Peste 100.000 de infecții respiratorii și 13 decese cauzate de gripă, în ultima săptămână
Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat în ultima săptămână 13 din cele 15 decese cauzate de gripă în acest sezon, cele mai multe vieți fiind răpuse în Sibiu și în Capitală.
Gripa a ucis 13 români în ultima săptămână, majoritatea celor care și-au pierdut viața fiind cunoscuți cu afecțiuni cronice preexistente și nevaccinați antigripal. S-a ajuns astfel la 15 decese în acest sezon, iar una dintre victime, o femeie în vârstă de 74 de ani, din Iași, a fost răpusă de „Flurona” – coinfecție simultană cu virusul gripal și coronavirus. Cele mai multe dintre victimele gripei au fost la Sibiu, unde s-au raportat 6 decese, și la București, unde 5 români au pierdut lupta cu virusul sezonier. Celelalte decese au fost raportate în Cluj (2), Brașov și Timiș – câte unul.
„Până în prezent au fost comunicate 15 decese confirmate cu virus gripal, dintre care 8 cu virus gripal tip A, subtip H1, 5 cu virus gripal tip A, subtip H3 (din care 1 cu co-infecție cu SARS-CoV-2) și 2 cu virus gripal tip A, nesubtipat”, informează INSP, în ultimul raport săptămânal privind evoluția infecțiilor respiratorii, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).
Decesele confirmate cu virus gripal au fost comunicate pentru grupele de vârstă 15-49 de ani (2 decese), 50-64 de ani (4 decese) și peste 65 de ani (9 decese).
15 co-infecții cu virus gripal și SARS-CoV2
Raportul INSP arată că în ultima săptămână au fost diagnosticate, la nivel național, 102.884 de cazuri de infecţie respiratorie acută – gripă clinică, IACRS (infecții acute ale căilor respiratorii superioare) şi pneumonii. În perioada 2-8 ianuarie au fost cu 37,9% mai multe cazuri faţă de săptămâna precedentă, când au fost 74.567 de cazuri. În aceeaşi perioadă a anului trecut se înregistrau 45.869 de cazuri.
De la începutul sezonului au fost raportate 15 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, precum și 19 co-infecții de virus gripal cu VRS.
În săptămâna 2-8 ianuarie 2023, au fost raportate 411 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 32 cu virus AH3, 59 cu virus AH1, 317 cu virus gripal A nesubtipat și 3 cu virus gripal B.
De la începutul sezonului au fost raportate 773 cazuri de gripă confirmate de laborator: 521 cazuri cu virus gripal A nesubtipat; 101 cazuri cu virus gripal AH3; 140 cazuri cu virus gripal AH1; 11 cazuri cu virus gripal B.
Cele mai multe cazuri de gripă, în Capitală
Sezonul gripal din acest an a debutat mai devreme, cu un decalaj de circa 3 săptămâni față de perioada 2015-2019, iar în a doua jumătate a acestei luni se așteaptă „vârful” curbei de manifestare a virusurilor gripale (în acest sezon circulă 4 virusuri) și cele mai multe cazuri de îmbolnăvire.
În ultima săptămână au fost raportate 4.629 de cazuri de gripă clinică la nivel național.
Conform raportului INSP, răspandirea geografică a cazurilor de gripă este extinsă, cele mai multe cazuri de gripă clinică fiind raportate în municipiul București – 1.343 de cazuri și în județele Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).
De asemenea, au fost raportate 56 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 18 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 49 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
În județul Buzău, puține gripe și niciun deces
În județul Buzău, sezonul gripal pare să fie, deocamdată, mai calm decât în alte zone din țară, deși numărul virozelor respiratorii crește de la o zi la alta, iar la ușile medicilor de familie și la camerele de gardă ale spitalelor se prezintă, zilnic, sute de pacienți.
„Deși în acest sezon avem peste 23.000 de cazuri de infecţie respiratorie acută – gripă clinică, IACRS şi pneumonii, cu 14.000 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai multe cazuri au fost, până acum, ușoare și nu au necesitat internare, astfel că nu avem probleme deosebite în spitale. Cei mai mulți pacienți cu gripă sunt copii, dar este vorba despre cazuri izolate, nu avem niciun focar de infecție în școli – de altfel, nu avem niciun focar de gripă la nivelul județului. În ultima săptămână au fost diagnosticate clinic, la nivelul județului, 178 de cazuri de gripă, iar două au fost confrmte în laboratorul de referință (un caz cu virus AH1 subtipat și un caz cu virus AH3 subtipat). În tot sezonul, în județul Buzău au fost 333 de cazuri de gripă clinică și, din fericire, nu avem niciun deces și niciun caz de coinfecție cu SARS-CoV2”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologul șef al DSP Buzău.
Rolul medicilor de familie în menținerea gripei sub control
Epidemiologul șef al județului consideră că la menținerea situației sub control, un rol important îl au medicii de familie, care se dovedesc și în această perioadă, adevărați „eroi”, acordând consultații și recomandând terapia potrivită și conduita potrivită tuturor celor care li se adresează, deși numărul pacienților consultați îl depășește cu mult pe cel care este recomandat. „Chiar și ieri am avut o nouă videoconferință cu medicii de familie și am constatat că deși nu le este deloc ușor, nu lasă pe nimeni neconsultat și fac tot ce le stă în putință ca oamenii să aibă acces la evaluare și tratament. În plus, trebuie apreciat că în urma repetatelor informări privind prevenția și vaccinarea antigripală pe care le facem încă de la jumătatea lunii septembrie, oamenii au înțeles că este în beneficiul lor să respecte recomandările medicilor și să se protejeze. De asemenea, restricțiile impuse la nivelul spitalelor încă de la jumătatea lunii decembrie au limitat răspândirea virusurilor și complicațiile în unitățile medicale”, a mai spus medicul Carmen Scântei, care recomandă în continuare vaccinarea, protecția cu mască în locurile publice aglomerate (mai ales a copiilor și bolnavilor cronici), igiena personală, izolarea persoanelor cu viroză sau gripă și consultarea medicului de familie în cazul în care apar simptome de boală.
Recomandările Ministerului Sănătății, în contextul stării de alertă epidemică
Ministerul Sănătății reamintește populației că în această perioadă este important:
• să se consulte medicul de familie la apariția primelor simptome respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea și eventuale investigații suplimentare;
• să se adreseze centrelor de evaluare/centrelor de permanență organizate la nivelul județului;
• să se respecte eticheta tusei și strănutului – utilizarea de batiste de unică folosință;
• menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
• evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;
• continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.