Pasagerii care sosesc în țară pe Aeroportul Otopeni pot completa declarația epidemiologică online

22 iunie 2020 | 0 comentarii |

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a pus la dispoziție o aplicație în acest sens, similară ce cea care permitea completarea online a declarațiilor pe propria răspundere.

 

În actualul context epidemiologic, pasagerii care sosesc din străinătate pe aeroporturile din țară sunt obligați să completeze o declarație epidemiologică, iar în funcție de datele prezentate, direcțiile de sănătate publică iau măsurile ce se impun, pentru fiecare caz. În aceste sens, pentru a se reduce timpul de așteptare în terminalele de sosiri și pentru fluidizarea traficului, pasagerii care sosesc pe Aeroportul Otopeni au posibilitatea de a completa această declarație online. Pot face acest lucru prin intermediul unei aplicații puse la dispoziție de STS, deocamdată doar pentru Aeroportul Otopeni, care este similară aplicației care permitea completarea online a declarațiilor pe propria răspundere în timpul stării de urgență și în prima parte a stării de alertă.

Astfel, pasagerii pot completa de pe orice dispozitiv electronic, conectat la internet, datele declaraţiei pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor şi stabilirii de către direcţiile de sănătate publică a măsurilor care se impun.

 

Acest lucru poate fi făcut oricând, iar pentru o mai bună fluidizare a traficului și reducerea aglomerației, care este unul dintre factorii favorizanți ai răspândirii noului coronavirus, se recomandă ca declarația să fie completată chiar la momentul planificării călătoriei către România și transmisă către punctele direcțiilor de sănătate publică din aeroport.

Pe lângă reducerea timpului de așteptare și fluidizarea traficului în terminalele de sosiri, completarea declarației online mai are ca principale avantaje verificarea mai eficientă a corectitudinii datelor completate de pasageri, precum şi protejarea cetăţenilor şi a personalului din aeroport.

Aplicația a fost dezvoltată la solicitarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti și poate fi accesată atât pe platforma dedicată, cât și pe site-ul  www.bucharestairports.ro.

 

Pentru a completa online declarația epidemiologică de intrarea în țară, aplicația poate fi accesată de pe orice smartphone sau alt dispozitiv conectat la internet prin intermediul datelor mobile sau al rețelei wi-fi disponibile în aeroport. Odată accesată aplicația, se completează datele solicitate prin intermediul unui chestionar, după care răspunsurile se validează și apoi se trimite formularul completat.

Reprezentanții STS și cei ai Ministerului Transporturilor spun că este foarte important ca în formular să se menționeze adresa de izolare sau să se menționeze faptul că aceasta este aceeași cu adresa de domiciliu.

După trimiterea formularului completat cu toate datele necesare, utilizatorul primește pe dispozitivul înregistrat în aplicație un cod QR și declarația în format digital. După aceea, utilizatorul poate fie să printeze declarația, fie să scaneze direct pe telefon codul QR la ghișeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri. După scanarea codului, pasagerii primesc declarația epidemiologică, iar cu aceasta se pot prezenta la ghișeele DSP din aeroport, unde li se comunică ce măsuri trebuie să respecte, în funcție de zona din care sosesc.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*