Peste jumătate din pacienții cu boli intestinale inflamatorii, afectați și pe plan profesional

20 mai 2021 | 0 comentarii |

Organizațiile profesionale și de pacienți reprezentative au prezentat rezultatele unui studiu efectuat recent, odată cu lansarea unei campanii de conștientizare adresate angajatorilor.

 

Bolile inflamatorii intestinale (BII) sunt tulburări gastro-intestinale cronice, care, prin manifestările specifice, au un impact semnificativ asupra vieții personale și profesionale a pacienților. Cu toate acestea, diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat le opt oferi acestora o viață cât mai apropiată de normal. În România sunt în evidențe circa 15.000 de persoane cu BII, iar rezultatele unui studiu efectuat recent arată că în cazul a 54% dintre ei, boala de care suferă le-a afectat alegerile privind traseul profesional, iar 29% au fost nevoiți să renunțe la un loc de muncă din această cauză. Studiul s-a desfășurat în cursul acestei luni, pe un eșantion de 70 de pacienți cu BII, angajați în sistemul public și cel privat, având vârste cuprinse între 25 și 45 de ani. Principalele motive care au afectat traseul profesional, invocate de aceștia, sunt incapacitatea de a fi prezent la locul de muncă, la evenimente interne, lipsa puterii de concentrare, stresul de la locul de muncă ce le afecta starea fizică, mersul des la toaletă, lipsa unui program flexibil, plafonarea şi teama de a-şi dori mai mult pe plan profesional.

Peste 71% dintre pacienţi spun au discutat cu angajatorul cu despre boala de care suferă, însă doar 40% au discutat şi despre condiţiile de care ar avea nevoie la muncă pentru a putea performa. În același timp, dacă 56% consideră că angajatorul lor este deschis în a le înţelege nevoile, doar 31% spun că acesta ar lua măsuri pentru adaptarea spaţiului de lucru, mediului de lucru şi programului la nevoile pacientului.

 

Dr. Cristian Gheorghe

În cazul celor care au ales să nu discute cu angajatorul despre boala de care suferă, principalele motive sunt teama de discriminare, teama de a nu pierde locul de muncă, teama de a nu fi înţeles. De asemenea 42% dintre participanții la studiu au declarat că le-a fost afectat venitul lunar din cauza unor nevoi generate de boală, cum ar fi zilele libere fără plată.

Ținând cont de rezultatele acestui studiu, Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH) şi Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC) au lansat campania „100 de Companii pentru BII”, care îşi propune să discute public despre impactul bolilor inflamatorii intestinale la locul de muncă şi să determine cât mai mulţi angajatori să ofere un cadru de lucru adecvat pacienţilor cronici în general şi specific pacienţilor cu BII.

Cu ocazia lansării campaniei, dr. Cristian Gheorghe, președintele SRGH a declarat că „pacienţii cu BII au, de regulă, un profil psihosocial şi educaţional special. Sunt pacienţi tineri, foarte preocupaţi de a performa la locul de muncă, sunt pacienţi în cea mai mare parte intelectuali, bun camarazi, preocupaţi de tot ceea ce înseamnă igienă. Angajatorii ar trebui să cunoască toate aceste lucruri şi faptul că, în puseele de activitate ale bolii, au nevoie de înţelegere şi condiţii speciale”.

 

La evenimentul de lansare a campanie a participat și Raluca Pârvu, business manager în cadrul unei companii de consultanță în management și resurse umane, care a explicat cum văd angajatorii cerințele necesare pentru salariații cu nevoie speciale. „Piaţa muncii a devenit foarte dinamică în ultimii ani, înainte de pandemie, şi s-a confruntat cu un deficit de forţă de muncă. De aceea, angajatorii din mediul privat, mai ales din companiile multinaţionale, au înţeles că mediul de lucru prietenos este un avantaj competitiv pentru a atrage şi a fideliza cei mai buni salariaţi. Companiile care-şi doresc să ofere un mediu prietenos, divers şi incluziv din punct de vedere social sunt deschise să asculte nevoile şi aşteptările salariaţilor. Mult mai puţine sunt dispuse să facă amenajări dedicate unei categorii de salariaţi. Pentru categoria de salariaţi pe care ASPIIR îi reprezintă este nevoie de flexibilizarea programului, inclusiv acceptarea muncii la distanţă, acces facil la toalete, înţelegere pentru diminuarea programului din motive medicale, cu modalităţi legale variabile (zile libere mai multe, program cu timp parţial, etc). Nu în ultimul rând, sunt necesare eforturi de conştientizare, de educaţie medicală pentru acceptarea salariaţilor cu nevoi speciale în cadrul unei echipe”  – a declarat aceasta.

 


Adaugati un comentariu


 

*