Premieră medicală: Proceduri complexe de plasare în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator

3 februarie 2023 | 0 comentarii |

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş a realizat primele proceduri complexe de plasare în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System).

 

Cardiologia intervențională devine din ce în ce mai accesibilă pacienților români, iar tot mai mulți medici se supraspecializează în tehnici și proceduri complexe minim invazive prin care realizează intervențiile chirurgicale. Medicii Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş au realizat, zilele acestea, o nouă premieră națională, odată cu demararea, joi, 2 februarie, a Programului de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervenţional complex, la pacienţii cardiovasculari cu risc foarte înalt.

Unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervenţional al pacienţilor cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generaţie”, a transmis, vineri, printr-un comunicat, prof. dr. Theodora Benedek, şefa clinicii.

 

Primele două astfel de proceduri complexe au constat în „plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt. Acestea pompează sângele din ventricul în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permiţând desfăşurarea intervenţiei cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenţiei de revascularizare complexă”, a explicat prof. dr. Theodora Benedek.

Întreaga procedură s-a desfăşurat pe cale intervenţională, prin abord femural, fără a fi necesară anestezie generală. Cei doi pacienţi care au beneficiat de aceste intervenții sufereau de afectare tricoronariană severă şi de trunchi principal, cu multiple comorbidităţi, și erau consideraţi până acum inoperabili. „Practic, prin introducerea acestei acestei tehnici în premieră, pacienţii au primit o a doua şansă la viaţă. Ambele intervenţii au decurs bine, iar pacienţii se simt bine şi vor fi externaţi în circa 3 zile”, a mai spus Theodora Benedek, care a mulțumit întregii echipe de medici și cadre medii care au asigurat desfșurarea în condiții optime a intervențiilor.

 

Prof. dr. Benedek Imre a coordonat echipele medicale care au realizat cele două intervenţii, acesta fiind și preşedinte al grupului de lucru al acţiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut al Ministerului Sănătăţii, şi cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislaţiei AP-IMA, ce a permis achiziţionarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. „Prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie se înscrie în rândul unităţilor de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular”, se menționează în comunicat.

Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro și sunt decontate de Ministerul Sănătăţii.

Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureş este centru terţiar la care se trimit toate urgenţele majore şi cazurile complexe din 6 judeţe învecinate, pentru care asigură toată gama de intervenţii complexe care se efectuează în centrele de excelenţă europene”, a concluzionat prof. univ. dr. Theodora Benedek.

 

Sursă foto: SCJU Tg. Mures

 


Adaugati un comentariu


 

*