministrul, dar toată procedura a plecat din zona de sănătate. Au mai făcut un contract de 40 de milioane doze de vaccin pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România”, a declarat Ciolacu, dumincă seară, la un post central de televiziune.

 

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că Ministerul Sănătăţii analizează, deja, costurile unei eventuale decizii de renunţare la contractele pentru cele 40 de milioane de doze de vaccin anti-COVID pe care ar urma să le primim anul acesta şi anul viitor. 85% din vaccinurile împotriva COVID-19 care se află acum în țară vor expira deja, în intervalul 30 iunie – 31 octombrie, astfel că România va fi nevoită să distrugă vaccinurile pentru care expiră termenul de valabilitate, în condițiile în care numărul celor vaccinați zilnic este de circa 50 de persoane și nici alte țări nu se mai arată interesate să le cumpere și nici măcar să le primească gratis, ca donație.

Este o analiză pe care Ministerul Sănătăţii o are în desfăşurare. Sigur, trebuie să vedem care sunt elementele de cost ale acestei decizii. Cert este că, în acest moment, privind şi analizând datele de vaccinare cu numărul de vaccinuri care a fost contractat, trebuie să luăm neapărat o decizie astfel încât să nu irosim banii degeaba”, a subliniat premierul Nicolae Ciucă.

 

De la debutul campaniei de vaccinare s-au imunizat 8.167.109 români, dintre care 8.107.131 cu schema completă și 2.579.080 cu doza booster. În total, România a folosit 16.752.590 de doze.

Populația eligibilă pentru vaccinare este de 16.930.375 (persoane cu vârste peste 12 ani), ceea ce înseamnă că pentru o imunizare completă a populației eligibile ar mai trebui să fie vaccinate peste 12 milioane de persoane, adică mai multe decât s-au vaccinat până acum, de la debutul campaniei de vaccinare.

Săptămâna trecută, șeful CNCAV, secretarul de stat Andrei Baciu, a declarat că a cerut producătorilor să trimită cu 1,9 milioane de doze mai puțin pentru luna iunie, din lipsă de doritori pentru vaccinare, și că de la 1 iulie, vaccinarea anti-COVID se va face, exclusiv, în cabinetele medicilor de familie, neuitând să recomande însă „vaccinarea drept cea mai bună formă de protecție împotriva virusului SARS-Cov-2 și extrem de utilă mai ales pentru grupele de risc”.

 


Adaugati un comentariu


 

*