Percheziții DNA la ASSMB, într-un dosar de corupție. Este vizat directorul adjunct

18 septembrie 2023 | 0 comentarii |

DNA informează că persoane din conducerea ASSMB sunt suspectate că ar fi favorizat anumite achiziții publice și numirea sau menținerea în funcție a unor manageri ai unor spitale din subordinea instituției.

 

Procurorii DNA au descins luni dimineață, la sediul Administraţiei Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), instituție care funcționează în subordinea Primăriei Capitalei și controlează 19 spitale, unde fac percheziții într-un dosar de corupţie.

Vizat de anchetă ar fi directorul adjunct, Cristian Plută, care ar fi primit mită de 20.000 de euro, respectiv de 300.000 de lei, în două tranșe, pentru favorizarea unor contracte de achiziții publice, dar și alți angajați din conducerea instituției, suspectați că ar fi controbuit la numirea sau menținerea în funcție, pe criterii preferențiale, a unor persoane, la conducerea unor unități medicale.

Se pare că sesizarea procurorilor a fost făcută chiar de directorul general al instituției, Oana Sivache, care ar fi colaborat cu procurorii chiar imediat după numire.

ASSMB are în 2023 are cel mai mare buget de investiții din istoria instituției, atât din fonduri europene și fonduri specifice din PNRR cât și de la Primăria Capitalei.

 

Sursă foto: Shutterstock

DNA a anunțat printr-un comunicat de presă că luni, 18 septembrie, au loc percheziții la opt adrese din București și din județul Ilfov – la o instituție publică, la sediile unei instituții publice și a unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada aprilie – august 2023, în legătură cu încheierea unor contracte de achiziție publică și cu numirea unor persoane în funcții de conducere a unor unități spitalicești de pe raza municipiului București.

În cursul zilei de 18 septembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în opt locații, situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, a transmis Parchetul anticorupție, printr-un comunicat.

DNA menționează că procurorii beneficiază de sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, iar „atunci când împrejurările vor permite” vor oferi detalii suplimentare. 

 

UPDATE, ora 19: Oana Sivache spune că ancheta face „lumină, curățene” în instituție

 

Oana Sivache – declaratii perchezitii DNA

După percheziiile DNA, în urma cărora anchetatorii au ridicat o serie de documente care să probeze infracțiunile de corupție, directorul general al ASSMB, Oana Gabriela Sivache, a declarat, într-o conferință de presă, că ancheta nu aruncă „o pată neagră” asupra activităţii instituţiei, ci face „lumină, curăţenie”.

Acesta este un moment important pentru noi, cei care ne dorim să muncim cinstit în această instituţie. Nu este o situaţie care să arunce o pată neagră asupra activităţii noastre, ci este un moment în care se face lumină, curăţenie. În calitatea mea de director general al ASSMB, am responsabilitatea şi onoarea de a fi în serviciul pacienţilor care au nevoie de ajutor, în toate cele 19 spitale administrate de Primăria Bucureşti”, a declarat Sivache, luni după amiază, într-o conferință de presă susţinută la sediul ASSMB.

 

Subliniind că liderii din sănătate trebuie să fie „modele de integritate şi să pună pacientul în centrul deciziilor, directoarea ASSMB a atras atenția că fiecare act de corupţie din acest sistem nu doar erodează încrederea pacienţilor, ci pune în pericol vieţi.

Când un spital ia foc, când aparatura medicală cumpărată cu preţuri supraevaluate nu este folosită sau se strică rapid, tragedia nu este doar financiară, este umană. Într-un sistem de sănătate corupt, odată cu resursele financiare care se scurg, se pierde şi calitatea îngrijirii medicale, iar, uneori, se pierd vieţi. Să ignorăm existenţa corupţiei este ca şi cum am arunca cu pietre în ambulanţe venite să ne salveze. Corupţia distorsionează priorităţile, astfel încât deciziile nu sunt luate în funcţie de a salva vieţi, ci în funcţie de profit. Nu putem tolera un asemenea compromis pentru că reprezintă o trădare a încrederii pe care oamenii o au în noi, o trădare a vieţii. Din tăcere se pot naşte tragedii”, a afirmat Sivache.

 

Cristian Pluta, Oana Sivache

Directorul general al ASSMB a mai spus că lupta împotriva corupţiei nu este doar o responsabilitate legală, ci şi o obligaţie morală pentru a proteja „cel mai de preţ bun al nostru – sănătatea publică” și este „vital ca managerii instituţiilor care conduc sistemul de sănătate să-şi asume un rol activ şi decisiv în lupta împotriva acestui flagel”.

Cristian Plută, fost director general și actual director adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti este suspectat că ar fi primit mită 20.000 de euro, printr-un intermediar, în schimbul intervenţiei la Primărie pentru numirea managerului unui spital, respectiv, 300.000 de lei pentru favorizarea unor achiziții publice pentru care ar fi primit 5% din valoarea contractelor.

Oana Gabriela Sivache a fost numită la conducerea instituției subordonate Primăriei București cu sprijinul USR, pentru a înlocui vechea conducere, din mandatul Gabrielei Firea. Se pare că ea a colaborat cu procurorii chiar imediat după numire, în aprilie 2023, ținîndu-i la curent cu informații despre cum se negociau contractele și ce sume se oferea ca șpagă, unii dintre cei vizați neavând niciun fel de reținere să încerce s-o mituiască inclusiv pe ea, cu sume ajungând chiar la aproape de un milion de euro.

 


Adaugati un comentariu


 

*