Permisul auto, numai cu viza de la medic

16 iulie 2013 | 0 comentarii |

Soferii care pana acum pacaleau legea si-si schimbau permisele inainte de-a expira, ca sa scape de vizita medicala, nu mai pot face acest lucru, potrivit unui proiect de lege aflat de ieri in dezbatere publica pe site-ul MAI.

 

permisAtentie soferi! Ministerul Afacerilor Interne v-a mai pregatit un „cadou” , pe care vreti, nu vreti, veti fi nevoiti sa-l acceptati, pentru ca va opera o noua modificare la metodologia de eliberare a permiselor de conducere. Potrivit unui ordin de ministru aflat de ieri in dezbatere publica, testele medicale devin obligatorii, nu mai puteti „fenta” legea preschimband permisul inainte de expirarea perioadei de valabilitate.

Potrivit ordinului mentionat, noile permise vor fi eliberate doar in conditiile in care veti prezenta si un act din care sa rezulte ca titularul este apt din punct de vedere medical sa conduca autovehicule, avand toate analizele la zi (boli interne, chirurgie/ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie, ORL si ginecologie – in cazul femeilor). Documentul este necesar indiferent daca preschimbarea permisului de conducere are loc inainte sau dupa expirarea valabilitatii acestuia, dar daca soferul cere eliberarea unui duplicat pentru permisul de conducere, declarandu-l furat, pierdut sau deteriorat, nu mai are nevoie de analize medicale. Duplicatul nu ii prelungeste insa valabilitatea.

Exista si o veste buna, o persoana imputernicita printr-o procura speciala va putea solicta inlocuirea permisului de conducere pentru o alta persoana, aflata temporar in strainatate. Duplicatul nu va putea fi insa eliberat fara un examen medical promovat in prealabil de catre titularul permisului de conducere in cauza. In prezent, doar titularul unui permis de conducere poate solicita eliberarea unui nou permis de conducere.

Noile reglementari reprezinta a doua modificare importanta a metodologiei de schimbare sau obtinere a permisului de conducere in ultimii doi ani, dupa aparitia legii 203/2012, care a intrat in vigoare la 19 ianuarie 2013 si a  introdus noi categorii de permise de conducere, obligativitatea permisului pentru mopede si avizul medical in vederea innoirii permisului de conducere.

Autoritatile au si o veste buna pentru conducatorii auto. Acestia nu vor mai fi nevoiti sa stea la cozi interminabile la ghisee pentru a-si ridica permisele, pentru ca acestea li se pot trimise prin posta.

In cazul in care v-ati pierdut permisul sau v-a fost furat, tot ce trebuie sa faceti este sa trimiteti documentele prin posta sau prin email. Atentie, insa, daca trimiteti documentele prin email, atunci cand va veti ridica permisul va trebui sa aveti si documentele in original la dumneavoastra!

In plus, cetatenii pot solicita eliberarea permisului de la orice serviciu public comunitar, indiferent de domiciliu sau resedinta pe care acesta o are.

In cazul detinerii unui permis de conducere emis de un alt stat decat statele membre ale Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, care a inlocuit un permis de conducere obtinut in Romania, se poate solicita eliberarea unui duplicat sau, dupa caz, a unui permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa, in conditiile prezentului ordin, pentru categoriile obtinute prin examen in Romania, daca: permisul de conducere detinut reprezinta un permis de conducere international, un permis de conducere a carui validitate a expirat ori un permis de conducere provizoriu, temporar sau de elev conducator; permisul de conducere nu a fost anulat; exercitarea dreptului de a conduce nu este suspendata”, se mentioneaza in proiectul de lege.


Adaugati un comentariu


 

*