Peste 150 de pacienți, consultați în prima zi a caravanei Sănătății, inițiată de Consiliul Județean Buzău

21 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Campania „Sănătate pentru Buzău: Acțiune pentru Sănătate. Rezultate pentru Buzoieni”, care include 13 localități din mediul rural, a debutat la Rușețu, oferind consultații medicale, analize și investigații gratuite locuitorilor din zonă.  

 

Într-un sistem medical în care accesul la servicii medicale este din ce în ce mai inaccesibil locuitorilor din zonele rurale, unde chiar și medicii de familie sunt din ce în ce mai puțini, autoritățile locale își dau mâna cu organizațiile neguvernamentale și vin în ajutorul persoanelor din zonele defavorizate.

Începând de sâmbătă, 20 aprilie, Consiliul Județean (CJ) Buzău susține o nouă ediție a campaniei „Sănătate pentru Buzău: Acțiune pentru Sănătate. Rezultate pentru Buzoieni”, în cadrul căreia vor fi acordate consultații, analize medicale, investigații și sfaturi medicale eseniale locuitorilor din 13 localități, în parteneriat cu Asociația suport pentru copii, tineret și grupuri / femei defavorizate (ACTIV) și cu sprijinul primăriilor locale, ca parte a „angajamentului pentru asigurarea unui acces adecvat la servicii medicale de calitate în zonele rurale ale județului Buzău”, așa cum susține vicepreședintele CJ Buzău, Adrian Robert Petre, coinițiator al evenimentului.

 

O echipă de medici specialiști și farmaciști s-au alăturat inițiativei, cu scopul de a oferi suport medical și educațional comunităților defavorizate, în vederea îmbunătățirii stării lor de sănătate.

Primul popas al caravanei de Sănătate a fost făcut în comuna Rușețu, unde localnici de toate vârstele, din zonă, au fost consultați de doctorii Ștefania Manolescu – medic chirurg, Roxana Leu-Vezeteu – medic acardiolog, Nicoleta Bîrcă – medic pneumoftiziolog și Alexandra Sava – medic internist, specialiști în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, alături de dr. Nicoleta Septar – medic de familie cu competență în ecoghafie, Centrul Medical privat Ovidius, Oana Gheorghiu – farmacist coordonator zonal Maxifarma, și dr. Ecaterina Curcă-Dumitrache – medic de familie în Rușețu.

Cu sprijinul asistentelor medicale și al voluntarilor care li s-au alăturat, aceștia au oferit consultații, analize medicale, ecografii și sfaturi despre sănătate, celor 150 de cetățeni din Rușețu și din satele învecinate, care au profitat de această oportunitate.

 

Alături de specialiștii care au acordat servicii medicale și reprezentanții autorităților județene și locale s-au aflat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, președinta CJAS, Simona Anghel, precum și senatorul PSD Lucian Romașcanu și deputatul Laurențiu Țepeluș care au discutat cu medicii despre nevoile sistemului de sănătate din Buzău și soluțiile propuse de aceștia, iar în același timp au încurajat populația să aibă o abordare preventivă a propriei sănătăți.

„Accesul buzoienilor din mediul rural la serviciile de sănătate este esențial și facem tot ce este necesar pentru a-l asigura. Am inaugurat prima caravană medicală din județul nostru, dedicată exclusiv mediului ruralCu toții ne dorim ca acest demers să devină parte integrantă din bunele practici medicale oferite buzoienilor și avem toată încrederea că va contribui la creșterea accesului la sănătate și educația medicală, atât de necesare. Le mulțumesc tuturor care s-au alăturat caravanei noastre și fac din sănătate o prioritate!”, a transmis vicepreședintele CJ Buzău, Adrian Robert Petre.

 

În zilele următoare, caravana medicală ajunge la Bălăceanu, Năeni, Săhăteni, Breaza, Pârscov, Cozieni, Bozioru, Râmnicu Sărat, Gherăseni, Brăești, Vintilă Vodă și Balta Albă, unde localnicii vor beneficia de aceleași servicii medicale și de informații specializate, din partea specialiștilor.

„Pentru mulți locuitori din zonele rurale ale județului, accesul la servicii medicale sau teste de diagnostic este limitat, atât din cauza lipsei de medici și de aparatură medicală, dar mai ales din cauza costurilor presupuse de prezentarea la o consultație și la investigații într-un cabinet medical din oraș. Astfel de campanii contribuie la depistarea precoce a unor boli și la tratarea acestora cu o eficiență crescută, precum și la îmbunătățirea stării de sănătate a comunităților defavorizate”, a mai spus vicele CJ Buzău.

 

Credit foto: Adrian Robert Petre / Facebook


Adaugati un comentariu


 

*