Prelungirea programelor naționale de sănătate, în dezbatere publică

6 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Pacienții cu amiotrofie spinală musculară cer creșterea numărului de beneficiari ai programului de tratament, iar dr. Streinu-Cercel solicită finanțare completă, de la începutul anului.

 

Reprezentanții asociației SMACare, organizație ce reprezintă interesele pacienților români cu amiotrofie spinală musculară au participat la o dezbatere publică organizată de Ministerul Sănătății, pe marginea unui proiect de ordin privind prelungirea termenului de aplicare a programelor naționale de tratament, până la data de 31 martie a anului viitor. Cu această ocazie, reprezentanții asociației au insistat asupra faptului că este necesară includerea de noi pacienţi în programul de tratament.

Claudia Dumitru, președintele asociației, a declarat în cadrul dezbaterii că „avem în jur de 20 de pacienţi care au început sau vor începe tratamentul, dar prin prelungirea acestei legi am vrea să ne asigurăm că există posibilitatea să mai fie incluşi şi alţi pacienţi, iar cei care există să continue. De asemenea, mai avem şi pacienţi care vor să se întoarcă în ţară, pentru că mulţi dintre ei au plecat afară pentru a avea acces la tratament, neavând acces aici. Mai există o problemă pentru pacienţii nou diagnosticaţi pe care nu îi ştim. Dacă apar tipuri grave, tipul I, care este cel mai grav, şi decesul poate surveni foarte rapid, trebuie să găsim o modalitate să intre în acest program. Nu ştim dacă această prelungire va afecta tot acest program. Ne-am gândit că de la anul vor intra mult mai mulţi pacienţi pe noul buget. Nu ştim ce se va întâmpla cu această prelungire şi câţi pacienţi vor mai avea acces la tratament”.

 

Mihaela Bardoş, director în Ministerul Sănătăţii, a explicat că în acest moment nu există un buget aprobat pentru anul 2019, însă a precizat că ministerul doreşte includerea la tratament a cât mai multor pacienţi cu această afecţiune.

„În acest moment nu există o previziune bugetară şi buget aprobat pentru anul 2019 astfel încât să fie posibilă o altă discuţie legată de o altă structură sau alte activităţi ale programelor naţionale de sănătate. De la începutul programului, în funcţie de fondurile disponibile, numărul pacienţilor cu amiotrofie musculară spinală incluşi în program a crescut, lucru care se va petrece în continuare, condiţionat de disponibilitatea acestor fonduri. În măsura în care bugetul se va aproba în ianuarie, iar CNAS va putea să repartizeze mai multe fonduri, ordinul acesta poate fi modificat. Noi ne dorim să cuprindem toţi bolnavii. Cei care sunt deja vor avea asigurat tratamentul”, a precizat Bardoş.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

Tot în contextul discuțiilor legate de proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că un program naţional pentru probleme majore de sănătate publică trebuie să aibă o finanţare completă, de la începutul anului până la final, fără a fi nevoie să aştepte rectificări bugetare.

„Ceea ce propun eu este ca alocaţia bugetară pentru programe naţionale să fie cap-coadă, de la începutul anului şi până la sfârşit, şi nu să aştepte rectificarea bugetară. Un program naţional pentru probleme majore de sănătate publică nu are de ce să aştepte rectificări bugetare. Că vorbim de HIV, că vorbim de Hepatita B, că vorbim de hepatita C, în acest moment medicul de familie devine placă turnantă a programelor naţionale de sănătate. Anul acesta s-a reuşit şi în contractul cadru s-a introdus posibilitatea medicului de familie să testeze pentru hepatită B şi hepatită C. Mi-aş dori de la anul că în contractul cadru să văd că se testează şi pentru HIV. HIV nu mai este ce a fost, este o infecţie ca oricare infecţie. Testăm-tratăm, nu trebuie să mai facem screening. Screeningul înseamnă o metodologie ştiinţifică de aplicare a unor criterii cât se poate de clare de selecţionare a unor potenţiale persoane care să fie infectate. Gata, s-a terminat cu screeningul. Avem instrumentul care se cheamă terapie? Testăm pe toată lumea, tratăm pe toată lumea”, a declarat managerul de la Matei Balș.

 


Adaugati un comentariu


 

*